WIKI

Mitä ETF:ien nimet tarkoittavat? - 5 Tärkeää asiaa

Lyhyesti

  • ETF-rahastojen nimet koostuvat jopa kuudesta eri osasta
  • Nimi kertoo ETF:n hallinnoijan, sijoituskohteen, sääntelyn, valuutan ja tuotonjakopolitiikan
  • ETF:n nimen avulla pystyt tulkitsemaan riskipitoisuutta ja löytämään salkkuun sopivan sijoituksen
Kirjoittaja  Aku Tuomola
Tarkistanut  Jussi Yli-Korhonen
Päivitetty: 27.8.2024

ETF-rahastojen nimet koostuvat 5-6 osasta

ETF:ien nimet koostuvat pääsääntöisesti viidestä osasta, jotka kertovat kuka ETF:ää hallinnoi, mihin se sijoittaa, minkä sääntelyn alaisena se toimii, missä valuutassa se on noteerattu ja mikä sen tuotonjakopolitiikka on.

Joissakin ETF:issä nimessä saattaa olla myös kuudes osa, joka ilmoittaa ETF:n kuulumisen rahastoyhtiön alabrändiin, kuten iShares Core -rahastoissa.

Kaikkien ETF:ien nimissä ei kuitenkaan löydy kaikki osia, eikä rahaston valuuttaa tai tuotonjakopolitiikkaa välttämättä kerrota suoraan nimessä.

Ne kuitenkin selviävät rahaston tuotesivulta kaupankäyntialustoilla tai rahastoyhtiön laatimasta avaintietoselosteesta.

Rahastoyhtiö

Rahastoa hallinnoiva rahastoyhtiö tai rahastoyhtiön tuotemerkki. Esimerkiksi suositun iShares-brändin alla toimivat ETF:t ovat rahastoyhtiö BlackRockin hallinnoimia. 

Rahastoyhtiön sivuilta saat yleensä tarkan tiedon ETF:n sijoitusstrategiasta ja nykyisistä omistuksista.

iShares Core S&P 500 UCITS ETF sisältö Blackrockin verkkosivuilla. Löydät sisällön “Holdings”-painikkeella.

Myös Nordnet ilmoittaa rahaston sisällön ja suurimmat omistukset selkeästi.

Sarja

Suurimmilla rahastoyhtiöillä on myös ETF-rahastojen sarjoja eli eräänlaisia alabrändejä, joilla rahastoja luokitellaan.

Eräs tunnetuimmista on iSharesin ”Core”-sarja, joka sisältää muutamia erittäin matalakuluisia ETF:iä, jotka seuraavat tunnetuimpia indeksejä, kuten S&P 500.

Tällaiset ETF:t ovat kustannustehokkaita ja helppoja vaihtoehtoja niin aloittelevalle kuin kokeneemmalle pitkäjänteiselle sijoittajalle.

Indeksi

Seuraava kohta nimessä kertoo ETF:n seuraaman indeksin eli mihin kyseinen rahasto sijoittaa. Kyseessä saattaa olla tietty teema kuten “Automation & Robotics” tai suoraan nimetty indeksi kuten S&P 500 tai MSCI World.

Sääntelyyn liittyvää tietoa – Mitä UCITS tarkoittaa?

EU:n alueella listattujen ETF:ien nimeen sisältyy aina UCITS ETF-teksti. Tämä on lyhenne sanoista Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities, ja tarkoittaa yksinkertaisesti, että rahasto toimii EU:n sääntelyn alaisena.

Valuutta

ETF-rahaston nimessä saatetaan ilmoittaa suoraan missä valuutassa rahasto on noteerattu. Yleensä valuutta ilmoitetaan lyhenteellä, kuten USD tai EUR.

Rahaston perusvaluutan kanssa on syytä olla tarkkana valuuttariskin vuoksi, josta voit lukea lisää alempaa.

Osuuslaji

Viimeisen osana ETF:n nimessä ilmoitetaan osuuslaji, joka määrittää sen, kuinka rahasto kohtelee tuottoja. 

Acc (accumulating) tarkoittaa kasvuosuutta, jossa tuotot sijoitetaan automaattisesti uudelleen rahaston sisällä. Näin et maksa välissä veroja, ja pystyt hyödyntämään korkoa korolle -ilmiötä mahdollisimman tehokkaasti.

Dist (Distributing) tai Inc (Income) tarkoittaa tuotto-osuutta, jossa rahastoon kertyvät tuotot jaetaan takaisin sijoittajille. 

Suomalaisen sijoittajan kannattaa pääsääntöisesti valita kasvuosuus verotussyistä.

Aloita ETF-sijoittaminen jo tänään

Aloita ETF-sijoittaminen helposti ja kustannustehokkaasti seuraavilla alustoilla:

  • eToro – Sadat ETF:t ilman kaupankäyntikuluja
  • Nordnet – Suomenkielinen käyttöliittymä ja laaja ETF-valikoima
  • Freedom24 – ETF-kaupankäynnin kulut alkaen vain 2,02€

eToro on sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittamisen osakkeisiin, ETF-rahastoihin ja CFD-sopimuksiin. Pääomasi on vaarassa, aiempi tuotto ei ole tae tulevasta.

