WIKI

Kryptovaluutta - Mitä ovat kryptovaluutat?

Lyhyesti

  • Kryptovaluutat ovat kryptografiaan ja lohkoketjuteknologiaan perustuvia digitaalisia valuuttoja
  • Kryptovaluutat toimivat tavanomaisen rahajärjestelmän ulkopuolella hajautetussa verkossa
  • Kryptovaluutat mahdollistavat esimerkiksi:
  • Edullisemmat ja nopeammat rahasiirrot kuin FIAT-valuutta
  • Hajautetut järjestelmät, jotka eivät nojaa yksittäiseen keskitettyyn toimijaan
  • Vahvemman yksityisyydensuojan
Kirjoittaja  Aku Tuomola
Tarkistanut  Jussi Yli-Korhonen
Päivitetty: 25.9.2024

Mitä ovat kryptovaluutat?

Kryptovaluutat ovat kryptografiaan ja lohkoketjuteknologiaan perustuvia digitaalisia valuuttoja. 

Suurin osa kryptovaluutoista perustuu suuresta määrästä tietokoneita koostuvaan hajautettuun verkkoon, joka prosessoi verkon tapahtumia ja ylläpitää lohkoketjua.

Kryptovaluutat ovat tällä hetkellä erityisesti spekulatiivisia sijoituskohteita, joilla sijoitussalkkua voidaan hajauttaa perinteisten osakemarkkinoiden ja rahajärjestelmän ulkopuolelle. 

Kryptovaluutat kehittyvät kuitenkin jatkuvasti, ja niiden käyttömahdolliset arkisissa tilanteissa lisääntyvät jatkuvaan tahtiin. 

Kryptovaluuttojen tulevat käyttötarkoitukset

Kryptovaluutat pyrkivät mahdollistamaan:
  • Edulliset ja nopeat rahansiirrot yli valtionrajojen
  • Pääsyn moderneihin rahoituspalveluihin myös kehittyvissä maissa
  • Nykyistä turvallisemmat siirrot yritysten ja yksityishenkilöiden välillä

Miten kryptovaluutat toimivat?

Tavallisen rahaverkon ja keskuspankkien vallan ulkopuolella toimivat kryptovaluutat perustuvat hajautetusti verkkoa ylläpitävien tietokoneiden välityksellä. 

Kryptovaluutat perustavat toimintansa “työtodiste eli proof-of-work” tai “varantotodistus eli proof-of-stake” -konsensusalgoritmiin

Nämä konsensusalgoritmit ovat kryptografisia algoritmeja, joiden avulla lohkoketjussa tapahtuvat siirrot prosessoidaan ja lohkoketjuun luodaan uusia lohkoja.

Mihin kryptovaluuttojen arvo perustuu?

Muiden sijoituskohteiden tavoin myös kryptovaluuttojen arvo perustuu kysyntään ja tarjontaaan. Kryptovaluutan arvo on siis yksinkertaisesti se, mitä ihmiset ovat siitä valmiita maksamaan.

Tietysti kryptovaluutan hintaan vaikuttavat myös lukuisat muut tekijät, kuten:

  • Yksittäisen kryptovaluutan mahdolliset käyttökohteet ja sovellukset
  • Kryptomarkkinoiden ja erityisesti suurempien kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin ja Ethereumin kehitys
  • Kryptovaluutan määrä eli tarjonta markkinoilla
  • Kryptovaluuttoja koskevan lainsäädännön kehitys

Millaisia kryptovaluuttoja on olemassa?

Kryptovaluutta on varsin laaja yläkäsite, jonka alle mahtuu suuresti toisistaan eroavia krypovaluuttoja, joita yhdistää lähinnä pohjautuminen lohkoketjuteknologiaan. 

Kryptovaluuttojen tyypit

Tyypillisesti kryptovaluutat voidaan jakaa valuuttoihin, tokeneihin, platformeihin ja stablecoineihin. Näille kaikille on esitetty myös seuraavia suomennuksia:
  • Token – Rahake tai poletti
  • Platform – Alusta
  • Stablecoin – Vakaavaluutta

Alustaa lukuunottamatta suomennukset eivät ole toistaiseksi tarttuneet kryptovaluuttoja koskevaan keskusteluun. Suomessa erityisesti Sitra on koonnut kattavan tulevaisuussanaston, josta löytyy myös lukuisia kryptotermejä.

