Myydä vai pitää? 8 syytä, milloin osake kannattaa myydä

Talousoppaat
kryptovälittäjä
Kirjoittaja  Jussi Yli-Korhonen
Päivitetty: 25.9.2024

”Osta ja unohda” on yleinen neuvo aloitteleville osakesijoittajille. Historian valossa tämä on hyvä neuvo, sillä Helsingin pörssi on tuottanut vuosittain keskimäärin 11,5 prosenttia vuosina 1990-2021.

Osakkeen pitäminen salkussa ei välttämättä ole fiksua joka tilanteessa. Sijoittajana saatat miettiä, milloin myydä osake vai kannattaako se vielä säilyttää osakesalkussa?

Milloin osake kannattaa myydä? Tärkeimmät asiat pähkinänkuoressa:

  • Osakkeen myyminen vaatii yhtä paljon perehtymistä kuin sen ostaminen
  • Tee sijoitussuunnitelma osakkeiden ostoon ja myymiseen tavoitteidesi, riskinsietokykysi ja sijoitushorisontin mukaan
  • Voit myydä osakkeita, jos haluat vapauttaa pääomaa tai korjata salkun sisältöä strategiaasi sopivaksi
  • Voit laittaa osakkeen myyntiin, kun se saavuttaa hintatavoitteen tai yhtiön perustekijät ovat muuttuneet
  • Osakkeiden myymisessä voi olla verotuksellisista etuja
  • Voit myydä osakkeita, jos rahalle on muuta tarpeellista käyttöä

Tässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi kahdeksan syytä, milloin osake kannattaa myydä ja milloin osakkeet kannattaa pitää salkussa.

Vertailimme osakevälittäjät

Teimme kattavan vertailun osakevälittäjien kaupankäyntikuluista, eduista ja ominaisuuksista.

Katso vertailun tulokset ja miten käyttämäsi osakevälittäjä pärjäsi kilpailijoita vastaan?

Vertaile osakevälittäjät

Perusteet kuntoon: milloin pitää ja myydä osake?

Osakkeen osto- ja myyntipäätöksen tekeminen voi olla vaikeaa. Ei ole olemassa mitään yhtä tiettyä vastausta, milloin osake kannattaa myydä tai ostaa, vaan päätös riippuu lähinnä sijoitusstrategiastasi, tavoitteistasi, markkinatilanteesta ja riskinsietokyvystäsi.

💡 Vinkki: Financer.comista löydät kattavasti tietoa sijoitussuunnitelman tekemiseen. Aloitteleville osakesijoittajille (ja kokeneemmille kertauksena) suosittelemme lukemaan oppaan osakesijoittamisen aloittamiseen.

Sijoitushorisontti

Sijoitushorisontti, eli miten pitkällä aikatähtäimellä sijoitat, vaikuttaa myynti- ja ostopäätökseen.

Jos treidaat osakkeita lyhyellä aikavälillä, yksittäiset uutiset ja markkinoiden mullistukset voivat olla ratkaiseva tekijä myyntipäätökseen. 20 vuoden horisontilla näillä asioilla ei juuri ole merkitystä.

Sijoittajilla on eri tarpeet sijoitushorisontille. 25-vuotiaalla on aikaa sijoittaa vuosikymmenien sijoitushorisontilla, mutta eläkeikää lähestyvä sijoittaja voi tarvita varoja aiemmin.

Mieti omaa sijoitushorisonttiasia sen mukaan, miten pian tarvitset rahat käyttöön ja miten pitkäksi aikaa voit sitoa pääomasi osakkeisiin.

Riskinsietokyky

Riskinsietokykysi vaikuttaa, mihin kohteisiin ja miten pitkäksi aikaa sijoitat. Sijoittajat myös odottavat korkeampaa tuottoa suurempaa riskiä vastaan, mutta samalla – kuten odottaa saattaa – tappioiden riski kasvaa.

Hyvän sijoitusstrategian lisäksi osakkeiden riskejä voi pyrkiä hallitsemaan esimerkiksi:

”Osta ja unohda” vai lyhyen aikavälin treidaaminen

Lyhyellä, alle vuoden sijoitushorisontilla saatat myydä osakkeen heti, kun se tuottaa voittoa tai markkinatilanne muuttuu.

Pitkän sijoitushorisontin ”osta ja unohda” -strategia on puolestaan passiivinen sijoitusstrategia, jossa ostat osakkeita ja pidät niitä salkussa useita vuosia tai vuosikymmeniä.

