WIKI

Yrityslainan vakuudet

Lyhyesti

Yrityslainan vakuudet ovat omaisuuseriä, joita yritys tarjoaa lainanantajalle takuuna siitä, että se maksaa takaisin lainan. Vakuudet voivat olla esimerkiksi kiinteistöjä, varastoja, kalustoa tai muita liiketoiminnan varoja. Vakuudet voivat myös olla henkilötakauksia, joissa joku henkilö takaa lainan maksamisen omalla omaisuudellaan.

Kirjoittaja  Aku Tuomola
Tarkistanut  Jussi Yli-Korhonen
Päivitetty: 25.9.2024

Yrityslainan hakeminen edellyttää yritykseltä vakuuksia joko reaalivakuuksien tai takauksen muodossa. 

Käymme tässä artikkelissa läpi yleisimpiä yrityslainoissa hyväksyttyjä vakuustyyppejä sekä näiden vakuusarvoja.

Jokainen yrityslaina edellyttää vakuuksia

Lähtökohtaisesti kaikki yrityksille myönnettävät lainat edellyttävät jonkinlaisia vakuuksia takaisinmaksun turvaksi.

Nimestään huolimatta edes vakuudettomat yrityslainat eivät todellisuudessa ole vakuudettomia, vaan ainoastaan reaalivakuudettomia.

Esittelemme tässä artikkelissa yleisimpiä yrityslainan vakuuksia aina reaalivakuuksista henkilötakauksiin.

Vakuusarvo

Reaalivakuuksien vakuusarvo ilmoitetaan prosenttiosuutena vakuuden käyvästä arvosta. Vakuusarvoon vaikuttavat lukuisat tekijät, kuten:

  • Vakuuden riskitaso
  • Vakuuden likviditeetti
  • Vakuuden tyyppi
  • Vakuuden kunto (esim. kiinteistöt)
  • Yrityksen kannattavuus ja riskitaso (yrityskiinnitys)
  • Hajautus (arvopaperisalkku)

Kokosimme seuraavaan taulukkoon suuntaa-antavia arvioita joistakin yleisimmistä reaalivakuuksista ja näiden vakuusarvoista. Tarkat vakuusarvot selviävät aina vasta lainaneuvottelujen yhteydessä.

VakuusArvioitu vakuusarvo (%)
Asunto60-80%
Listatut osakkeet ja rahastot50-60%
Metsäomistus50-60%
Käteistalletus60-90%
Liike- ja teollisuuskiinteistöt40-60%
YrityskiinnitysYrityskohtainen, 20-50%
,

Selvitä tarkka vakuusarvo

Yrityslainan vakuuksien vakuusarvojen määritys eroaa eri rahoitusyhtiöiden ja pankkien välillä. Ainoa tapa selvittää omaisuutesi tarkka vakuusarvo lainanantajan silmissä on hakea lainatarjousta. Voit tutustua 20 eri pankin ja rahoitusyhtiön vakuudellisiin ja vakuudettomiin yrityslainoihin helposti Financer.comin ilmaisessta vertailusta alla olevasta painikkeesta. Voit pyytää lainatarjouksia useammalta yhtiöltä helposti verkossa kilpailuttaaksesi edullisimman yrityslainan.

Vertaile edullisimmat yrityslainat.

Yleisimmät yrityslainan vakuudet

Yrityslainan vakuudet voidaan karkeasti jakaa reaalivakuuksiin ja takauksiin, riippuen siitä toimiiko lainan vakuutena omaisuus vai sitoumus velan maksamisesta. 

Reaalivakuudet

Reaalivakuus on lainan vakuudeksi kiinnitettävää omaisuutta. Kyseessä on rajoitettu esinekohtainen vakuus, jossa vakuus rajautuu ennalta määrättyyn omaisuuteen. 

Yrityskiinnitys

Yrityslainan vakuutena voidaan käyttää yrityksen omistamaa elinkeinotoiminnan irtainta omaisuutta. Tällaisen omaisuuden käyttäminen lainan vakuutena edellyttää kuitenkin yrityskiinnityksen tekemistä PRH:n eli Patentti- ja Rekisterihallituksen kautta.

Yrityskiinnityksen avulla omaisuus pantataan lainan vakuudeksi ilman, että omaisuuden hallintaa tarvitsisi luovuttaa.

Yrityskiinnityksenä voidaan pantata kaikki yrityksen nykyinen ja tuleva omaisuus tai rajata pantattavaksi ainoastaan osa yrityksen irtaimesta omaisuudesta.

Yrityskiinnitys kattaa yrityksen omistaman käyttöomaisuuden, kuten koneet ja kaluston, vaihto-omaisuuden, kuten myytävät tuotteet tai hankitut raaka-aineet sekä rahoitusomaisuuden, kuten saatavat ja arvopaperit. Kiinnityksen ulkopuolelle jäävät yrityksen omistamat kiinteistöt, alukset ja ilma-alukset.