Valuutat

Valuutoilla viittamme kryptovaluuttoihin, joiden pääasiallisena käyttörakoituksena on toimia vain ja ainoastaan vaihdannan välineenä ja arvon säilyttäjänä samaan tapaan kuin FIAT-valuutat tällä hetkellä toimivat.

Tunnetuin tällainen kryptovaluutta on kaikkien jo varmasti tuntema Bitcoin, joka tunnetaan ensimmäisenä kryptovaluuttana. Bitcoin mahdollistaa siirrot lompakoiden välillä, mutta ei tarjoa muita käyttötarkoituksia. 

Bitcoin toimii ennen kaikkea arvon säilyttäjänä ja sijoituskohteena, jonka menestys on jo pitkään symboloinut koko kryptomarkkinoiden kehitystä.

Bitcoinin teknologia ei kuitenkaan mahdollista sen laajamittaista käyttöä päivittäisenä maksuvälineenä FIAT-rahan tavoin. Sen sijaan monet tuoreemmat projektit, kuten XRP, mahdollistavat tämän teknisesti.

Esimerkkejä valuutoista:

Tokenit – Poletit

Tokenit, joista käytetään suomen kielessä nimeä rahake tai poletti, ovat jonkin platformin eli alustan lohkoketjussa toimivia kryptovaluuttoja.

Tokeneita käytetään näiden alustojen oman ekosysteemin sisällä joko kryptovaluutan hallinnointiin ja päätäntävallan jakoon (hallintotoken – governance token) tai johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen (käyttötoken – utility token).

Suuri osa markkinoilla olevista tokeneista liittyy hajautettuihin sovelluksiin eli DeFi-sovelluksiin. Kyseiset tokenit toimivat samalla alustalla kuin kyseinen sovellus. Esimerkiksi Ethereum-pohjaisia tokeneita on luotu jo tuhansia.

Esimerkkejä tokeneista:

Platformit – Alustat

Platformit ovat nimensä mukaisesti alustoja, jotka toimivat rakennusalustana hajautetuille sovelluksille eli DeFi-sovelluksille.

Platformit perustuvat älysopimuksiin, jotka mahdollistavat kehittyneiden hajautettujen sovellusten rakentamisen.

Ylivoimaisesti tunnetuin alusta on Ethereum, jonka lohkoketjua tuhannet tokenit ja lukemattomat DeFi-sovellukset hyödyntävät.

Esimerkkejä alustoista: 

Stablecoin – Vakaavaluutta

Stabelcoinit eli vakaavaluutat ovat kryptovaluuttoja, joiden arvo on sidottu johonkin FIAT-valuuttaan tai hyödykkeeseen. 

Stablecoinien pääasiallisena tarkoituksena on tuoda kryptomarkkinoille vakautta. Ne pyrkivät nimensä mukaisesti pitämään kurssinsa vakaana suhteessa siihen valuuttaan tai hyödykkeeseen, johon ne on sidottu.

Suurimmat stablecoinit ovat yhdysvaltain dollariin sidottuja. Markkinoilta löytyy kuitenkin myös muihin FIAT-valuuttoihin sidottuja kryptovaluuttoja, kuten euron kurssiin sidottu suomalainen EUROe-stablecoin.

Kaikki stablecoinit eivät kuitenkaan ole muihin FIAT-valuuttoihin sidottuja. Eräs tunnetuimmista tällaisista on kullan arvoon sidottu Paxos Gold.

Yleisimpiin stablecoineihin lukeutuvat:

Kryptovaluuttojen verotus

Kryptovaluuttojen verotuksen ympärillä pyörii runsaasti epätietoisuutta, jonka vuoksi tarjoamme lyhyen tiivistelmän tämän omaisuusluokan verokohtelusta.

Mikäli kaipaat tarkempaa tietoa aiheesta, suosittelemme tutustumaan Verohallinnon kokoamaan kattavaan syventävään oppaaseen. 

Myös kryptovaluuttojen välinen kauppa on veronalaista

Kryptovaluutoista on aina maksettava verot. Yleinen harhaluulo siitä, ettei kryptovaluutoista pitäisi maksaa veroja, mikäli kauppaa käydään ainoastaan kyrptovaluuttojen välillä, on väärä. 

