WIKI

Pääomasijoittaminen

Lyhyesti

  • Pääomasijoittaminen on sijoitustoimintaa, jossa sijoittaja sijoittaa rahaa yritykseen vastineeksi omistusosuudesta.
  • Yleensä pääomasijoittajat sijoittavat kasvaviin tai alkuvaiheen yrityksiin tavoitteenaan saada sijoitukselle suuri tuotto exitin, kuten yritysmyynnin tai listautumisen myötä.
  • Pääomasijoittajat voivat olla sijoitusyhtiöitä tai yksityisiä enkelisijoittajia, jotka tarjoavat rahan lisäksi myös osaamista ja verkostoja.
Kirjoittaja  Aku Tuomola
Tarkistanut  Jussi Yli-Korhonen
Päivitetty: 25.9.2024

Pääomasijoittaminen on sijoittamista hyvät kehitysmahdollisuudet omaaviin listaamattomiin yhtiöihin.

Pääomasijoittajat eivät ole yrityksen pysyviä omistajia, vaan pyrkivät irtautumaan yrityksestä sovitun suunnitelman mukaisesti: pääomasijoittajan tärkein tavoite on saada sijoitukselleen mahdollisimman suuri tuotto.

Pääomasijoittaminen on yrittäjälle loistava keino vauhdittaa yrityksen kasvua tuomalla yritykseen ulkopuolista rahoitusta, kontakteja sekä ammattitaitoa.

Pääomasijoittaminen on riskisijoittamista

Sijoittajat hakevat pääomasijoituksista listattuja yhtiöitä suurempia tuottoja. Eläketurvakeskuksen julkaisussa todettiin pääomarahastojen historiallisten tuottojen tarjonneen mittaustavasta ja aikavälistä riippuen vuositasolla noin 2-4 prosenttiyksikön ylituottoa listattuihin osakkeisiin sijoittaviin indeksirahastoihin verrattaessa. Yksittäisen pääomasijoituskohteen tuotto-odotukset ovat pääomasijoittajalla kuitenkin huomattavasti tätä korkeammat.

Tutustu sijoituskohteiden tuotto-odotuksiin

Pääomasijoittamisen vaiheet:

Pääomasijoittamista voidaan harjoittaa eri muodoissa riippuen yrityksen kehitysvaiheesta ja tarpeista. Yleisimmät pääomasijoittamisen muodot ovat:

Enkelisijoittaminen

Yksityishenkilöiden tekemiä sijoituksia alkuvaiheen yrityksiin. Enkelisijoittajat voivat tarjota myös omaa osaamistaan ja verkostojaan yritykselle.

Vuonna 2022 kotimaiset enkelisijoitajat rahoittivat suomalaisia startup-yhtiöitä 70 miljoonalla eurolla..

Siemenrahoitus

Sijoituksia yrityksen perustamisvaiheessa tai sen jälkeen, kun yritys on kehittänyt liikeideansa tai prototyyppinsä. Siemenrahoituksen avulla yritys voi testata markkinoita ja hakea kasvua.

Kasvurahoitus 

Sijoituksia yrityksiin, jotka ovat jo saavuttaneet jonkin verran liikevaihtoa ja asiakaskuntaa, mutta tarvitsevat lisärahoitusta kasvunsa kiihdyttämiseen. Kasvurahoituksen avulla yritys voi laajentaa markkina-aluettaan, tuotevalikoimaansa tai henkilöstöään.

Kypsän vaiheen rahoitus

Sijoituksia yrityksiin, jotka ovat jo saavuttaneet vakaan markkina-aseman ja kannattavuuden, mutta tarvitsevat lisärahoitusta esimerkiksi kansainvälistymiseen, yritysostoihin tai uudistumiseen.

Kypsän vaiheen rahoitus voi olla myös osa omistusjärjestelyjä, kuten sukupolvenvaihdoksia tai osake-enemmistön myyntiä.

Exit

Pääomasijoittajan irtautuminen sijoituskohteestaan. Exit voi tapahtua esimerkiksi myymällä osuus toiselle pääomasijoittajalle, listautumalla pörssiin tai myymällä koko yritys.

Tavoitteena on aina Exit

Pääomasijoituksen tavoitteena on aina exit eli yrityksestä irtautuminen. Exitissä yrityksen arvonnousu realisoituu pääomasijoittajille sekä muille yrityksen omistajille. Pääomasijoittaja suunnittelee yrityksen kasvustrategian alusta alkaen exitiä varten,, jo ennen sijoituksen tekemistä. Pääomasijoituksen kohteena olevan yrityksen on mahdollistettava jonkinlainen exit-skenaario, jotta sijoitus voidaan tehdä.

