WIKI

CFD-kauppa

Lyhyesti

  • CFD on johdannaissopimus, joka seuraa jonkin kohde-etuuden arvon kehitystä
  • CFD on lyhenne sanoista Contract for difference eli hinnanerosopimus
  • Sijoittaessasi CFD-hinnanerosopimukseen, et omista itse kohde-etuutta
  • CFD-sopimuksia käyttävät esimerkiksi eToro ja Plus500
Kirjoittaja  Aku Tuomola
Tarkistanut  Jussi Yli-Korhonen
Päivitetty: 26.10.2024

CFD-hinnanerosopimuksilla käytävä kauppa on yleistynyt viime vuosina eToron ja Plus500:n kaltaisten alustojen tarjotessa helpon pääsyn tähän aiemmin vain ammattisijoittajille varattuun sijoitusinstrumenttiin.

Älä sijoita CFD-sopimuksiin

Suomalaisten yksityissijoittajien ei kannata sijoittaa CFD-sopimuksiin, sillä Verohallinnon tulkinnan vuoksi niiden tappiot eivät ole vähennyskelpoisia

Uusille sijoittajille paras ratkaisu on indeksi-ETF:iin sijoittaminen, joka onnistuu eTorossa ilman välityskuluja.

Mikäli haluat ostaa suoraan osakkeita:

  • Käyt kauppaa 1$ kaupankäyntikuluilla jenkkiosakkeilla eTorossa
  • Suomalaiset osakkeet löydät Nordnetista
  • Pääset edullisesti Aasian markkinoille Freedom24:ssä

Mikä on CFD? 

CFD eli hinnanerosopimus (Contract for difference) on johdannaissopimus, joka seuraa jonkin kohde-etuuden arvon kehitystä.

Kohde-etuuden arvon noustessa, nousee myös CFD-hinnanerosopimuksen arvo, ja kohde-etuuden arvon laskiessa myös sopimuksen arvo laskee.

CFD-kaupassa sijoitat ainoastaan kohde-etuuden arvoa seuraavaan sopimukseen, etkä itse kohde-etuuteen, kuten osakkeeseen tai rahastoon.

Osake, rahasto-osuus tai mikään muu kohde-etuus ei koskaan ole omistuksessasi, vaan sijoitat ainoastaan CFD-sopimukseen. 

CFD-kaupassa vaihdanta tapahtuu aina käteiskaupalla, eivätkä arvopaperit tai hyödykkeet vaihda omistajaa. CFD-sopimuksilla et siis voi joutua vastaanottamaan fyysistä tuote-erää, kuten futuurikaupassa.

Vaikka et omistakaan kohde-etuutta sijoittaessasi CFD-hinnanerosopimukseen, maksavat monet välittäjät silti CFD-sopimuksen haltijoille yhtiön maksamat osingot.

Missä CFD käytetään?

Alunperin CFD-hinnanerosopimukset olivat ammattisijoittajien käyttämä työkalu muiden johdannaisten ohella. Nykyään CFD-hinnanerosopimuksia käytetään erityisesti hyödykkeisiin ja valuuttakauppaan sijoittamisessa.

Plus500:n ja eToron kaltaiset alustat ovat tehneet CFD-kaupankäynnistä arkipäivää yksityissijoittajille. ETorossa CFD-sopimukset mahdollistavat sijoituskohteiden shorttaamisen ja velkavivulla sijoittamisen. 

Pohjois-Amerikkalaiset ETF:t

EToro hyödyntää CFD-sopimuksia myös Pohjois-Amerikassa listattujen ETF-rahastojen kanssa, sillä EU:n säännökset estävät EU:ssa asuvia yksityishenkilöitä sijoittamasta näihin.

CFD-hinnanerosopimuksiin sijoittamisen sijasta voit sijoittaa Yhdysvaltalaisten rahastojen rinnakkaislistauksiin, joita löydät Saksan ja Iso-britannian pörsseistä.

Voit sijoittaa rinnakkaislistauksiin myös eTorossa tai Nordnetissa.

Kannattako CFD-hinnanerosopimuksiin sijoittaminen?

