WIKI

Laskurahoitus - Turvaa yrityksesi käyttöpääoma

Lyhyesti

Laskurahoitus on:

  • Yritysmyynnin myyntisaatavia vastaan myönnettävää luottoa
  • Tai myyntisaatavien myymistä
Kirjoittaja  Aku Tuomola
Tarkistanut  Jussi Yli-Korhonen
Päivitetty: 24.1.2024

Laskurahoitus on yritysmyynnin myyntisaatavia vastaan myönnettävää rahoitusta. 

Laskurahoituksella voidaan viitata yksittäisten laskujen käyttämistä luoton vakuutena, kaikkien yrityksen myyntisaatavien rahoitusta factoringin avulla tai yksittäisten laskujen myymistä rahoitusyhtiölle.

Käytettävä laskurahoituksen muoto riippuu yrityksen rahoitustarpeesta. Esittelemme alla lyhyesti yleisimmät laskurahoituksen muodot sekä niiden soveltuvuuden eri tilanteisiin.

Yleisiä laskurahoituksen ehtoja

Eri rahoitusyhtiöillä ja pankeilla on omia ehtojaan laskurahoitusta koskien, mutta useimpia toimijoita yhdistävät seuraavat ehdot:

  • Laskun maksajana on yritys tai yhteisö
  • Laskun saaja on merkitty kaupparekisteriin
  • Laskun saajan luottoluokitus on kunnossa
  • Yrityksesi luottoluokitus on kunnossa
  • Lasku on riidaton
  • Lasku ei ole erääntynyt
  • Laskun kohteena oleva suoritus (palvelu tai tuote) on toimitettu

Laskurahoituksen muodot

Huomioithan, että laskurahoitus soveltuu ainoastaan yritysten välisten myyntilaskujen rahoittamiseen.  Yksityisasiakkaille suunnattujen laskujen rahoittaminen ei ole mahdollista laskurahoituksen avulla. Suosittelemme tutustumaan yrityslainaan ja muihin yrityksen rahoitusmuotoihin, mikäli asiakkainasi ovat pääasiassa yksityishenkilöt.

Huomioithan, että laskurahoitus soveltuu ainoastaan yritysten välisten myyntilaskujen rahoittamiseen. 

Yksityisasiakkaille suunnattujen laskujen rahoittaminen ei ole mahdollista laskurahoituksen avulla.

Suosittelemme tutustumaan yrityslainaan ja muihin yrityksen rahoitusmuotoihin, mikäli asiakkainasi ovat pääasiassa yksityishenkilöt.

Laskurahoitus yksittäisille laskuille

Yksittäisten laskujen rahoittaminen on joustava tapa parantaa yrityksen likviditeettiä, kierrättämättä kaikkia myyntisaatavia rahoitusyhtiön kautta. 

Yksittäisten laskujen laskurahoitus on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun osa asiakkaistasi toivoo keskimääräistä pidempiä maksuaikoja. Voit miellyttää asiakastasi tarjoamalla pitkiä maksuaikoja, mutta saat itse rahat käyttöösi jo heti laskutuksen yhteydessä.

Laskurahoitus on laskujen myyntiä edullisempi tapa vapauttaa myyntisaataviin sidottua pääomaa yrityksesi käyttöön. Rahoituksen hinta on tyypillisesti huomattavasti laskujen myyntiä edullisempaa, sillä luottoriski säilyy omalla yritykselläsi eikä siirry rahoitusyhtiölle.

Factoring

Factoring on pitkäaikaiseen ja säännölliseen yrityksen laskurahoitukseen soveltuva muoto. Factoringissa kaikki yrityksen myyntisaatavat tai määrätty kokonaisuus niistä ulkoistetaan automaattisesti rahoitusyhtiölle.

Factoringin etuna on mahdollisuus karsia yrityksen ylimääräistä hallintoa ja tukitoimintoa ulkoistamalla myyntireskontran hallinnointi osittain tai kokonaan rahoitusyhtiölle.

Factoring-sopimuksissa uudet myyntisaatavat voidaan toimittaa automaattisesti rahoitusyhtiölle heti suorituksen toimittamisen ja laskun lähettämisen jälkeen.

Factoring-rahoituksessa laskujen luottoriski säilyy yritykselläsi, sillä rahoitusyhtiö ei lunasta laskuja omistukseensa. Myyntilaskut ainoastaan pantataan yrityksellesi myönnettävän luoton vakuudeksi.

Tässä laskurahoituksen muodossa itse rahoituskustannukset pysyvät matalina, tyypillisesti 0,5-4,0 prosentissa laskun loppusummasta. Käsittelykulut sekä myyntireskontran hallinnointiin liittyvät palvelut, kuten perintäpalvelut saattavat kuitenkin nostaa hintaa huomattavasti.