Pääomasijoittamisen muodot

Enkelisijoittajat ja pääomasijoitusyritykset ovat kaksi yleisintä pääomarahoituksen lähdettä, jotka tarjoavat rahoitusta kasvaville yrityksille.

Keitä Enkelisijoittajat ovat?

Enkelisijoittajat ovat yksityishenkilöitä, jotka haluavat sijoittaa omaa rahaansa alkuvaiheen yrityksiin.

He ovat usein entisiä yrittäjiä tai liiketoiminnan ammattilaisia, jotka haluavat jakaa kokemuksiaan ja osaamistaan nuorempien yritysten kanssa.

Enkelisijoittajat sijoittavat yleensä sijoitusyhtiöitä pienempiä summia, mutta ovat erittäin sitoutuneita sijoituskohteeseensa.

Enkelisijoittajat tarjoavat yritykselle rahoituksen lisäksi erittäin arvokasta henkilökohtaista osaamistaan sekä kontaktiverkostoaan.

Enkelisijoittajat voivat toimia yhdessä

Enkelisijoittajat voivat toimia myös ryhminä. Enkelisijoittajien ryhmät pystyvät yhdessä tarjoamaan yritykselle enemmän rahoitusta sekä laajaan kontaktiverkoston ja valtavasti kokemuspohjaista tietoa ja osaamista. Suomessa sijoittajia yhdistävänä tekijänä toimii aktiivinen ja laaja enkelisijoittajien yhdistys, FiBAN (Finnish Business Angel Network), johon kuuluu jo 670 sijoittajajäsentä. Yhdistyksen jäsenet ovat sijoittaneet vuoden 2010 jälkeen yli 424 miljoonaa euroa yli 1700 kasvuyritykseen. Yksinään vuonna 2021 jäsenet sijoittivat 52,3 miljoonaa euroa 626 yritykseen.

Mitä ovat pääomasijoitusyhtiöt?

Pääomasijoitusyhtiöt (Venture Capital) sijoittavat tyypillisesti suurempia kertasijoituksia. Sijoitukset ovat kooltaan yleensä vähintään satojen tuhansien eurojen suuruisia.

He ovat yleensä vaativampia ja asettavat tarkempia vaatimuksia yrityksen kasvulle ja voittotavoitteille. Pääomasijoittajat tarjoavat yleensä merkittävämpiä rahoitusmääriä, joita alkuvaiheen yritykset usein tarvitsevat.

Vuonna 2022 kotimaiset pääomasijoitusyhtiöt sijoittivat suomalaisiin startup-yrityksiin 280 miljoona, ja ulkomaiset pääomasijoitusyhtiöt 753 miljoonaa.

Pääomasijoittamisen hyödyt ja haitat

Pääomasijoittaminen voi tuoda monia hyötyjä sekä yrittäjälle että sijoittajalle.

Listasimme alle yleisimpiä pääomasijoituksen plussia ja miinuksia molemmista näkökulmista:

Yrittäjän näkökulma

Plussat

  • Pääomasijoituksella luodaan edellytyksiä nopeampaan ja suurempaan kasvuun kuin pelkällä kassavirtarahoituksella
  • Liiketoiminnan ja omistamisen riskejä jaetaan yhdessä pääomasijoittajan kanssa.
  • Sijoittaja tuo yritykseen lisää osaamista ja kontakteja
  • Yrityksen saama sijoitus voi nostaa yrityksen arvoa ja uskottavuutta
  • Onnistunut pääomasijoitus antaa yrittäjälle mahdollisuuden realisoida omistustaan exitissä

Miinukset

  • Sijoitus edellyttää yrittäjältä luopumista osasta omistustaan ja päätösvaltaansa yrityksessä.
  • Yrittäjän on sitouduttava pääomasijoittajan kanssa sovittuun strategiaan ja tavoitteisiin.
  • Yrittäjältä edellytetään avointa ja säännöllistä raportointia
  • Yrittäjän tulee olla valmis luopumaan omistusosuudestaan exitissä

Sijoittajan näkökulma

Plussat

  • Pääomasijoitus tarjoaa onnistuessaan sijoittajalle korkean tuoton sijoitetulle pääomalle exit-vaiheessa.
  • Sijoittaja pystyy vaikuttamaan sijoituskohteensa kehitykseen ja arvonluontiin.
  • Sijoittaja pystyy hyödyntämään omaa osaamistaan ja verkostojaan yrityksen kasvattamiseen.
  • Pääomasijoitus mahdollistaa hajautuksen varhaisen kehitysvaiheen yrityksiin pörssin ulkopuolella.