Suomalaisen yksityishenkilön ei kannata sijoittaa CFD-sopimuksiin, sillä Verohallinto on linjannut näistä syntyvät tappiot vähennyskselvottomiksi. 

Mikäli taas sijoitat yrityksen kautta tai olet verovelvollinen johonkin muuhun maahan, käymme lyhyesti läpi CFD-hinnanerosopimusten hyötyjä ja haittoja.

Plussat:

  • Edullinen kaupankäynti
  • Mahdollisuus velkavivun käyttöön
  • Mahdollisuus shortata
  • Pääsy useammille markkinoille ja erilaisiin omaisuusluokkiin

Miinukset:

  • Et omista itse kohde-etuutta
  • Olet riippuvainen CFD:n liikkeellelaskijasta
  • Spread voi kasvaa korkeaksi
  • CFD-kaupankäynnin vähennyskelvottomuus verotuksessa

CFD-kaupan hinnoittelu

CFD-hinnanerosopimuksia tarjoavat alustat mainostavat usein, etteivät ne peri lainkaan kiinteitä kaupankäyntikuluja. 

Sen sijaan CFD-kaupankäynnissä kaupankäynnin kulut muodostuvat yleensä spreadista eli osto- ja myyntihinnan välisestä erotuksesta, jolla sijoitusalusta tekee katteensa.

Spreadin suuruus riippuu käyttämästäsi alustasta ja valitsemastasi sijoituskohteesta. Esimerkiksi ETorossa osakkeiden ja ETF:ien CFD-kaupassa spread on 0,15 prosentin ja kryptovaluuttojen CFD-kaupassa 1 prosentin. 

Spreadin lisäksi yleisimmät CFD-kauppapaikat, kuten eToro ja Plus500 perivät yön yli avoinna pidetyistä vivutetuista CFD-positioista yömaksuja.

ETorolla vuosittainen maksu vivutetulle positiolle on noin 10 prosenttia. Yömaksu saadaan jakamalla vuosittainen maksu 365:lla.

CFD-verotus

CFD-hinnanerosopimusten verokäsittely eroaa Suomessa muista sijoituskohteista.

Verohallinnon tulkinnan vuoksi CFD-hinnanerosopimuksista syntynyttä tappiota ei ole mahdollista huomioida verotuksessa missään muodossa.

Et voi vähentää tappiollisia kauppoja etkä muita kaupankäyntiin liittyviä kuluja pääomatuloistasi.

Tästä huolimatta CFD-hinnanerosopimuksista syntyneet voitot ovat täysimääräisesti veronalaista pääomatuloa, kuten tavanomaiset osakekaupat.

CFD-sopimusten verotuksen erikoiskäytännöt voivat johtaa ikävään erikoistilanteeseen, jossa voit menettää koko sijoittamasi pääoman ja joutua silti maksamaan veroa aiemmista voitollisista kaupoistasi. 

Tällainen tilanne saattaa syntyä, mikäli olet tehnyt useita peräkkäisiä kauppoja CFD-hinnanerosopimuksilla. Jos ensimmäiset kauppasi ovat olleet voitollisia, mutta olet hävinnyt myöhemmillä kaupoilla koko pääomasi, joudut silti maksamaan luovutusvoittoveroa aiemmista kaupoistasi.

Usein kysyttyä CFD-hinnanerosopimuksista

Mikä on CFD?

CFD eli hinnanerosopimus on johdannaissopimus, joka seuraa jonkin kohde-etuuden arvon kehitystä. Sijoittaja ei omista itse kohde-etuutta, vaan sijoittaa sopimukseen, joka seuraa kohde-etuuden arvoa. CFD-kaupassa vaihdanta tapahtuu aina käteiskaupalla, eivätkä arvopaperit tai hyödykkeet vaihda omistajaa.

Kannattaako suomalaisen yksityissijoittajan sijoittaa CFD-sopimuksiin?

Suomalaisen yksityishenkilön ei kannata sijoittaa CFD-sopimuksiin, sillä Verohallinto on linjannut näistä syntyvät tappiot vähennyskelvottomiksi. Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa sijoittaja joutuu maksamaan veroa voitollisista kaupoista, vaikka olisi myöhemmin menettänyt koko sijoitetun pääoman.