Kenelle factoring soveltuu?

Factoring soveltuu erityisesti rahallisesti suuria laskuja säännöllisesti lähettävälle yritykselle, sillä pienellä laskutuksella oheiskulut tekevät tästä rahoitusmuodosta hintavan.

Sen avulla yritys kykenee ulkoistamaan halutessaan koko myyntireskontran hallinnoinnin automatisoidusti rahoitusyhtiölle.

Näin yritys kykenee parhaimmassa tapauksessa tehostamaan liiketoimintaansa keskittymällä ydintoimintoihin ja ulkoistamalla pakolliset tukitoiminnot kustannustehokkaasti.

Factoringin käytön kannattavuus edellyttää yritykseltä kuitenkin suurta liikevaihtoa ja suuria laskutusmääriä. 

Laskujen myyminen

Mikäli yritys haluaa muuttaa laskunsa rahaksi ja siirtää samalla myös laskuihin liittyvän luottotappioriskin rahoitusyhtiölle, puhutaan laskujen myymisestä.

Laskujen myynti soveltuu erityisesti yksittäisten laskujen rahoittamiseen. Pitkäaikaisessa laskurahoituksessa laskujen myynti ei yleensä ole paras vaihtoehto, sillä laskujen myynti on hintavin tapa muuttaa laskut rahaksi.

Laskujen myymisessä myyntisaatavien tosiasiallinen omistajuus siirtyy rahoitusyhtiölle. Rahoitusyhtiö tilittää sinulle sopimuksen mukaan 70-100 prosenttia laskun loppusummasta vähennettynä rahoituskuluilla.

Mikäli rahoitusaste on alle 100 prosenttia, maksetaan loppusumma sinulle silloin, kun asiakas maksaa laskun rahoitusyhtiölle.

Kenelle laskurahoitus soveltuu?

Laskurahoitus soveltuu lyhytaikaisten rahoitustarpeiden hoitamiseen yritysmyynnin myyntisaatavia vastaan.

Listasimme alle muutamia yleisimpiä laskurahoituksen käyttötarkoituksia:

Pitkien maksuaikojen tarjoamiseen

Laskurahoitus on hyvä tapa parantaa yrityksen likviditeettiä esimerkiksi sellaisilla toimialoilla, joilla pitkät maksuajat ovat yleinen käytäntö.

Pitkien maksuaikojen tarjoamista voidaan hyödyntää myös kilpailuetuna, sillä monet asiakasyritykset arvostavat mahdollisuutta pitkiin maksuaikoihin.

Laskurahoituksella pystyt muuttamaan myyntisaatavat välittömästi laskun lähettämisen jälkeen rahaksi, jolloin et turhaan sido myyntisaataviisi pääomaa pitkäaikaisesti. Pystyt silti tarjoamaan asiakkaillesi pitkiä maksuaikoja.

Käyttöpääomaa nopeaan tarpeeseen

Yksittäisten laskujen myyminen tai rahoittaminen soveltuu myös yllättävään käyttöpääoman tarpeeseen. Saat tällä tavoin nopeasti käyttöösi rahaa, sitomatta kuitenkaan yrityksen reaalivakuuksia pitkäaikaisen lainan vakuudeksi.

Esimerkiksi yllättävät kustannukset tai kysynnän laskut voivat madaltaa yrityksen likviditeettiä äkillisesti.

Lyhytaikaiseen rahoitustarpeisiin

Laskurahoitus sitoo yritystä huomattavasti lyhemmän ajan kuin yrityslaina, sillä rahoitus päättyy laskun eräpäivän koittaessa. Toisaalta laskurahoitus ei tästä syystä ole sopiva vaihtoehto pitkäaikaiseen rahoitustarpeeseen. 

Pidempiaikainen rahoitus yrityslainalla

Laskurahoitus on erinomainen vaihtoehto lyhytaikaiseen kassavaihtelun tasoittamiseen ja käyttöpääoman turvaamiseen. Se ei kuitenkaan sovellu pidempiaikaisiin rahoitushankkeisiin, sillä laskujen loppusumma ja erääntyminen määrittävät luoton koon ja keston. Mikäli tarvitset rahoitusta yrityksen kehittämiseen, uusiin investointeihin tai uuden liiketoiminnan perustamiseen, on yrityslaina yleisesti käytetty rahoitusmuoto. Vertailimme puolestasi 18 yrityslainaa korkoineen ja kuluineen. Tutustu vertailuun ilmaiseksi alta:

Vertaa yrityslainat

Kassan kierron tehostamiseen

Yleisimmin laskurahoitus on käytössä toimialoilla, joissa laskutettavat summat ovat suuria ja maksuajat pitkiä. Monilla tällaisilla toimialoilla myös ennen laskutusta investoitavat summat saattavat olla suuria. 

