Öljyyn sijoittaminen
- 27.8.2024
- Lukuaika 9 min
- 39 lukukertaa
Miksi sijoittaa öljyyn?
ESG-sijoittaminen ja puhtaasiin energiamuotoihin investointi ovat kasvaneet erääksi suurimmista sijoittamisen megatrendeistä.
Vaikka uusiutuvat energianlähteet yleistyvät sähköntuotannossa ja liikenne sähköistyy vauhdilla, tuotetaan yhä noin 30 prosenttia globaalista energiasta öljyllä.
Musta kulta taipuu toki myös moneen muuhun kuin pelkkään energiantuotantoon, pyörien pyörittämiseen ja lentokoneiden pitämiseen ilmassa, sillä öljy on keskeisessä roolissa muun muassa asfaltin valmistuksessa ja muovin tuotannossa.
Mitkä tekijät vaikuttavat öljyn hintaan
Öljyn hinta määräytyy markkinatalouden lakien mukaisesti kysynnän ja tarjonnan kohdatessa.
Todellisuudessa öljyn hintaan vaikuttavat kuitenkin monet tekijät, öljymarkkinoiden dynaamisen luonteen vuoksi.
Tuotannon rajoittaminen
Öljy on eräs tärkeimmistä pelimerkeistä globaalissa politiikassa, sen ollessa tärkeässä roolissa jokaisen valtion teollisuuden, energiantuotannon ja kuljetusinfrastruktuurin toiminnassa joko välillisesti tai suoraan.
Öljyn tarjontaan pystytään vaikuttamaan poliittisin päätöksin. Öljyntuottajamaat pystyvät itse keskinäisin sopimuksinsa rajoittamaan öljyn tuotantomääriä, mikäli öljyn markkinahinta uhkaa laskeutua liian matalalle tasolle.
Kaupankäynnin rajoittaminen
Suuret öljyn ostajamaat tai muulla tapaa vahvat poliittiset toimijat taas pystyvät rajoittamaan öljyn tarjontaa kieltäytymällä ostamasta öljyä joltakin valtiolta tai estämällä jonkin valtion pääsyn globaleeille öljymarkkinoille.
Esimerkiksi Venezuela ja Venäjä ovat esimerkkejä suurista öljyntuottajamaista, joiden pääsyä kansainvälisille markkinoille on rajoitettu länsimaisten pakotteiden muodossa.
Markkinanäkemys
Öljyn markkinahintaan vaikuttaa runsaasti myös markkinoiden näkemys öljyn tulevasta kysynnästä.
Mikäli öljyn kysynnän oletetaan nousevan lähitulevaisuudessa, esimerkiksi tyhjenevien varantojen ja nopean talouskasvun myötä, kokee öljyn hinta nousupainetta.
Vastaavasti mikäli öljyn kysynnän nähdään laskevan lähitulevaisuudessa, myydään öljyä usein lyhyeksi eikä sitä pyritä varastoimaan ylimääräistä. Näin öljyn hinta laskee.
Esimerkiksi koronapandemian aiheuttamat pelot talouden pysähtymisestä ajoivat öljyn hinnan jyrkkään pudotukseen ja WTI-öljyfutuurit jopa negatiivisiksi. Hetkellisesti sinulle siis maksettiin siitä, että sitouduit ottamaan öljyä vastaan öljyterminaalista ja varastoimaan sen.
Öljylaadut
Raakaöljyn hintaa seurataan pörssilistattujen öljyfutuureiden avulla. Kaksi tunnetuinta ja seuratuinta öljylaatua ovat Brent ja WTI.
Raakaöljyn hintaa mitataan yleensä barrelihinnalla (bbl) Yhdysvaltain dollareissa. Barreli tarkoittaa tasan 42 Yhdysvaltain gallonaa eli noin 159 litraa raakaöljyä.
Sijoittaessasi suoraan raakaöljyn hintaa seuraaviin johdannaisiin, seuraavat ne yleensä Brent- tai WTI-öljyn barrelihintaa.
Vaikka öljyn hintaa mitataan 159 litran tynnyreillä, kulkee öljy nykyään todellisuudessa 200 litran tynnyreissä.
Brent
Brent on Pohjanmereltä peräisin olevaa raakaöljyä, jota tuotetaan Ison-Britannian, Norjan ja Tanskan alueilla.
Brentin hintaa seurataan ICE Brent Crude -futuurilla, joka on listattuna Lontoon ICE:ssa.
Erityisesti Brentin hintataso on tärkeä globaalin raakaöljyn markkinahinnan määrittäjä, sillä sen hinta edustaa noin kahta kolmasosaa markkinoiden raakaöljystä.
WTI-raakaöljyn hinta on taas tärkeä Yhdysvaltain sisämarkkinoiden öljyn hinnoittelussa.
WTI
WTI eli West Texas Intermediate on Yhdysvalloissa tuotettua raakaöljyä, joka on peräisin pääasiassa Texasin, Oklahoman ja Pohjois-Dakotan osavaltioista.