Miinukset

  • Pääomasijoitus on riskialtis sijoitusmuoto, jossa mahdollisuus koko sijoituksen menettämiseen on suuri
  • Sijoitus on pitkäaikainen, ja irtautuminen edellyttää exitin
  • Pääomasijoitus edellyttää sijoittajalta aktiivista seurantaa ja tukea sijoituskohteelle.
  • Pääomasijoittaminen vaatii sijoittajalta huolellista due diligence -prosessia ennen sijoituspäätöstä.

Pääomasijoittamisen prosessi

Pääomasijoittamisen prosessi koostuu useista vaiheista, jotka voivat vaihdella yritys- ja sijoittajakohtaisest.

Yleisesti ottaen prosessi voidaan jakaa seuraaviin vaiheisiin:

1. vaihe

Esikarsinta

Pääomasijoittaja arvioi yrityksen sopivuutta sijoitusstrategiaansa ja -kriteereihinsä. Jos yritys vaikuttaa lupaavalta, pääomasijoittaja pyytää lisätietoja yrityksestä ja sen suunnitelmista.
2. vaihe

Pitchaus

Yrittäjä esittelee yrityksensä ja sen tarpeet pääomasijoittajalle pitchaus-tilaisuudessa, jossa hän käyttää apunaan esimerkiksi PowerPoint-esitystä. Pitchauksen tarkoituksena on vakuuttaa pääomasijoittaja yrityksen potentiaalista ja erottautumisesta kilpailijoista.
3. vaihe

Due diligence

Pääomasijoittaja tekee perusteellisen selvityksen yrityksestä ja sen liiketoiminnasta. Due diligence -prosessissa tarkastetaan muun muassa yrityksen taloudellinen tilanne, markkinatilanne, tuotteet, teknologia, kilpailuedut, asiakkaat, sopimukset, henkilöstö, patentit ja muut oikeudelliset asiat.
4. vaihe

Sopimusneuvottelut

Pääomasijoittaja ja yrittäjä neuvottelevat sijoituksen ehdoista ja sopimuksista. Sopimuksissa määritellään muun muassa sijoituksen määrä, osuus, arvostus, äänivalta, hallituspaikat, exit-strategia ja muut oikeudet ja velvollisuudet.
5. vaihe

Sijoituksen toteutus

Sopimusten allekirjoittamisen jälkeen sijoitus siirretään yrityksen tilille ja osakkeet rekisteröidään pääomasijoittajan nimiin. Sijoituksen toteutumiseen voi liittyä myös muita ehtoja tai toimenpiteitä, kuten lupien hankkiminen tai osakeyhtiölain mukaiset ilmoitukset.
6. vaihe

Yhteistyö

Pääomasijoittaja tukee yritystä sen kasvun aikana tarjoamalla osaamistaan, kontaktejaan ja neuvojaan. Pääomasijoittaja seuraa yrityksen kehitystä ja raportointia sekä osallistuu hallitustyöskentelyyn.
7. vaihe

Exit

Pääomasijoittaja irtautuu yrityksestä sovitun suunnitelman mukaisesti saaden sijoitukselleen tuoton. Exit voi tapahtua esimerkiksi myymällä osuus toiselle pääomasijoittajalle, listautumalla pörssiin tai myymällä koko yritys.

Pääomasijoittamisen vertailu muihin rahoitusmuotoihin

Pääomasijoittaminen ei ole ainoa vaihtoehto yrityksen rahoittamiseksi.

Yrityksesi pystyy hakemaan rahoitusta myös muista lähteistä, kuten osakkailta, pankeilta, julkisilta tahoilta tai joukkorahoitukselta.

Eri rahoitusmuodoilla on erilaisia etuja ja haittoja yritykselle. Tässä on taulukko, jossa verrataan pääomasijoittamista muihin yleisiin rahoitusmuotoihin:

RahoitusmuotoEdutHaitat
Pääomasijoitus– Mahdollistaa nopean ja suuren kasvun
– Jakaa riskiä pääomasijoittajan kanssa
– Tarjoaa osaamista ja kontakteja pääomasijoittajan kautta
– Nostaa yrityksen arvoa ja uskottavuutta – Antaa yrittäjälle mahdollisuuden realisoida osan omaisuudestaan exit-vaiheessa
– Edellyttää luopumista osasta omistusta ja päätösvaltaa
– Edellyttää sitoutumista pääomasijoittajan kanssa sovittuun strategiaan ja tavoitteisiin
– Edellyttää avointa ja säännöllistä raportointia pääomasijoittajalle – Edellyttää valmiutta irtautua yrityksestä exit-vaiheessa
Omistajien sijoitus– Ei vaadi luopumista omistuksesta tai päätösvaltaa
– Ei vaadi raportointia tai sitoutumista ulkopuolisiin tavoitteisiin
– Ei vaadi irtautumista yrityksestä
– Ei mahdollista yhtä suurta kasvua kuin pääomasijoitus
– Ei tuo lisäarvoa osaamisen tai kontaktien muodossa
– Ei jaa riskiä muiden kanssa
– Ei nosta yrityksen arvoa tai uskottavuutta
Yrityslaina– Ei vaadi luopumista omistuksesta tai päätösvaltaa – Ei vaadi irtautumista yrityksestä– Vaatii vakuuksia tai takauksia lainalle – Vaatii koron maksamista lainalle
– Vaatii takaisinmaksuaikataulun noudattamista
– Ei mahdollista yhtä suurta kasvua kuin pääomasijoitus
– Ei tuo lisäarvoa osaamisen tai kontaktien muodossa
– Ei jaa riskiä muiden kanssa
Julkinen rahoitus– Ei vaadi luopumista omistuksesta tai päätösvaltaa – Ei vaadi irtautumista yrityksestä – Ei vaadi koron maksamista tai takaisinmaksuaikataulua– Vaatii hakemuksen tekemistä ja kilpailua muiden hakijoiden kanssa – Vaatii raportointia ja seurantaa rahoittajalle
– Vaatii usein omarahoitusosuuden tai muun rahoituksen lisäksi
– Ei mahdollista yhtä suurta kasvua kuin pääomasijoitus
– Ei tuo lisäarvoa osaamisen tai kontaktien muodossa
Joukkorahoitus– Mahdollistaa kasvun ilman luopumista omistuksesta tai päätösvaltaa (riippuen joukkorahoituksen muodosta) – Tarjoaa markkinointia ja asiakaspalautetta yritykselle– Vaatii markkinointia ja viestintää joukkorahoituskampanjalle
– Vaatii vastikkeiden tarjoamista joukkorahoittajille (riippuen joukkorahoituksen muodosta)
– Vaatii raportointia ja seurantaa joukkorahoittajille
– Ei mahdollista yhtä suurta kasvua kuin pääomasijoitus
– Ei tuo lisäarvoa osaamisen tai kontaktien muodossa

UKK

Mitä on pääomasijoittaminen?

Pääomasijoittaminen on yritysten (venture capital) tai yksityishenkilöiden (bisnesenkelit) tekemää ammattimaista sijoitustoimintaa listaamattommiin yksityisyrityksiin.  

Mitä tarkoittaa Private Equity?

Private Equity eli yksityinen pääoma viittaa rahoituksessa julkisesti noteeraamattomiin osakkeisiin eli pörssin ulkopuolella oleviin yksityisiin yhtiöihin.    

Mitä on venture capital?

Venture Capitalilla viitataan tyypillisesti pääomasijoitusyhtiöihin, joiden pääasiallista liiketoimintaa on listaamattomiin yhtiöihin sijoittaminen.

Miten löydän sopivan pääomasijoittajan?

Sopivan pääomasijoittajan löytämiseksi kannattaa tutustua eri pääomasijoittajien profiileihin, strategioihin ja referensseihin. Lisätietoa pääomasijoittajista löytyy esimerkiksi Suomen Pääomasijottajat ry:n verkkosivuilta (https://paaomasijottajat.fi/). Myös oman verkoston hyödyntäminen on tärkeää: suosittelut ja suorat kontaktit voivat helpottaa oikean pääomasijottajan löytämistä.  

Miten valmistaudun pääomarahoituskierrokseen?

Pääomarahoituskierrosta varten kannattaa laatia selkeät ja realistiset liiketoimintasuunnitelmat, talouslaskelmat ja arvonmääritykset. Lisäksi kannattaa kerätä kaikki oleelliset dokumentit, kuten tilinpäätökset, sopimukset, patentit jne. valmiiksi due diligence -prosessia varten. Kannattaa myös harjoitella pitchaus-taitoja ja valmistautua vastaamaan potentiaalisten pääomarahoittajien kysymyksiin.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Anna ensimmäisenä palautetta

Lähteet
Luotettavaa taloustietoa
Financer -sivustolla olemme sitoutuneet auttamaan sinua raha-asioissasi. Kaikki sisältömme noudattaa toimituspolitiikkaamme. Kerromme avoimesti, kuinka arvioimme tuotteita ja palveluita arviointiprosessissamme ja kuinka tienaamme rahaa.
Kirjoittaja Aku Tuomola

Aku Tuomola toimii Financer.com Suomen apulaismaajohtajana. Hän on kauppatieteiden kandidaatti ja opiskele maisteriksi Jyväskylän Yliopistossa. Hän on erikoistunut sijoittamiseen, verotukseen ja yritystoimintaan. Uransa aikana Aku on kirjoittanut satoja talousaiheisia artikkeleita ja oppaita.

Jaa
Read Icon 145 lukukertaa

Lahjoitamme osan sivuston tuotosta hyväntekeväisyyteen.  Lue lisää