Kasvu- vai tuotto-osuus?

ETF-rahastot jaetaan kahteen luokkaan sen mukaan, miten rahasto kohtelee tuottoja.

Mikäli rahasto sijoittaa tuotot uudelleen, puhutaan kasvuosuusrahastosta ja mikäli rahasto taas jakaa tuotot sijoittajille osinkoina, puhutaan tuotto-osuusrahastoista.

ACC

ACC on lyhenne englannin kielen sanasta Accumulating, jolla viitataan kasvuosuusrahastoon. ACC-rahasto sijoittaa rahaston saama osingot tai korkotulot takaisin markkinoille kasvuosuuksina sijoitusstrategiansa mukaisesti.

Kasvuosuusrahastot ovat verotehokkain tapa sijoittaa ETF-rahastoihin, sillä rahastot pystyvät sijoittamaan tuotot uudelleen ilman välissä tapahtuvaa verotusta.

Mikäli tuotot maksettaisiin ensin sinulle ja sijoittaisit ne vasta sitten itse uudelleen, hidastuisi korkoa korolle -ilmiö huomattavasti, sillä joutuisit aina maksamaan verot sinulle maksetuista osingoista.

Mikäli tavoitteenasi on pitkäaikainen sijoittaminen, on kasvuosuusrahasto paras vaihtoehto.

Dist tai Inc

Inc (Income) ja Dist (Distribution) viittaavat ETF:n tuotto-osuuksiin, joille rahastoon kertyvät osingot tai korkotuotot jaetaan sijoittajille. 

Rahasotjen tuotto-osuudet eivät ole verotehokas valinta rahastosijoittamiseen, sillä verotus realisoituu aina rahastosta tuottoa saataessa. Tuottoa verotetaan myös korkeammin kuin tavanomaisten osinko-osakkeiden maksamaa tuottoa. 

Tuotto-osuusrahastot soveltuvat sellaisiin tilanteisiin, joissa syystä tai toisesta haluat itsellesi tasaisen tulovirran.

Esimerkiksi sijoitusuransa lopussa olevalle eläkeläiselle, jolla ei ole enää tarvetta kasvattaa pääomaansa, tarjoavat tuotto-osuudet tasaisen tulovirran esimerkiksi elämisen kulujen kattamiseen.

Tuotto-osuuksien verotus

Siinä missä pörssilistattujen osakkeiden maksamasta osingosta veronalaista on vain 85%, on rahastojen tuotto-osuuksien jakama tuotto täysin veronalaista.

KHO:n päätöksen perusteella verottaja ei kohtele tätä tuottoa osinkona vaan puhtaana pääomatulona. 

Jaetusta tuotosta maksetaan siis 30 prosenttia veroa 30 000 euron pääomatuloihin saakka ja 34 prosenttia tämän ylittävältä osuudelta.

Missä valuutassa ETF-on noteerattu?

ETF:tn nimestä selviää yleensä myös missä valuutassa ETF on noteerattu. Useimmat Euroopassa listatut ETF-rahastot ovat euroissa tai Yhdysvaltain dollareissa noteerattuja. Valuutta selviää ETF:n nimestä yksinkertaisesti lyhenteellä, kuten USD tai EUR. 

ETF:n perusvaluutta saattaa tuntua mitättömältä päätökseltä, mutta on todellisuudessa huomionarvoinen seikka valuuttariskin vuoksi.

Valuuttakurssit vaihtelevat jatkuvasti ja vaikuttavat myös sijoitustesi tuottoihin.

Mikäli ostat dollareissa noteerattua rahastoa dollarin kurssin ollessa vahva suhteessa euroon, mutta dollarin kurssi kääntyy heti oston jälkeen laskuun, saattaa rahaston euromääräinen arvo laskea, vaikka rahaston arvo dollareissa nousisikin.

Esimerkki valuuttariskistä

Otetaan esimerkki valuuttariskistä. Ostat 100 eurolla dollareissa noteerattua rahastoa, EUR/USD kurssin ollessa 1,10. Näin rahaston dollarimääräinen arvo on ostohetkellä 110 dollaria. 

Oletetaan rahaston arvon nousevan vuoden aikana dollareissa 10 prosentilla, jolloin arvo on 121 dollaria. Oletetaan kuitenkin samalla, että euro on vahvistunut suhteesssa dollariin, EUR/USD kurssin noustua tasolla 1,21.

Mikäli myyt rahaston euroiksi, saat takaisin samat 100 euroa, jotka vuotta aikaisemmin sijoitit, vaikka rahaston arvo on dollareissa noussut huomattavasti.

Toisaalta kääntöpuolella suotuisat valuuttakurssien liikkeet saattavat tuoda tuottoja euroissa, vaikka itse rahaston arvo ei perusvaluutassa muuttuisikaan.