WTI-raakaöljyn hintaa seurataan NYMEX WTI Light Sweet Crude Oil -futuurilla, joka on listattuna New Yorkin NYMEX:issa.
Öljyyn sijoittaminen suoraan tai välillisesti
Öljyyn on mahdollista sijoittaa joko suoraan raakaöljyn markkinahintaa seuraavilla johdannaisilla tai välillisesti öljyalalla toimiviin yrityksiin sijoittamalla.
Raakaöljyn hintakehitys toki heijastuu myös öljyalalla toimiviin yrityksiin, mutta yritysten osakkeiden hinnoitteluun vaikuttavat myös monet muut asiat kuin pelkkä raakaöljyn hinta.
Monet öljyalalla toimivat yritykset ovat lisäksi nykypäivänä hajauttaneet myös muille toimialoille ja vihreämpien energiamuotojen kehitykseen.
Esimerkkinä Shellin investoinnit tuulivoimaan ja kotimaisen Nesteen investoinnit biodieseliin.
Kuinka sijoittaa öljyyn – 4 Tapaa sijoittaa öljyyn
Yksityishenkilönä pystyt sijoittamaan öljyyn ETF-rahastojen, öljyosakkeiden, erilaisten johdannaisten sekä CFD-hinnanerosopimusten avulla.
Kokosimme alle lyhyet tiivistelmät erilaisista tavoista sijoittaa öljyyn, ja siitä millaiseen sijoittamiseen ne soveltuvat.
ETF-rahastot
ETF-rahastot eli pörssilistatut rahastot ovat helpoin ja kustannustehokkain tapa sijoittaa öljyyn välillisesti.
Öljy-ETF:t sijoittavat useisiin öljysektorilla toimiviin öljyn tuottajiin ja jalostajiin, tarjoten laajan hajautuksen toimialan sisällä.
Esimerkiksi seuraavat ETF-rahastot sijoittavat öljysektorille:
- iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc) (IS0D.DE)
- iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF (DE) (SXEPEX.DE)
- VanEck Oil Services UCITS ETF
- Invesco STOXX Europe 600 Optimised Oil & Gas UCITS ETF Acc
ETF-rahastoihin sijoittaminen onnistuu ilman kaupankäyntikuluja eTorossa ja edullisesti Freedom24:ssa.
Öljyosakkeet
Yksittäisiin osakkeisiin sijoittamisessa on aina riskinsä, sillä yksittäisen osakkeen arvoon vaikuttavat myös monet muut asiat kuin pelkkä öljyn markkinahinta.
Erilaiset kriisit, kuten öljyvuodot tai korruptiotapaukset saattavat jopa romahduttaa yksittäisen osakkeen hinnan.
Toisaalta sopimusjulkistus, odotettua suurempi öljyesiintymä tai teknologian mahdollistama kustannusetu saattavat nostaa osaketta huomattavasti kilpailevia yhtiöitä nopeampaan tahtiin.
Mikäli haluat sijoittaa öljymarkkinoille laajemmin, emme suosittele yksittäisiin öljyosakkeisiin sijoittamista.
Hajautusta vihreään siirtymään
Monet öljy-yhtiöt, kuten Shell, Mobil1 ja neste ovat pyrkineet hajauttamaan toimintaansa myös fossiilisten polttoaineiden ulkopuolelle.
Yhtiöt ovat investoineet suuresti vihreään siirtymään ja uusiutuviin energianlähteisiin, paitsi parantaakseen mainettaan, myös ottaakseen vastuuta positiivisista ilmastoteoista ja suojatakseen liiketoimintaansa vähenevältä fossiilisten polttoaineiden käytöltä.
Johdannaiset
Öljyyn ja muihin raaka-aineisiin on mahdollista sijoittaa pörssilistattujen tuotteiden avulla, hyödyntämällä trackereita ja sertifikaatteja.
Trackerit seuraavat suoraan raakaöljyn markkinahintaa ja mahdollistavat tämän muutoksista hyötymisen.
Esimerkiksi seuraavat ETC-tuotteet seuraavat raakaöljyn hintakehitystä:
- WisdomTree WTI Crude Oil (OD7F.DE)
- WisdomTree Brent Crude Oil (OOEA.DE)
Nordnetissa saat käyttöösi lisäksi runsaan valikoiman Nordnet Markets -öljyjohdannaisia, joilla käyt kauppaa jopa ilman kaupankäyntikuluja, haluamallasi vipukertoimella tai ilman vipua.
CFD-sopimukset
CFD-hinnanerosopimukset ovat sijoitusinstrumentteja, joiden avulla pystyt edullisesti sijoittamaan öljyn tai muun kohde-etuuden hintaa seuraavaan sopimukseen.
CFD-kaupankäynti onnistuu eToron ja Plus500:n kaltaisilla alustoilla.
