Factoring-rahoitus tarkoittaa yrityksesi myyntilaskujen panttaamista rahoitusyhtiön myöntämää luottoa vastaan.
Factoringia käytetään ensisijaisesti koko myyntireskontran tai suurten laskutuskokonaisuuksien ulkoistamisessa.
Yksittäisen myyntisaatavien ulkoistaminen rahoitusyhtiölle onnistuu sen sijaan paremmin laskujen myynnillä.
Factoring pähkinänkuoreessa:
- Factoring-rahoitus on myyntilaskujasi vastaan myönnettävää luottoa
- Factoringin hinta on tyypillisesti 0,5-4 prosenttia laskun loppusummasta, lisäksi mahdollisia käsittely- ja palvelukuluja
- Soveltuu erityisesti kaikkien laskujen tai suurien laskutuskokonaisuuksien ulkoistamiseen rahoitusyhtiölle
- Rahoitusyhtiö voi hoitaa myös muut laskuihin liittyvät tehtävät, kuten perinnän ja huomautukset
- Maksamattomien laskujen luottoriski säilyy yritykselläsi
Miten factoring toimii?
Factoring-rahoituksessa kaikki myyntisaatavasi tai ennalta määritetty osa niistä pantataan automaattisesti rahoitusyhtiölle luoton vakuudeksi.
Tekemästäsi rahoitussopimuksesta ja käyttämästäsi rahoitusyhtiöstä riippuen, sinulle myönnetään heti panttauksen yhteydessä luottoa 70-100 prosenttia laskujen loppusummasta.
Mikäli luottoa myönnetään alle 100 prosenttia laskun loppusummasta, tilitetään erotus sinulle siinä vaiheessa kun lopullinen asiakas on maksanut laskun rahoitusyhtiölle.
Mitkä ovat Factoringin edellytykset?
Factoring-rahoituksen tarkat ehdot vaihtelevat eri rahoitusyhtiöiden välillä, mutta lähes kaikki rahoitusyhtiöt edellyttävät:- Yrityksesi luottotiedot ovat kunnossa
- Myyntilaskujen asiakkaana on yritys
- Asiakasyrityksen luottotiedot ovat kunnossa
- Lasku on riidaton
- Lasku on erääntymätön
- Laskun kohteena oleva suoritus (palvelu tai tuote) on toimitettu asiakkaalle
Mitä factoring maksaa?
Factoringin hintaan vaikuttavat muun muassa seuraavat tekijä:
- Asiakkaan luottoluokitus
- Laskun maksuaika
- Laskun summa
Factoring-rahoituksessa luottotappioriski pysyy yritykselläsi, sillä myyntisaatavat toimivat ainoastaan luoton vakuutena.
Tämän ansiosta rahoitusyhtiön riski on pienempi, jonka ansiosta myös factoring-rahoituksen hinta on edullisempi kuin laskujen myymisen.
Siinä missä laskujen myynnissä hinnat vaihtelevat 2-10 prosentin välillä laskun loppusummasta, on factoring-rahoituksen hinta tyypillisesti 0,5-5 prosenttia laskun loppusummasta.
Factoringia tarjoavat yritykset
Suomessa factroring-rahoitus ei valitettavasti kuulu jokaisen pankin tai rahoitusyhtiön palveluvalikoimaan. Factoring palvelee erityisesti suurempia yritysasiakkaita ja edellyttää myös rahoituksen tarjoajalta erityisiä valmiuksia rahoitusmuodon tarjoamiseksi. Kokosimme alle listan Suomessa toimivista pankeista ja rahoitusyhtiöistä, jotka tarjoavat factoring-rahoituksen palveluja:Laskurahoitus vai laskujen myynti?
Factoring-rahoitus on hyvä ratkaisu yrityksen koko myyntireskontran tai yksittäisen laskutuskokonaisuuden ulkoistamiseen. Laskujen myynti taas soveltuu paremmin yksittäisten laskujen myymiseen.
Myyntireskontran ulkoistus
Factoring-rahoitusta tarjoavat pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat usein myös muita myyntisaatavien hallinnan palveluita, kuten raportoinnin, luotonvalvonnan sekä perinnän palveluita.
Palveluiden saatavuus ja sisältyminen hintoihin vaihtelee kuitenkin eri rahoitusyhtiöiden välillä.
Hinnoittelu
Laskujen myynnissä saat sovitun rahoitusasteen mukaisesti määrätyn osan laskun arvosta (yleensä 70-100 prosenttia loppusummasta) heti laskun lähettämisen yhteydessä rahoituskululla vähennettynä. Saat mahdollisen loppuosan asiakkaan maksaessa laskun.
Factoringissa hinnoittelurakenne taas on monimutkaisempi, sillä kyseessä on tyypillisesti laajempi myyntisaatavien ulkoistaminen rahoitusyhtiölle.
Prosentuaalinen rahoituskulu laskun loppusummasta on factoring-rahoituksessa yleensä laskujen myyntiä edullisempi (0,5-4 prosenttia), koska luottoriski ei siirry rahoitusyhtiölle.