Kryptovaluuttojen verotus realisoituu Suomessa aina, kun kryptovaluuttaa vaihdetaan toiseen kryptovaluuttaan, hyödykkeseen, kuten ostettavaan tavaraan tai palveluun tai FIAT-rahaksi, kuten euroiksi tai dollareiksi.

Muista ilmoittaa kryptotulot verottajalle

Kryptovaluutoilla tehdyt kaupat tulee itse ilmoittaa verottajalle veroilmoituksellasi. Suosituimmat kryptopörssit tarjoavat työkalut oman kaupankäyntihistoriasi lataamiseen palvelusta. Näin veroilmoituksen täyttäminen käy helposti. 

Verotetaan lähtökohtaisesti pääomatulona

Kryptovaluuttojen verotus muodostuu pääasiassa luovutusvoittojen verotuksesta pääomatulona. Luovutusvoittoa tai -tappiota syntyy kun kryptovaluuttaa vaihdetaan toiseen kryptovaluuttaan, hyödykkeeseen tai FIAT-valuuttaan.

Verovuoden aikana kertyneistä luovutusvoitoista maksetaan 30 prosenttia pääomatuloveroa 30 000 euron pääomatuloihin asti ja 34 prosenttia tämän ylittävästä osuudesta. 

Steikkauksen verotus

Kryptovaluuttojen steikkaus eli lukitseminen korkotuloa vastaan tapahtuu joko suoraan proof-of-stake pohjaisten kryptovaluuttojen omaan lohkoketjuun tai kryptopörssien, kuten Binancen tarjoamilla helppokäyttöisillä korkotuotteilla.

Myös kryptovaluuttojen steikkausta verotetaan samaan tapaan kuin kaupankäyntiä kryptovaluutoilla, sillä ansaitset korkotuloa sijoittamallesi pääomalle. Tätä verotetaan tavanomaisesti pääomatulona 30 tai 34 prosentin verolla. 

Kryptovaluuttojen louhimisen verotus

Poikkeuksena on proof-of-work -protokollaan perustuvien kryptovaluuttojen louhinta, jota verotetaan ansiotulona samaan tapaan kuin tavanomaisia palkkatulojasi. Vastaavasti kryptovaluuttojen louhinnasta koituneet kustannukset on mahdollista vähentää tulonhankkimismenoina.

Kryptovaluuttojen riskit

Kryptovaluutat ovat vielä varsin tuore omaisuusluokka, joka syntyi Bitcoinin myötä vuonna 2009. Näin nuorena omaisuusluokkana kryptovaluuttoojen arvonkehityksestä ei ole vielä pitkäikäistä historiaa, ja niitä koskeva lainsäädäntö sekä verotuskäytännöt ovat vasta ottamassa muotoaan.

Kryptovaluuttojen nopea suosioon nousu viimeisen vuosikymmenen aikana on tuonut joillekin sijoittajille uskomattoman suuria tuottoja, mikäli nämä ovat olleet riittävän ajoissa liikkeellä. Tällaisia historiallisia tuottoja ei kuitenkaan tule pitää takeena tulevasta arvonkehityksestä.

Muista hajauttaa

Kryptovaluuttoja syntyy jatkuvasti uusia, niitä koskevan lainsäädännön vasta ottaessa muotoaan. Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on korkean riskitason toimintaa, eikä kryptovaluuttojen tulisi koskaan olla ainoa kohde salkussasi.  Mikäli haluat sijoittaa kryptovaluuttojen kaltaisiin korkean riskitason sijoituskohteisiin, on järkevää lisätä sijoitussalkkuun näiden vastapainoksi myös matalamman riskitason sijoituskohteita, kuten indeksirahastoja, osakkeita tai määräaikaistalletuksia. Hajauttamalla sijoitussalkkusi tehokkaasti, saat madallettua salkun volatiliteettia ja kokonaisriskitasoa huomattavasti.

Tutustu 44 sijoituskohteen vertailuun

Muista riittävä sijoitushorisontti

Kryptovaluuttoihin sijoittamista ei kannata myöskään pyrkiä harjoittamaan lyhyellä sijoitushorisontilla, sillä kryptovaluuttojen volatiliteetti on todella korkea.

Tämä tarkoittaa sitä, että arvonvaihtelu saattaa lyhyellä aikavälillä olla huomattavasti suurempaa kuin matalamman riskitason sijoituskohteella kuten indeksirahastolla.