Suomalaisen yksityissijoittajan ei kannata sijoittaa CFD-sopimuksiin, sillä Verohallinnon tulkinnan mukaisesti niistä syntyvät tappiot eivät ole vähennyskelpoisia verotuksessa.
Näin voit joutua tilanteeseen, jossa joudut maksamaan veroa aiemmista voitostasi, vaikka olet menettänyt koko sijoittamasi pääoman.
CFD-sopimusten sijaan voit sijoittaa raakaöljyn hintaa seuraaviin johdannaisiin tai sijoittaa välillisesti öljyyn ETF:ien tai öljy-yhtiöiden osakkeiden avulla.
Missä sijoittaa öljyyn
Öljyyn sijoittaminen onnistuu jossakin muodossa lähes kaikilla osakevälittäjillä. Esittelemme alla lyhyesti kolme omaa suosikkiamme: eToron, Nordnetin ja Freedom24:n.
eToro
EToro on eräs maailman suosituimmista kaupnakäyntialustoista, joka mahdollistaa öljyyn sijoittamisen suoraan ja välillisesti osakkeiden, ETF:ien, ETC-tuotteiden ja CFD-hinnanerosopimusten avulla.
EToro on edullisin vaihtoehto öljyyn sijoittamiseen ETF:ien ja pörssilistattujen ETC-tuotteiden kautta, sillä kaupankäynti näillä tapahtuu ilman kaupankäyntikuluja.
Myös Yhdysvalloissa listattujen öljyalan osakkeiden kaupankäynti on eTorossa edullista, sillä maksat ainoastaan 2 dollarin kaupankäyntikulut kauppaa kohden.
Varo CFD-kauppaa
EToro tarjoaa mahdollisuuden kaupankänytiin CFD-hinnanerosopimuksilla. Suomalaisen yksityissijoittajan ei kannata sijoittaa CFD-sopimuksiin, sillä näistä syntyviä tappioita ei voi vähentää verotuksessa.
EToron “Hyödykkeet” kategoriassa listatut sijoituskohteet ovat CFD-muodossa. Älä sijoita näihin, vaan ylempänä listaamiimme ETC-tuotteisiin, joilla käyt kauppaa ilman kaupankäyntikuluja.
Älä myöskään käy vivutettua kauppaa tai shorttaa rahastoja tai osakkeita, sillä vivutettu kauppa tapahtuu CFD-muodossa.
Nordnet
Nordnet on Suomen suosituimpiin lukeutuva osakevälittäjä, jonka avulla pystyt sijoittamaan öljyyn niin suoraan kuin välillisesti.
Pystyt sijoittamaan öljy-yhtiöiden osakkeisiin niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa, hankkimaan Saksassa ja Iso-Britanniassa listattuja öljy-ETF:iä sekä sijoittamaan suoraan raakaöljyn hintaa seuraaviin johdannaisiin.
Johdanaisiin sijoittaminen Nordnetissa käy erityisen helposti, sillä pystyt käymään kauppaa Nordnet Markets -johdannaisilla ilman kaupankäyntikuluja, ostaessasi johdannaista vähintään 100 eurolla.
Nordnet Markets -öljyjohdannaiset
Nordnet Markets -johdannaiset seuraavat Brent-öljyn hintakehitystä. Voit itse valita haluatko sijoittaa öljyyn ilman velkavipua vai jopa 15 kertaisella vivulla. Vivun määrän näet suoraan johdannaisen nimestä, jossa X:ää seuraava numero kertoo vipukertoimen.
Johdannaisilla pystyt hyötymään niin öljyn hinnan noususta kuin laskusta, riippuen siitä ostatko pitkällä vai lyhyellä näkemyksellä olevaa johdannaista.
Bull ja Long tarkoittavat pitkää näkemystä, jolloin hyödyt öljyn hinnan noususta. Bear ja Short taas tarkoittavat lyhyttä näkemystä eli shorttausta, jolloin hyödyt öljyn hinnan laskusta.
Nordnet Markets -johdannaiset tarjoavat myös mahdollisuuksia valuuttariskin hajauttamiseen, sillä johdannaisia löytyy niin euroissa kuin Ruotsin, Tanskan ja Norjan kruunuissa noteerattuina.
Freedom24
Freedom24 mahdollistaa öljyyn sijoittamisen eToron tavoin osakkeiden, ETF:ien ja ETC-tuotteiden avulla.
Freedom24:ssä pystyt sijoittamaan osakemarkkinoille edullisesti, alimmillaan vain 2,2 euron kuluin osakeostoa kohden.
Alustalla käydään kauppaa aina suorilla sijoituskohteilla eikä CFD-sopimuksilla.
Freedom24 mahdollistaa eräänä harvoista osakevälittäjistä pääsyn myös Aasian osakemarkkinoille sekä sijoittamisen suoraan velkakirjoihin,
Lähteet
- InvestopediaViitattu 19.8.2024
- Mandatum TraderViitattu 18.8.2024
- EKT interactive