Factoringiin sisältyvät lisäpalvelut, kuten myyntisaatavien perintäpalvelu tai myyntireskontran hoito aiheuttavat sen sijaan tyypillisesti lisäkuluja palvelu- tai käsittelymaksujen muodossa.
Luottoriski
Laskujen myynnin ja factoring-rahoituksen suurena erona on luottoriskin kantaja.
Factoring-rahoituksessa yrityksesi myyntisaatavat toimivat ainoastaan rahoitusyhtiön myöntämän luoton vakuutena, niiden pysyessä kuitenkin omistuksessasi.
Mikäli asiakas jättää laskun lopulta maksamatta, on summan lopulta sinun vastuullasi.
Laskujen myynnissä laskujen tosiasiallinen omistajuus ja luottotappioriski taas siirtyy täysin rahoitusyhtiölle.
Factoring vs yrityslaina
Factoring-rahoitus ja yrityslaina ovat vahvasti toisistaan eroavia rahoitusmenetelmiä yrityksen rahoituksen turvaamiseen.
Vakuudet
Suurimpana erona on se, että factoring-rahoituksessa käytettävät vakuudet on selkeästi määritelty ja rajattu yrityksen myyntilaskuihin.
Yrityslainassa vakuutena voidaan käyttää lähes mitä tahansa rahoitusyhtiön kelpuuttamaa reaalivakuutta tai yrityksen vastuuhenkilön henkilötakausta.
Hinta
Factoring-rahoituksessa itse rahoituksen kulut eivät välttämättä nouse korkeiksi.
Rahoituspalvelusta perittävät käsittelykulut sekä muista myyntireskontran hoidon palveluista perittävät palvelumaksut nostavat kokonaiskustannukset kuitenkin helposti suuriksi.
Tämän vuoksi factoring-rahoitus ei tyypillisesti ole hyvä vaihtoehto pienille yrityksille, joiden liikevaihto ja laskutettavat summat ovat varsin pieniä.
Factoring-rahoituksen kokonaiskustannukset saattavat kasvaa todella korkeiksi suhteessa laskutettaviin summiin ja yrityksen liikevaihtoon.
Soveltuvuus
Kaikki yritykset eivät myöskään halua ulkoistaa myyntireskontraansa tai osaa siitä.
Esimerkiksi yritykset, joissa myyntireskontran hoitoon on jo rakennettu tehokkaat sisäiset järjestelmät eivät välttämättä hyödy ulkoistamisesta.
Factoring-rahoituksen kokonaiskustannuksia kannattaakin verrata tavanomaisen yrityslainan kustannuksiin, mikäli yritykselläsi ei ole välttämätöntä tarvetta myyntireskontran ulkoistamiseen.
Tavanomainen yrityslaina tai luottolimiitti saattaa muodostua edullisemmaksi vaihtoehdoksi yrityksen käyttöpääoman turvaamiseksi, sillä tästä maksetaan ainoastaan rahoituskuluja eikä ylimääräisiä palvelukuluja.
Factoring edellyttää yritysasiakkaita
Mikäli myyntisi kohdistuu yritysten sijasta yksityisasiakkaisiin, et voi hyödyntää factoring-rahoitusta. Tässä tapauksessa yrityksesi kannattaa turvautua yrityslainaan.Millaiseen rahoitustarpeeseen factoring soveltuu?
Factoring soveltuu paitsi yrityksen kassan kierron nopeuttamiseen ja käyttöpääoman parantamiseen, myös yrityksen taloushallinnon keventämiseen.
Listasimme muutamia tilanteita, joissa factoring-rahoitus tarjoaa apua:
Esimerkki factoring-rahoituksen käytöstä
Havainnollistaaksemme factoring-rahoituksen toimintaa käytännössä, esittelemme esimerkkitilanteen tämän rahoitusmuodon käytöstä.
Esimerkkiyrityksenämme on teollisuusalan yritys, joka myy asiakkailleen valmistamiaan tuotteita.
Yrityksen asiakkaat arvostavat pitkiä maksuaikoja, jonka vuoksi heille tarjotaan 30-60 päivän maksuaikoja.
Yrityksen ongelmaksi muodostuu se, että myytävien tuotteiden valmistaminen aiheuttaa kustannuksia jopa useita kuukausia ennen niistä saatavaa maksua.
Vastaavasti yritys joutuu kattamaan useiden kuukausien juoksevat kulut ennen suorituksen saamista asiakkaalta.
Tilanne on ajanut yrityksen käyttöpääoman tiukalle, ja ohjannut yrityksen karsimaan kustannuksia kaikkialta kasvun sijaan.
Yritys päättää korjata tilanteen solmimalla pankin kanssa sopimuksen factoring-rahoituksesta. Yritys päättää ulkoistaa kaikki myyntisaatavansa pankille yhdessä perinnän, luotonvalvonnan ja reskontranhoidon kanssa.