HUOM! Edellä mainittu esimerkki ei huomioi valuutanvaihtokuluja, jotka saattavat heikentää tuottoa entisestään.

Riskipitoiset ETF-rahastot

Laajasti hajautetut indeksi-ETF:t ovat erinomainen tapa sijoittaa pitkäjänteisesti ja kustannustehokkaasti. 

Myös ETF:ien maailmasta löytyy kuitenkin riskipitoisia sijoituskohteita suurempaa tuottoa havitteleville sijoittajille, joiden riskinsietokyky kestää myös mahdolliset pudotukset.

Vivutetut ETF-rahastot

ETF-rahastot voivat olla myös vivutettuja eli hyödyntää velkavipua korkeamman tuoton hakemisessa. Tällaiset rahastot tunnistat yleensä joko suorasta Leveraged -merkinnästä tai nimestä löytyvästä X2-kertoimesta.

Vivutetussa ETF:ssä niin nousut kuin laskut kertaantuvat. Mikäli kaksinkertaisella vivulla varustetun ETF:n seuraama indeksi nousee prosentin, nousee vivutettu ETF kaksi prosenttia. Jos indeksi taas laskee kaksi prosenttia, putoaa ETF:n arvo neljä prosenttia. 

Vipu toimii siis molempiin suuntiin, nostaen huomattavasti sijoituksen volatiliteettia ja riskipitoisuutta.

Shorttaavat rahastot

Mikäli haluat hyötyä laskumarkkinoista, tarjoavat muutamat ETF-rahastot mahdollisuuden tähän. Tunnistat lyhyeksi myyvät rahastot SHORT tai BEAR -nimikkeistä. 

Osa lyhyeksi myyvistä rahastoista saattaa olla myös vivutettuja, jolloin merkintä saattaa olla esimerkiksi SHORT X2 tai SHORT LEVERAGED.

Shorttaavat rahastot toimivat käänteisesti markkinoiden liikkeisiin nähden. Mikäli markkinat laskevat, shorttaava rahasto nousee. Mikäli markkinat taas nousevat, laskee shorttaavan rahaston arvo.

Aloita sijoittaminen ETF-rahastoihin

Aloita sijoittaminen ETF-rahastoihin helposti ja edullisesti Nordnetin, eToron tai Freedom24:n avulla.

AlustaETF-kaupankäyntikulut
eToro0€
Nordnet3-15€ (kk-säästö 2,5€/kk)
Freedom24alk. 2.02€ / kauppa

Kaikki edellä mainitut alustat mahdollistavat helpon sijoittamisen Saksassa ja Iso-Britanniassa listattuihin suosittuihin ETF-rahastoihin.

Alustoilta löydät useita satoja ETF-rahastoja, jotka mahdollistavat hajauttamisen niin maantieteellisen alueen, sijoituskohteen kuin toimialan mukaan.

Valittu 4 333 kertaa
  • eToro tarjoaa kattavan valikoiman sijoituksia
  • eTorosta löydät osakkeet, rahastot ja kattavasti johdannaisia
  • Kansainvälisesti yksi tunnetuimmista sijoituspalveluista
  • Avaa tili nyt ja aloita sijoittaminen
51% sijoittajatileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla.
Valittu 4 395 kertaa
  • Nordnet on Suomen suosituin sijoituspalvelu
  • Pääset käsiksi tuhasiin rahastoihin ja osakkeisiin
  • Kattavat palvelut ja paljon tietoa sijoittamisen aloittamiseen
  • Avaa tili nyt ja aloita sijoittaminen helposti
Valittu 341 kertaa
  • Freedom24 tarjoaa yli miljoonan sijoituskohteen valikoiman
  • Sijoita osakkeisiin, ETF:iin, optioihin ja bondeihin Euroopassa, USA:ssa ja Aasiassa
  • Säästötileillä ja määräaikaistalletuksilla jopa yli 6% korko
  • Uusille tileille 30 päivää ilman kaupankäyntikuluja

eToro on sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittamisen osakkeisiin, ETF-rahastoihin ja CFD-sopimuksiin. Pääomasi on vaarassa, aiempi tuotto ei ole tae tulevasta.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Anna ensimmäisenä palautetta

Luotettavaa taloustietoa
Financer -sivustolla olemme sitoutuneet auttamaan sinua raha-asioissasi. Kaikki sisältömme noudattaa toimituspolitiikkaamme. Kerromme avoimesti, kuinka arvioimme tuotteita ja palveluita arviointiprosessissamme ja kuinka tienaamme rahaa.
Kirjoittaja Aku Tuomola

Aku Tuomola toimii Financer.com Suomen apulaismaajohtajana. Hän on kauppatieteiden kandidaatti ja opiskele maisteriksi Jyväskylän Yliopistossa. Hän on erikoistunut sijoittamiseen, verotukseen ja yritystoimintaan. Uransa aikana Aku on kirjoittanut satoja talousaiheisia artikkeleita ja oppaita.

Jaa
Read Icon 14 lukukertaa

Lahjoitamme osan sivuston tuotosta hyväntekeväisyyteen.  Lue lisää