Mitkä ovat CFD-kaupankäynnin edut?

CFD-kaupankäynnin etuja ovat edullinen kaupankäynti, mahdollisuus velkavivun käyttöön, mahdollisuus shortata, sekä pääsy useammille markkinoille ja erilaisiin omaisuusluokkiin.

Mitkä ovat CFD-kaupankäynnin haitat?

CFD-kaupankäynnin haittoja ovat, että sijoittaja ei omista itse kohde-etuutta, on riippuvainen CFD:n liikkeellelaskijasta, spread voi kasvaa korkeaksi, ja Suomessa CFD-kaupankäynnin tappiot ovat vähennyskelvottomia verotuksessa.

Miten CFD-kaupankäynnin kulut muodostuvat?

CFD-kaupankäynnissä kulut muodostuvat yleensä spreadista eli osto- ja myyntihinnan välisestä erotuksesta. Lisäksi monet alustat perivät yön yli avoinna pidetyistä vivutetuista CFD-positioista yömaksuja.

Miten CFD-sopimuksia verotetaan Suomessa?

Suomessa CFD-hinnanerosopimuksista syntyneitä tappioita ei voi vähentää verotuksessa, mutta voitot ovat täysimääräisesti veronalaista pääomatuloa. Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa sijoittaja joutuu maksamaan veroa voitollisista kaupoista, vaikka olisi myöhemmin menettänyt koko sijoitetun pääoman.

Mitä vaihtoehtoja on CFD-sijoittamiselle?

Suomalaisille sijoittajille suositellaan suoraa sijoittamista ETF:iin ja osakkeisiin. Eri välittäjät sopivat eri tarkoituksiin: Nordnet suomalaisille osakkeille ja rahastoille, eToro Yhdysvaltain markkinoille ja ulkomaisiin osakkeisiin, ja Freedom24 Aasian markkinoille.

Miten shorttaus ja velkavivun käyttö onnistuvat ilman CFD-sopimuksia?

Shorttaus ja velkavivun käyttö onnistuvat ilman CFD-sopimuksia esimerkiksi Nordnetissa. Nordnetissa voi shorttata suoraan monia osakkeita tai käyttää Nordnet Markets -johdannaisia, jotka mahdollistavat myös velkavivun käytön.

Vaihtoehdot CFD-sijoittamiselle

CFD-hinnanerosopimuksiin sijoittaminen ei ole suomalaiselle yksityissijoittajalle järkevää verotussyistä. 

Onneksi kaikki CFD-sopimusten mahdollistamat sijoitusmuodot on kuitenkin mahdollista toteuttaa myös ilman CFD-sopimuksia.

Sijoita suoraan ETF:iin ja osakkeisiin

Pystyt helposti sijoittamaan suoraan ETF:iin ja osakkeisiin ilman CFD-hinnanerosopimuksia valitsemalla oikean osakevälittäjän eri tilanteisiin.

Voit huoletta avata sijoitustilejä usealle eri välittäjälle, kunhan et avaa useaa osakesäästötiliä eli OST-tiliä.

Valittu 4 507 kertaa
  • eToro tarjoaa kattavan valikoiman sijoituksia
  • eTorosta löydät osakkeet, rahastot ja kattavasti johdannaisia
  • Kansainvälisesti yksi tunnetuimmista sijoituspalveluista
  • Avaa tili nyt ja aloita sijoittaminen
Meidän arvosana9.4/10
Suomalaiset osakkeet
Demo-tili
Markkinoita20
51% sijoittajatileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Jos mielit sijoittaa edullisesti Yhdysvaltain markkinoille ja muihin ulkomaisiin osakkeisiin ja ETF:iin, mahdollistaa eToro tämän erittäin edullisesti, 0-2 dollarin välityskuluin.