Factoring-rahoituksen ansiosta:
- Yrityksen kassavirta muuttuu näin tasaisemmaksi ja ennustettavammaksi, ja kassan kierto nopeutuu.
- Yrityksen pääoma ei ole enää sidottuna myyntisaataviin, vaan vapaasti käytettävissä juoksevien kulujen kattamiseen ja liiketoiminnan kasvattamiseen.
- Yritys pystyy tekemään tarvittavia investointeja kasvattaakseen ja kehittääkseen liiketoimintaa
- Yritys pystyy karsimaan taloushallintoaan ja keskittymään ydintehtäviinsä
- Asiakkaille voidaan tarjota entistä pidempiä maksuaikoja
Pitkät maksuajat
Useilla toimialoilla maksuajat saattavat venyä jopa yli 90 päivään yritysten välisessä kaupassa.
Etenkin pienet yritykset, jotka toimivat suuryritysten toimittajina tai alihankkijoina ovat maksuaikojen suhteen heikossa asemassa, eivätkä yleensä pysty vaikuttamaan itse niiden määrittämiseen.
Yleistymiseen on johtanut myös entisestään kansainvälistynyt kaupankäynti, jossa pidemmät maksuajat ovat kotimaatamme huomattavasti yleisempiä.
Pitkistä maksuajoista huolimatta yrityksen juoksevat kustannukset aina tuotantokuluista tilavuokraan ja henkilöstön palkkakuluihin juoksevat koko ajan.
Yrityksillä on tämän vuoksi yhä vaikeampaa ylläpitää likviditeettiään eli maksuvalmiuttaan, myyntisaatavien ajautuessa pitkän ajan päähän.
Factoring käyttöpääoman turvana
Factoring-rahoitus soveltuu erinomaisesti yrityksen käyttöpääoman parantamiseen. Kun yrityksen kaikkiien myyntisaatavien hoito ulkoistetaan rahoitusyhtiölle, pystyy yritys keskittymään ydintehtäviinsä. Näin voit karsia yrityksen liiketoimintaa tukevia toimintoja kustannustehokkaasti ja keskittää voimavarat ydintoimintoihin.Vahvan käyttöpääoman ylläpito on vaikeaa, ja yllättävät vastoinkäymiset ja kulut saattavat syödä koko yrityksen kassan. Näin toiminnan laajentaminen ja uudet investoinnit jäävät kaukaisiksi haaveiksi.
Eräs factoring-rahoituksen tarjoamista hyödyistä onkin mahdollisuus tasoittaa yrityksen kassavirtaa, parantaa tämän ennakoitavuutta ja vahvistaa yrityksen likviditeettiä.
Factoring kirjanpidossa?
Vaikka yritys saa factoring-rahoituksen avulla välittömästi rahoitusta käyttöönsä myyntisaamisia vastaan, ei tätä voida kuitenkaan kirjanpidossa käsitellä lopullisena suorituksena myyntisaatavista.
Yrityksen tuleekin tämän vuoksi pitää myyntisaatavat taseessaan niin kauan kuin alkuperäinen lasku on avoinna. Lopullinen suoritus katsotaan saaduksi vasta alkuperäisen asiakkaan maksaessa laskun, sillä laskun omistajuus ei missään vaiheessa siirry factoringia tarjoavalle rahoitusyhtiölle.
Mitä tulee arvonlisäveroihin, ovat sekä myönnetyn laskurahoituksen korko että provisio alv-vapaata liiketoimintaa. Kyseisistä kuluista ei luonnolisesti voida tehdä myöskään ALV-vähennyksiä.
Huomioithan kuitenkin, että useimmilla rahoitusyhtiöillä factoring-rahoituksesta veloitetaan koron ja provision lisäksi myös erillinen käsittelymaksu, jolla katetaan esimerkiksi factoringin ohella tarjotut palvelut. Käsittelymaksu katsotaan verolliseksi palveluksi, jonka vuoksi tästä osuudesta voidaan tehdä alv-vähennykset.
Yhteenveto
Factoring-rahoitus on hyvä vaihtoehto yrityksen kaikkien myyntilaskujen ja koko myyntireskontran hallinnan ulkoistamiseen rahoitusyhtiölle.
Yrityksesi saa tasaisen ja ennakoitavan kassavirran, mutta pystyy silti tarjoamaan asiakkailleen pitkät maksuajat.
Factoringissa vakuutena toimivat myyntisaatavat, joten luoton hinta on tyypillisesti vakuudetonta yrityslainaa edullisempi
Pienet yritykset, jotka eivät laskuta määrällisesti tai rahallisesti paljoa, pääsevät usein halvemmalla ottamalla yrityslainan.
Factoringin käsittely- ja palvelukulut nostavat pienissä laskuissa suhteellisest kulut korkeiksi.
UKK
Mikä on factoring-rahoitus?
Mitä eroa on factoringilla ja laskujen myynnillä?
Paljonko factoring maksaa?
Lähteet
- OsuuspankkiViitattu 15.2.2023
- InvestopediaViitattu 15.2.2023