Kiinteistöt

Kiinteistöt ovat eräs yleisimmistä reaalivakuuden muodoista, sillä niiden arvon määrittäminen on tyypillisesti varsin helppoa. Tämän lisäksi kiinteistöt ovat likvidimpiä kuin monet muut vakuudet, kuten yrityskiinnitykset.

Esimerkiksi erilaiset yrityksen omistamat liikekiinteistöt tai teollisuuskiiinteistöt soveltuvat käytettäväksi lainan reaalivakuutena. 

Mikäli yritys omistaa asuntoja, on näiden vakuusarvo yleensä liikekiinteistöjä korkeampi, niiden korkeamman likviditeetin vuoksi.

Sijoitusvarallisuus

Yrityksen sijoitusvarallisuutta on mahdollista käyttää yrityslainan vakuutena. Sijoitusvarallisuuteen kuuluvat arvopaperit, kuten osakkeet ja rahasto-osuudet soveltuvat hyvin lainan vakuudeksi, sillä niiden markkina-arvon määrittäminen on helppoa, ja likviditeetti korkea.

Takaukset

Yrityslainojen yleisin vakuusmuoto reaalivakuuksien ohella on takaus.

Takauksella viitataan jonkin ulkopuolisen tahon tekemään sitoumukseen yrityslainan maksamisesta, mikäli yritys ajautuu maksukyvyttömäksi tai ei muusta syytä kykene suoriutumaan maksuistaan.

Henkilötakaus

Henkilötakaus on luonnollisen henkilön tekemä sitoumus velan hoitamiseksi, mikäli päävelallinen ei kykene suoriutumaan velan hoitamisesta. Henkilötakaukset ovat pääasiallinen vakuus vakuudettomissa yrityslainoissa.

Henkilötakausten vakuusarvo määräytyy takaajan taloudellisen tilanteen mukaan. Sekä takaajan tulot, varallisuus että tämän tekemät aiemmat lainantakaukset vaikuttavat takauksen arvoon. 

Takaus voidaan tehdä koko lainasummasta, kuten vakuudettomissa luotoissa yleensä on tapana, tai reaalivakuuksien tukena. Mikäli henkilötakaus tehdään reaalivakuuksien tueksi, on kyseessä täytetakaus.

Henkilötakaus on henkilökohtainen ja rajoittamaton vakuus velan hoitamiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että takaaja on vastuussa velan hoitamisesta koko omaisuudellaan, mikäli päävelallinen ei kykene suoriutumaan maksuistaan. 

Henkilötakauksen antamista kannattaa aina harkita tarkkaan, sillä koko omaisuutesi rajoittamaton sitominen velan takaamiseksi on suuri vastuu. Älä koskaan takaa lainaa, jonka velallisen maksukyvystä et ole varma.

Käytä reaalivakuuksia, mikäli mahdollista

Yrityksen kannattaa aina hakea vakuudellista yrityslainaa, mikäli yrityksellä on käytettävissäänm riittävät reaalivakuudet lainan saamiseksi. Vakuudellinen laina on käytännössä aina ehdoiltaan, koroiltaan ja kuluiltaan edullisempaa kuin pelkän henkilötakauksen käyttäminen.

Vertaile edullisimmat yrityslainat

Finnvera

Finnvera on julkisomisteinen erityisrahoitusyhtiö, jonka tarkoituksena on avustaa suomalaisten pk-yritysten kasvua, kehitystä ja kansainvälistymistä rahoituksen mahdollistajana.

Finnveran takaukset

Finnveran ensisijaisia rahoitustuotteita yrityksille ovat erilaiset takaukset. Finnvera tarjoaa lukuisia erilaisia takauksia, joiden takausosuus voi olla jopa 80 prosenttia koko rahoituksesta.

Finnveran takausten hakeminen suunnitellaan yhdessä käyttämäsi pankin tai rahoitusyhtiön kanssa, heidän hakiessaan takausta puolestasi.

Finnveran tarjoamat takaukset eivät kuitenkaan ole ilmaisia, vaikka Finnvera onkin julkisrahoitteinen yhtiö. Sinun tulee maksaa Finnveralle vuotuista takausprovisiota, jonka määrään vaikuttavat muun muassa yritystoimintasi riskitaso, yrityksen omat vakuudet sekä takausaika.

Ennen takauksen tekemistä Finnvera toteuttaa yrityksestäsi yritystutkimuksen, jolla pyritään selvittämään yrityksesi liiketoiminnan kannattavuus tai edellytykset kannattavuuteen markkinoilla. 

EIR-takaus

EIR-takaus on Euroopan Investointipankkiin kuuluvan Euroopan Investointirahaston tarjoama riskinjakotakaus.