Tällaisissa tilanteissa yrityksen käyttöpääoman ylläpito saattaa muodostua ongelmalliseksi, mikäli aiempien projektien laskuista ei ole vielä saatu suoritusta, ja uusia investointeja pitäisi jo tehdä. 

Laskurahoitus vapauttaa myyntisaataviin sidotun pääoman käytettäväksi heti ja mahdollistaa nopeamman kassan kierron. Näin yritys pystyy siirtymään uusiin projekteihin joustavammin ja kasvattamaan liiketoimintaansa nopeammin.

Laskurahoituksen hinta – Paljonko laskurahoitus maksaa?

Laskurahoituksen hintaan vaikuttavat lukuista erilaiset tekijät, ja hinta määritellään tyypillisesti laskukohtaisesti.

Factoring-sopimuksissa rahoitusyhtiöt taas tarjoavat tyypillisesti edullisempia sopimushintoja pitkäaikaisilla asiakkailleen.

Listasimme alle joitakin yleisimmistä laskurahoituksen hintaan vaikuttavista tekijöistä:

Luottoriskin kantaja

Suurin laskurahoituksen hintaan vaikuttava yksittäinen tekijä on luottotappioriskin kantaja.

Mikäli yrityksesi kantaa itse luottotappioriskin, kuten factoringissa tai yksittäisten laskujen rahoituksessa yleensä, vaihtelee laskurahoituksen hinta tyypillisesti 0,5-4,0 prosentin välillä laskujen loppusummasta. 

Yksittäisten laskujen rahoituksessa rahoituskulujen prosentuaalinen osuus laskun loppusummasta on tyypillisesti suurempi kuin jatkuvissa factoring-sopimuksissa.

Mikäli laskurahoituksen lisäksi ostetaan myös muita palveluita, kuten luotonvalvonnan tai perinnän palveluita, näistä koituu usein lisäkustannuksia yllä mainitun rahoituskulun lisäksi.

Laskujen myynnissä rahoitusyhtiö lunastaa laskut omistukseensa, jolloin myös luottotappioriski siirtyy rahoitusyhtiölle. Tämän vuoksi laskujen myynnin hinta on huomattavasti korkeampi kuin laskuja vastaan myönnettävän luoton hinta.

Prosentuaalinen rahoituskulu laskun loppusummasta saattaa nousta jopa 10 prosenttiin laskuja myytäessä. Rahoitusyhtiö laskee kohonneen riskitason tapauskohtaisesti, ja huomioi hinnassa määrittämänsä riskipreemion.

Maksuajan pituus

Laskurahoituksen hintaan vaikuttaa luottoriskin kantajan lisäksi vahvasti myös rahoitettavien tai myytävien laskujen maksuajan pituus. Mitä pidemmällä maksuajalla laskut ovat, sitä hintavampaa laskurahoitus on. 

Tämä johtuu siitä, että pitkien maksuaikojen vuoksi laskuihin liittyvät riskit kasvavat. Mahdollisuus esimerkiksi asiakasyrityksen likviditeetin heikkenemiseen tai maksukyvyttömyyteen kasvavat maksuajan pidentyessä. 

Tämän lisäksi rahoitusyhtiö joutuu myöntämään luottoa sinulle pidemmäksi aikaa, sitoen omaa pääomaansa tähän.

Asiakasyrityksen luottoluokitus

Olennainen osa laskurahoituksen hinnoittelua on myös asiakasyrityksen eli laskun saajan luottoluokitus. Mitä parempi luottoluokitus yrityksellä on, sitä matalampi riskipreemio rahoitukselle voidaan laskea rahoitusyhtiön puolelta. 

Korkean luottoluokituksen omaavien asiakkaiden laskujen rahoittaminen on huomattavasti edullisempaa kuin matalan luottoluokituksen omaaville yrityksille suunnattujen laskujen.

Tutustu myös muihin rahoitusmuotoihin

Etsitkö pidempiaikaista rahoitusta, tietoa yritystuista tai joukkorahoituksen käytöstä yrityksesi rahoituksessa? Kokosimme kattavan oppaan, jossa vertailemme erilaisia yrityksen rahoitusmuotoja:

Tutustu yrityksen rahoitusmuotoihin

Laskurahoitus kirjanpidossa

Laskurahoituksen näyttäytyminen kirjanpidossa riippuu yrityksen valitsemasta rahoitusmuodosta.

Mikäli myyntisaatavat pysyvät yrityksen omistajuudessa ja toimivat ainoastaan niitä vastaan myönnettävän luoton vakuutena, ei saatavaa rahoitusta voida käsitellä lopullisena myyntisaatavien suorituksena.

Luoton vakuutena toimivat myyntisaatavat tulee pitää yrityksen taseessa, kunnes asiakas on suorittanut laskun. Myyntisaatavia vastaan myönnetty luotto myös kasvattaa yrityksen velkaa, kunnes lasku suoritetaan.