Mikäli tarvitset sijoittamiasi rahoja pian, voit joutua myymään ostamasi kryptovaluutat matalampaan hintaan kuin ne olet ostanut.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen – miten tienata kryptoilla?

Kryptovaluutoilla tienaaminen onnistuu muutamilla erilaisilla tavoilla, jotka esittelemme lyhyesti alla:

Kaupankäynti – Osta halvalla – myy kalliilla

Yksinkertaisin tapa ansaita kryptovaluutoilla on on käydä kauppaa samaan tapaan kuin osakkeilla ja muilla perinteisillä sijoituskohteilla.

Tarkoituksena on yksinkertaisesti myydä ostamasi kryptovaluutta ostohintaa korkeammalla hintatasolla ja hyötyä osto- ja myyntihinnan erotuksesta.

Monet tekevät kryptosijoittamista useiden vuosien mittaisella aikajänteellä, hyödyntäen “osta ja pidä” -strategiaa, jossa myynti aiotaan tehdä vasta joskus hamassa tulevaisuudessa.

Pidä kaupankäyntikulut mielessä

Muista aina huomioida kaupankäyntikulut kaupankäynnissä. Jokaisesta tekemästäsi ostosta ja myynnistä peritään kaupankäyntikuluja kaikilla alustoilla (poikkeuksena joidenkin alustojen väliaikaiset 0% kulujen kampanjat). Mikäli käyt aktiivista kauppaa pienillä summilla, saattavat kaupankäyntikulut syödä voittojasi. Kaupankäyntialustojen vertailu kannattaa, sillä edullisimmillaan käyt kauppaa alle 0,1 prosentin kuluin, kalleimpien alustojen periessä jopa 4,5 prosentin kuluja.

Vertaile edullisimmat kryptovaluutan välittäjät

Aktiivinen kaupankäynti eli treidaus

Osa kokeneemmista kryptosijoittajista käy kauppaa hyvin lyhyellä aikajänteellä, käyden kauppaa jopa minuuttitasolla. Treidauksessa pyritään hyödyntämään huomattavasti pienempiä muutoksia hinnassa, kuin tavanomaisessa kaupankäynnissä. 

Treidauksessa käytetään usein teknisen analyysin työkaluja, eikä myöskään velkavivun käyttäminen ole harvinaista. Huomioi kuitenkin, että treidaaminen on vielä korkeariskisempää toimintaa kuin “osta ja pidä” sijoittaminen, eikä kokemattomien sijoittajien kannata treidata. 

Treidaajan on syytä huomioida myös se, että Suomessa sinun tulee maksaa verot jokaisesta tekemästäsi voitollisesta kaupasta, vaikka kauppaa tehtäisiin vain kryptovaluuttojen välillä.

Valitse oikea alusta treidaukseen

Aktiivinen kaupankäynti eli treidaus on aina jossakin määrin välineurheilua. Kasvattaaksesi mahdollisuuksiasi tehdä voittoa treidauksella, kannattaa valita kryptopörssi, jossa kaupankäyntikulut ovat matalat ja kaupankäyntityökalut edistyneet. Esimerkiksi Binance on erinomainen valinta edistyneeseen kaupankäyntiin. Saat käyttöösi työkalut taina eknisen analyysin indikaattoreista ja velkavivusta reaalaikaikaisiin myyntilaitoihin ja johdannaisiin saakka. Myös Coinbasen ja Krakenin Pro-tilat mahdollistavat treidauksen.

Aloita kaupankäynti Binancessa

Steikkaus

Kryptovaluuttojen steikkauksella tarkoitetaan kryptovaluutan lukitsemista korkotuloa vastaan.

Steikkauksella voidaan viitata sekä suoraan proof-of-stake -protokollaa hyödyntävien kryptovaluuttojen lohkoketjussa tapahtuvaan steikkaukseen tai kryptopörssien tarjoamien korkotuotteiden hyödyntämiseen.

Nämä kryptopörssien tarjoamat tuotteet, joita löydät esimerkiksi Binance Earnista, mahdollistavat “steikkauksen” myös sellaisilla kryptovaluutoilla, jotka eivät tue tätä omassa lohkoketjussaan. Näin voit ansaita passiivista tuloa omistamillasi kryptovaluutoilla.