Pitkän horisontin sijoittajat ovat vähemmän huolissaan osakemarkkinoiden lyhyen aikavälin heilahteluista. Osto- ja myyntiperusteena pitkän aikavälin sijoituksille ovat tyypillisesti kohdeyhtiön fundamentit, kuten yrityksen tuotto- tai voittopotentiaali, vahva johtoryhmä ja johdonmukainen näyttö myyntitulojen tuottamisesta.

Kuitenkin jopa ”osta ja unohda” -sijoittajat saattavat joutua myymään osakkeita jossain vaiheessa voitolla tai tappiolla. Sijoittajana sinun tulee olla tietoinen osakkeen ostohinnasta ja mahdollisista muutoksista yhtiön perustekijöissä ja fundamenteissa.

Tunnetko jo, millaisiin ryhmiin osakkeita voidaan jaotella?

8 syytä, milloin myydä osake

Osake voi olla järkevä myydä näissä kahdeksassa tilanteessa:

8 syytä osakkeen myyntiin

1. Sijoitussalkun sisällön painottaminen strategian mukaiseksi
2. Pääoman vapauttaminen
3. Osake saavuttaa tavoitehinnan
4. Kohdeyhtiön fundamentit tai omistajat muuttuvat
5. Vaihtoehtoiskustannukset
6. Tekninen analyysi
7. Markkinatilanteen muutokset
8. Verohyödyt
1. syy

Sijoitussalkun sisällön painottaminen strategian mukaiseksi

Tyypillinen syy osakkeiden myyntiin on sijoitussalkun tasapainottaminen sijoitusstrategian mukaiseksi.

Sijoitussalkun sisältöön voi olla syytä tehdä muutoksia, esimerkiksi jos:

  • Sijoitusstragiasi muuttuu
  • Nykyinen salkku ei ole hajautettu riittävästi
  • Olet vahingossa painottanut osakeostot liikaa yhteen yhtiöön tai toimialaan
  • Elämän tilanteen tai tavoitteiden muutokset

2. syy

Pääoman vapauttaminen

Toinen yleinen syy osakkeiden myyntiin on pääoman vapauttaminen esimerkiksi asunnon ostoa varten tai muihin suuriin hankintoihin.

Monelle sijoittaminen on keino kerryttää varoja elämän suuria hankintoja varten. Näiden hankintojen edessä osakkeet voi myydä.

3. syy

Osake saavuttaa tavoitehinnan

Sijoittajat asettavat tyypillisesti tavoitehinnan osakkeelle oman sijoitusstragian tai osakeanalyysin mukaisesti. Tavoitehinnan asettaminen on tärkeää, kun mietit onko osake juuri nyt halpa vai kallis.

Kun osakeen hinta saavuttaa tavoitehinnan strategiasi mukaan, kannattaa osake myydä.

4. syy

Kohdeyhtiön fundamentit tai omistajat muuttuvat

Kohdeyhtiön fundamentit, kuten liiketoiminta, toimiala, omistajat ja muut vastaavat tekijät ovat tyypillinen tapa osakkeen arvon määrittämiseen.

Fundamenttien muuttuessa huonompaan suuntaan osake voi olla fiksua laittaa myyntiin.

Yhtiön fundamentteja on syytä pitää silmällä, vaikka sijoitushorisonttisi on pitkä. Jos yhtiön tulos ja ennusteet kääntyvät laskuun, yrityksen omistussuhteissa tapahtuu muutoksia tai yritys fuusioituu voi osake olla järkevä myydä.

5. syy

Vaihtoehtoiskustannukset

Vaihtoehtoiskustannus tarkoittaa parhaita vaihtoehtoja, jotka jäävät käyttämättä tietyn valinnan seurauksena.

Jos rahasi ovat kiinni tietyssä osakkeessa, voi toinen loistava ostopaikka jäädä käyttämättä.

Osake voi olla järkevä myydä pois, jos rahoille on yksinkertaisesti parempaa käyttöä tai tarjolla on parempia sijoituskohteita.

6. syy

Tekninen analyysi

Tekninen analyysi on tapa arvioida osakkeen hintaa ja arvoa tiettyjen indikaattoreiden perusteella. Teknisessä analyysissä sijoittaja seuraa osakkeen trendi-, momentti- ja volatiliteetti-indikaattoreita sekä osakekurssin tuki- ja vastustasoja.