Valittu 3 993 kertaa
  • Nordnet on Suomen suosituin sijoituspalvelu
  • Pääset käsiksi tuhasiin rahastoihin ja osakkeisiin
  • Kattavat palvelut ja paljon tietoa sijoittamisen aloittamiseen
  • Avaa tili nyt ja aloita sijoittaminen helposti
Kaupankäyntikulut alk.3€
Suomalaiset osakkeet
Demo-tili
Markkinoita8

Mikäli haluat sijoittaa suomalaisiin osakkeisiin ja rahastoihin, tarjoaa Nordnet tähän kattavimman valikoiman.

Valittu 157 kertaa
  • Freedom24 tarjoaa yli miljoonan sijoituskohteen valikoiman
  • Sijoita osakkeisiin, ETF:iin, optioihin ja bondeihin Euroopassa, USA:ssa ja Aasiassa
  • Säästötileillä ja määräaikaistalletuksilla jopa yli 6% korko
  • Uusille tileille 30 päivää ilman kaupankäyntikuluja
Kaupankäyntikulut alk.0€
Suomalaiset osakkeet
Demo-tili
Markkinoita15

Aasian markkinoille sijoittaminen taas onnistuu helposti Freedom24-alustalla.

Poikkeuksena ovat Yhdysvalloissa listatut ETF-rahastot, joihin et voi EU-säännösten vuoksi sijoittaa suoraan yksityishenkilönä. Voit kuitenkin sijoittaa näiden rahastojen rinnakkaislistauksiin, jotka löydät Saksan ja Iso-Britannian pörsseistä. Sijoittaminen näihin onnistuu esimerkiksi eToron ja Nordnetin avulla.

Shorttaus ja velkavipu

ETorossa CFD-sopimuksia käytetään mahdollistamaan osakkeiden lyhyeksi myyminen eli shorttaus sekä velkavivun käyttö sijoittamisessa. 

Sekä shorttaus että velkavivun käyttäminen onnistuvat kuitenkin myös ilman CFD-sopimuksia. Nordnetissa pystyt shorttaamaan suurta osaa alustalta löytyvistä osakkeista suoraan, tehtyäsi ensin luottosopimuksen ja tietämystestit. 

Vielä helpommin shorttaus onnistuu Nordnet Markets -johdannaisten avulla, joilla käyt kauppaa jopa ilman kaupankäyntikuluja. Nordnet Markets -johdannaiset mahdollistavat myös jopa 15-kertaisen velkavivun käyttämisen.

Nordnetissa et voi käydä kauppaa CFD-sopimuksilla, joten kaikkien sijoituskohteiden tappiot ovat vähennyskelpoisia.

Shorttaus ja velkavivun käyttäminen eivät sovellu aloitteleville sijoittajille, eikä niitä tule hyödyntää, mikäli et tiedosta niihin liittyviä riskejä.

Hyödykkeisiin sijoittaminen

CFD-sopimuksia käytetään runsaasti myös hyödykkeisiin, kuten kultaan ja öljyyn sijoittamisessa.

Voit kuitenkin sijoittaa kultaan ja öljyyn helposti pörssilistatuilla trackereilla eli ETC-tuotteilla niin eTorossa kuin Nordnetissa.

ETorossa käyt ETC-tuotteilla kauppaa jopa ilman kaupankäyntikuluja.

ETC-tuotteiden tappiot ovat osakkeiden ja rahastojen tapaan vähennyskelpoisia verotuksessa.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Anna ensimmäisenä palautetta

Lähteet
Luotettavaa taloustietoa
Financer -sivustolla olemme sitoutuneet auttamaan sinua raha-asioissasi. Kaikki sisältömme noudattaa toimituspolitiikkaamme. Kerromme avoimesti, kuinka arvioimme tuotteita ja palveluita arviointiprosessissamme ja kuinka tienaamme rahaa.
Kirjoittaja Aku Tuomola

Aku Tuomola toimii Financer.com Suomen apulaismaajohtajana. Hän on kauppatieteiden kandidaatti ja opiskele maisteriksi Jyväskylän Yliopistossa. Hän on erikoistunut sijoittamiseen, verotukseen ja yritystoimintaan. Uransa aikana Aku on kirjoittanut satoja talousaiheisia artikkeleita ja oppaita.

Jaa
Read Icon 212 lukukertaa
Lahjoitamme osan sivuston tuotosta hyväntekeväisyyteen.  Lue lisää