Jos kyseessä taas on laskujen myynti, jossa myyntisaatavien tosiasiallinen omistajuus siirtyy rahoitusyhtiölle, katsotaan rahoitusyhtiön tilittämä maksu lopulliseksi suoritukseksi myyntisaatavasta. Myyntisaatava siirtyy samalla rahoitusyhtiön taseeseen eikä kasvata yhtiösi velan määrää.

Yhteenveto

Laskurahoitus on joustava rahoitusmuoto, jolla voit vahvistaa yrityksesi käyttöpääomaa yritysmyynnin myyntisaatavien rahoituksella.

Laskurahoitus ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto kaikkiin rahoitustarpeisiin. Tiivistimme tämän rahoitusmuodon parhaat puolet ja heikkoudet alle.

Laskurahoituksen hyödyt:

  • Kassan kierron nopeutus
  • Vahvempi likviditeetti – pääoma ei sitoudu myyntisaataviin
  • Pystyt myöntämään asiakkkaille pidempiä maksuaikoja
  • Pystyt investoimaan uusiin projekteihin ja hankintoihin joustavasti
  • Lyhytaikaiseen tarpeeseen edullisempi kuin tavanomainen yrityslaina
  • Joustaa tarpeen mukaan: Voit myydä tai rahoittaa yksittäisen laskun, tai kaikki myyntisaatavat factoringin-avulla.

Laskurahoituksen heikkoudet:

  • Käytettävissä ainoastaan lyhytaikaiseen rahoitukseen
  • Soveltuu ainoastaan yritysmyyntiin
  • Rahoituksen enimmäismäärä sidonnainen maksusaatavien määrään.

UKK

Mitä on laskurahoitus?

Laskurahoitus on yritysmyynnin myyntisaatavia vastaan myönnettävää rahoitusta. Laskurahoitus voi olla rahoitusyhtiön myöntämää luottoa, jonka vakuutena toimivat myyntilaskut tai yksittäisten myyntilaskujen myymistä rahoitusyhtiön omistukseen.

Mitä laskuja voi rahoittaa laskurahoituksella?

Laskurahoituksella voidaan rahoittaa ainoastaan toisille yrityksille suunnatut, riidattomat ja erääntyneet laskut, joiden kohteena oleva suoritus on jo toimitettu. Sekä yrityksesi että laskun saajan tulee omata puhtaat luottotiedot.

Kenelle laskurahoitus sopii?

Laskurahoitus sopii erityisesti sellaisille yrityksille, joiden laskuttamat summat ovat suuria ja laskujen maksuajat pitkiä. Laskurahoitus soveltuu ainoastaan yritysmyynnin myyntisaatavien rahoitukseen.

Miten laskurahoitus toimii?

Yritys voi rahoittaa yksittäisiä laskuja ja saada luottoa näitä vastaan tai solmia pidempiaikaisen factoring-sopimuksen, jossa kaikki tai suuri osa myyntisaatavista rahoitetaan automaattisesti rahoitusyhtiön kautta Vaihtoehtoisesti yritys voi myös myydä yksittäisiä myyntisaatavia rahoitusyhtiölle, siirtäen luottoriskin pois itseltään

Paljonko laskurahoitus maksaa?

Laskurahoituksen hintaan vaikuttavat lukuista tekjät, kuten luottoriskin kantaja, laskun saajan luottoluokitus sekä laskun maksuaika. Yleisesti laskurahoituksessa hiinnasto on 0,5-4 prosentin välillä laskun loppusummasta, kun taas laskujen myynnissä 4-12 prosentin välillä. Tämän lisäksi rahoitussopimuksista saatetaan veloittaa käsittelykuluja sekä palvelumaksuja mahdollisista lisäpalveluista, kuten perinnästä.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Anna ensimmäisenä palautetta

Lähteet
Luotettavaa taloustietoa
Financer -sivustolla olemme sitoutuneet auttamaan sinua raha-asioissasi. Kaikki sisältömme noudattaa toimituspolitiikkaamme. Kerromme avoimesti, kuinka arvioimme tuotteita ja palveluita arviointiprosessissamme ja kuinka tienaamme rahaa.
Kirjoittaja Aku Tuomola

Aku Tuomola toimii Financer.com Suomen apulaismaajohtajana. Hän on kauppatieteiden kandidaatti ja opiskele maisteriksi Jyväskylän Yliopistossa. Hän on erikoistunut sijoittamiseen, verotukseen ja yritystoimintaan. Uransa aikana Aku on kirjoittanut satoja talousaiheisia artikkeleita ja oppaita.

Jaa
Read Icon 117 lukukertaa

Lahjoitamme osan sivuston tuotosta hyväntekeväisyyteen.  Lue lisää