Emme paneudu tässä artikkelissa sen syvemmälle tekniseen analyysiin, mutta yleisesti sanottuna teknisen analyysin indikaattorit yhdessä muiden tämän listauksen pointtien kanssa voivat kertoa sijoittajalle, milloin osake on syytä myydä.

7. syy

Markkinatilanteen muutokset

Markkinatilanteen muutokset ja yleiset taloudelliset ja poliittiset muutokset voivat aiheuttaa markkinoilla myyntipaineita.

Vaikka sijoituhorisonttisi olisi pitkä, et välttämättä voi pitää kiinni tietystä osakkeesta loputtomiin, jos esimerkiksi markkina näyttää painuvan taantumaan ja osakemarkkinoilla tapahtuu suuria heilahteluja.

Jos esimerkiksi tarvitset rahoja kahden vuoden päästä ja markkinat näyttävät painuvan taantumaan, voi osakkeiden myynnin harkitseminen olla paikallaan.

1900-luvun alusta laskettuna talouden taantumat ovat kestäneet keskimäärin 15 kuukautta ennen uutta nousukautta.

8. syy

Verohyödyt

Osakkeiden myynnistä voi olla verotuksellisia hyötyjä.

Myyntitappiot vähennetään pääomatuloverotuksesta, joten myymällä tappiolla olevia osakkeita, voit pienentää vähentää tappiot luovutusvoitoista tai muista pääomatuloista.

Lue tarkemmin osakkeiden myynnin verotuksesta Verohallinon oppaasta.

10 kysymyksen testi osakkeiden myymisestä

Oletko valmis testaamaan tietosi osakkeiden myynnistä? Kokeile tätä kiehtovaa 10 kysymyksen testiä ja haasta itsesi! Selvitä, kuinka hyvin tunnet osakkeiden myynnin strategiat ja päätöksentekoprosessit. Aloita nyt ja näe, oletko todellinen sijoitusasiantuntija!

Lopuksi

Osakkeita ostaessa ja myydessä tulee pohtia samoja asioita:

  • Onko kauppa oman sijoitusstrategian mukainen?
  • Mikä on oma sijoitushorisonttisi, eli miten pitkäksi aikaa olet sijoittamassa?
  • Mitä tavoitteita sinulla on sijoitusten suhteen?
  • Mikä on riskinsietokykysi?

Yksittäisiä osakkeita ostaessa on syytä myös muistaa sijoitusten riittävä hajautus. Usein kuukausisijoittaminen etf-rahastoihin voi olla pitkällä aikavälillä yksittäisiä osakkeita helpompi ja myös tuottavampi ratkaisu.

Nordnet logo degiro logo
Kaupankäyntikulut 0,06%/3€ – 0,30%/20€ pörssistä ja kauppojen määrästä riippuen, rahastomerkinnät 0€ EU: 0,5€+3,9€, US: 0,50€+0€ $1-2 (Osakkeet), 0$ ETF-rahastot, 0,15% (CFD)
Muut kulut Nordnet Indeksirahastot Pohjoismaihin 0€ kuluilla Optiot, futuurit: 0,75€ Nostomaksu $5, aktiivisuusmaksu $10/kk jos et kirjaudu tilille viimeisen 12kk aikana.
Osakesäästötili Kyllä Ei Ei
Edut Paras aloittelijoille ja kotimaisiin osakkeisiin Monipuolisin ulkomaisiin osakkeisiin, edulliset kulut Halvin osakevälittäjä, suuri valikoima, Copytrading
Miinukset Kallis Ei kotimaisia osakkeita Vain joitain kotimaisia osakkeita
Arvostelu Lue arvostelu Lue arvostelu Lue arvostelu

Osallistu keskusteluun kommenttiosiossa! Kerro meille kysymyksesi tai jaa omat vinkkisi osakkeiden ostoon ja myyntiin.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Anna ensimmäisenä palautetta

Luotettavaa taloustietoa
Financer -sivustolla olemme sitoutuneet auttamaan sinua raha-asioissasi. Kaikki sisältömme noudattaa toimituspolitiikkaamme. Kerromme avoimesti, kuinka arvioimme tuotteita ja palveluita arviointiprosessissamme ja kuinka tienaamme rahaa.

Lahjoitamme osan sivuston tuotosta hyväntekeväisyyteen.  Lue lisää