Huomioithan, että myös steikkauksesta saatava tulo on veronalaista, ja siitä tulee maksaa pääomatuloveroa.

Mistä ostaa kryptovaluuttaa?

Kryptovaluuttojen ostaminen onnistuu useista kryptopörsseistä ja kryptovälittäjiltä.

Omat suosikkimme kryptovaluuttojen ostamiseen ovat Binance, Coinbase ja Kraken.

Tutustu Financer.comin kryptovälittäjien vertailuun ja kryptovaluuttojen osto-oppaaseen löytääkseesi itsellesi parhaan alustan.

binance logo Kraken logo
Kaupankäyntikulut 0,015% – 0,100% 0,00%-0,26%
Vähimmäistalletus 2-15 € 1-4 €
Kryptovaluuttoja tarjolla 350+ 200+
Edut Erittäin laaja valikoima, Todella edulliset kulut, Edistyneet kaupankäyntiominaisuudet, Laajasti erilaisia sijoitusinstrumentteja johdannaisista korkotuotteisiin Laaja valikoima, helppokäyttöinen alusta ja edulliset kustannukset
Miinukset Ei suomenkielistä asiakaspalvelua, Käyttöliittymä hieman edistyneemmille käyttäjille suunnattu Ei suomenkielistä palvelua, kalliit talletukset maksukortilla
Kenelle paras Kokeneemmat sijoittajat Aloittelijat ja keskitason sijoittajat
Aloita sijoittaminen Avaa tili Avaa tili

UKK

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovalutta on kryptografiaan ja lohkoketjuteknologiaan perustuva virtuaalinen valuutta.

Mistä kryptovaluuttaa voi ostaa?

Kryptovaluuttojen ostaminen onnistuu helposti ja turvallisesti kryptopörsseistä ja välittäjiltä, kuten Binancesta, Coinbasesta tai Krakenista.

Miten kryptovaluutalla voi tienata?

Kryptovaluutoilla tienaaminen onnistuu yksinkertaisesti myymällä kryptovaluuttaa korkeampaan hintaan, steikkaamaalla suoraan tätä tukevien kryptovaluuttojen lohkoketjussa tai hyödyntämällä kryptopörssien tarjoamia korkotuotteita.    Mikäli et halua ostaa itse kryptovaluuttaa, voit tienata kryptovaluuttojen avulla myös Nordnetissä hyödyntämällä pörssilistattuja tuotteita, jotka seuraavat kryptovaluuttojen hintoja.

Ovatko kryptovaluutat laillisia Suomessa?

Kyllä, kryptovaluutat luokitellaan Suomessa tuloverolain 45 §:n 1 momentin mukaiseksi omaisuudeksi, jonka myymisestä syntyvästä luovutusvoitosta sinun tulee maksaa pääomatuloveroa. 

Ovatko kryptovaluutat huijausta?

Kryptovaluutalla viitataan yksinkertaisesti kryptografiaan perustuviin lohkoketjuteknologiaa hyödyntäviin virtuaalivaluuttoihin. Kryptovaluutat itsessään eivät ole huijausta, mutta kryptovaluuttojen ympärillä pyörii huomattava määrä huijauksia. Älä koskaan osta kryptovaluuttaa epäilyttäviltä sivuilta tai lähetä kryptovaluuttaa sinua lähestyville tuntemattomille toimijoille.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Anna ensimmäisenä palautetta

Lähteet
Luotettavaa taloustietoa
Financer -sivustolla olemme sitoutuneet auttamaan sinua raha-asioissasi. Kaikki sisältömme noudattaa toimituspolitiikkaamme. Kerromme avoimesti, kuinka arvioimme tuotteita ja palveluita arviointiprosessissamme ja kuinka tienaamme rahaa.
Kirjoittaja Aku Tuomola

Aku Tuomola toimii Financer.com Suomen apulaismaajohtajana. Hän on kauppatieteiden kandidaatti ja opiskele maisteriksi Jyväskylän Yliopistossa. Hän on erikoistunut sijoittamiseen, verotukseen ja yritystoimintaan. Uransa aikana Aku on kirjoittanut satoja talousaiheisia artikkeleita ja oppaita.

Jaa
Read Icon 140 lukukertaa

Lahjoitamme osan sivuston tuotosta hyväntekeväisyyteen.  Lue lisää