Sen avulla yritykset voivat saada tavanomaista edullisempaa rahoitusta pienemmällä korolla ja pienemmilä vakuusvaatimuksilla.

EIR-takausta on mahdollista hakea yhdessä pankin tai rahoitusyhtiön kanssa rahoitushakemusta tehtäessä.

EIR takaa lainastasi 50-80 prosenttia, joten lainan vakuusvaatimukset ovat tavallista pienemmät. Tämän lisäksi lainan korko on huomattavasti tavanomaista alhaisempi.

Esimerkiksi FIN Yritysrahoitus mahdollistaa EIR-takauksen käytön investointien tai käyttöpääoman rahoittamiseksi alimmillaan 12 prosentin korolla.

Vakuutena rahoituksen kohde

Yrityslainan vakuutena voi joissakin tapauksissa toimia kokonaisuudessaan myös itse rahoituksen kohde. Tyypillisiä esimerkkejä tällaisesta ovat leasing-rahoitus ja osamaksu.

Leasing

Leasing-rahoituksessa kyse on käytännössä rahoituksen kohteen pitkäaikaisesta vuokrauksesta yrityksesi käyttöön. Tällainen on erityisen yleistä ajoneuvojen kanssa, nykyään myös yksityisasiakkaiden keskuudessa.

Leasing-sopimuksen päätyttyä yritykselle saatetaan tarjota mahdollisuus hankkia rahoituksen kohde omistukseensa sovittuun hintaan.

Leasing-rahoitus soveltuu erinomaisesti sellaisten tuotantolaitteiden ja koneiden rahoituksen, joilla on suhteellisen lyhyt ja ennalta määrätty käyttöaika. Tällä tavoin yrityksen ei tarvitse sitoa laitteisiin pääomaa tai huolehtia niiden myymisestä käyttöajan päättyessä.

Osamaksu

Mikäli aikomuksenasi on rahoitettavan kohteen omistaminen, on osamaksu tässä tapauksessa parempi vaihtoehto. Osamaksu on yksinkertaisesti laina, jonka vakuutena ostettava kohde toimii. Laina-ajan päätyttyä omistat rahoitetun kohteen.

Laskurahoitus

Laskurahoitus on yritysrahoituksen muoto, jossa yritysrahoitusta haetaan yrityksen avoimia myyntisaatavia vastaan.

Laskurahoitus voi olla lainamuotoista, jossa myyntilaskut toimivat lainan vakuutena. Vaihtoehtoisesti yrityksen yksittäiset myyntilaskut voidaan myydä suoraan rahoitusyhtiölle.

UKK

Mitä vakuusvaihtoehtoja yrityksellä on?

Yrityslainan vakuutena käytetään tyypillisesti reaalivakuuksia, mikäli tämä on mahdollista. Reaalivakuudeksi käy esimerkiksi teollisuuskiinteistö, arvopaperisalkku tai yrityskiinnitys. Vaihtoehtoisesti yrityslainaa voidaan hakea henkilötakauksella ilman reaalivakuuksia.

Mikä on vakuusarvo?

Vakuusarvo mittaa omaisuuden arvoa lainan vakuutena. Vakuusarvo määritellään tyypillisesti prosentteina vakuuden markkina-arvosta.

Käykö yrityslainaan henkilötakaus?

Kyllä, yrityslainan hakeminen onnistuu myös henkilötakauksella. Henkilötakausta voidaan käyttää ainoana takauksena vakuudettomassa lainassa tai täytetakauksena reaalivakuuksien ohella.

Mitä pankit pyytävät lainan vakuudeksi yrityksiltä?

Yrityslainan vakuutena toimii usein yrittäjän tai muun yrityksen vastuuhenkilön takaus yhdessä reaalivakuuksien tai Finnveran takauksen kanssa.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Anna ensimmäisenä palautetta

Lähteet
Luotettavaa taloustietoa
Financer -sivustolla olemme sitoutuneet auttamaan sinua raha-asioissasi. Kaikki sisältömme noudattaa toimituspolitiikkaamme. Kerromme avoimesti, kuinka arvioimme tuotteita ja palveluita arviointiprosessissamme ja kuinka tienaamme rahaa.
Kirjoittaja Aku Tuomola

Aku Tuomola toimii Financer.com Suomen apulaismaajohtajana. Hän on kauppatieteiden kandidaatti ja opiskele maisteriksi Jyväskylän Yliopistossa. Hän on erikoistunut sijoittamiseen, verotukseen ja yritystoimintaan. Uransa aikana Aku on kirjoittanut satoja talousaiheisia artikkeleita ja oppaita.

Jaa
Read Icon 104 lukukertaa

Lahjoitamme osan sivuston tuotosta hyväntekeväisyyteen.  Lue lisää