kultaharkot-sijoittaminen

Kultaan sijoittaminen – 4 Tapaa sijoittaa kultaan

  • 27.8.2024
  • Lukuaika 10 min
  • Read Icon 62 lukukertaa
Kirjoittaja  Aku Tuomola
Tarkistanut  Jussi Yli-Korhonen

Kulta sijoituskohteena – Miksi sijoittaa kultaan?

Kulta on läpi historian toiminut eräänlaisena “turvasatamana” markkinoiden myllerrystä ja maailman muutoksia vastaan.

Olipa kyseessä laskusuhdanne, sota tai kiihtyvä inflaatio, on kulta säilyttänyt arvonsa läpi historian käänteiden.

Tämä jalometalli on tuonut turvaa inflaatiolta suhteellisen likvidissä muodossa, ja näyttelee yhä tärkeää roolia monien valtioiden talouden turvana. 

Vaikka dollarin arvo ei enää vuosikymmeniin ole ollut liitettynä kultaan, on olemassa useita syitä sijoittaa kultaan:

Inflaatiosuoja

Tärkeimpänä syynä kultaan sijoittamiseen on pidetty kullan asemaa eräänä markkinoiden tunnetuimmista ja pitkäaikaisimmista inflaatiosuojista.

Maailman rajalliset kultavarannot takaavat, että kultaa ei voida yhtäkkiä luoda lisää samaan tapaan kuin euroja, dollareita tai muita FIAT-valuuttoja voidaan keskuspankkien toimesta painaa. 

Kullan rajallinen määrä ja FIAT-valuuttojen alati kasvava tarjonta markkinoilla ovat johtaneet siihen, että kullan arvo kasvaa suhteessa näihin vuosi vuodelta. 

Geopoliittiset riskit ja salkun tasapainottaminen

Lisäksi kullan arvoa ovat toki nostaneet viime vuosina nopeasti kasvanut kullan kysyntä. Monet valtiot, erityisesti Kiina, ovat kasvattaneet kultavarantojaan vauhdilla, vähentäen kullan määrää markkinoilla ja ajaen arvoa ylös. 

Myös monet yksityishenkilöt ovat hajauttaneet sijoituksiaan kultaan, madaltaakseen salkkujensa osakepainoa.

Kulta on historiallisesti pitänyt arvonsa, vaikka pörssikurssit olisivat romahtaneet tai geopoliittiset tilanteet eskaloituneet.

Kulta ei ole täydellinen sijoituskohde

Vaikka kultaan sijoittaminen tuo mukanaan monia etuja, on kultaan sijoittamalla saanut historiallisesti huomattavasti heikommat tuotot kuin osakemarkkinoille sijoittamalla.

Kulta ei itsessään tuota mitään, vaan ainoastaan säilyttää arvonsa. Valuuttojen ostovoiman heikentyessä, kasvaa kullan arvo suhteessa näihin.

Kulta on hyödyllinen työkalu salkun tasapainottamiseen, riskeihin varautumiseen ja inflaatiolta suojautumiseen. Se ei kuitenkaan yksinään ole tehokkain työkalu varallisuuden kasvattamiseen.

4 Tapaa sijoittaa kultaan

Kultaan on mahdollista sijoittaaa usealla eri tavalla, joista neljään tutustumme tässä tiiviissä oppaassa.

Käsittelemme kulta-ETF:iin, kultaosakkeisiin, kultajohdannaisiin ja fyysiseen kultaan sijoittamista. 

Emme kuitenkaan käsittele suoria kultafutuureita, sillä futuurikauppa on monimutkainen sijoitusmuoto, joka ei sovellu tavanomaiselle yksityissijoittajalle.

Sijoita kultaan ETF:ien avulla

ETF-rahastot ovat pörssilistattuja rahastoja, joilla on mahdollista käydä kauppaa reaaliajassa osakkeiden tavoin. Ne mahdollistavat kustannustehokkaan ja helpon sijoittamisen useaan osakkeeseen yhdellä kaupalla.

Kultaan sijoittaminen onnistuu temaattisten ETF:ien avulla, jotka pyrkivät sijoittamaan tietylle toimialalle. Kulta-ETF saattaa sijoittaa esimerkiksi kultakaivosten osakkeisiin.

Mikäli haluat hajauttaa sijoitustasi myös muihin arvometalleihin, mahdollistavat useat ETF:t laajemman toimialallisen hajautuksen.

3 Esimerkkiä Kulta-ETF:istä

Kulta-ETF:iin sijoittaminen onnistuu helposti esimerkiksi Nordnetin ja eToron avulla. Poimimme kolme esimerkki-ETF:ää, joista kaksi ensimmäistä löydät molempien toimijoiden valikoimasta.

Näiden rahastojen lisäksi molempien oskaevälittäjien valikoimaan lukeutuu kattavasti myös muita ETF-rahastoja

  • iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc) – (SPGP.L)
  • VanEck Gold Miners UCITS ETF – (G2X.DE)
  • VanEck Junior Gold Miners UCITS ETF

Suluissa oleva ticker eli lyhenne kertoo, millä hakusanalla löydät oikean ETF:n eTorosta.

Osta kaivosyhtiöiden osakkeita

Mikäli haluat kasvattaa salkkusi riskitasoa tai tutustua tarkemmin osakeanalyysin maailmaan, voit sijoittaa myös yksittäisiin kaivosyhtiöihin. Kaivosyhtiöiden osakkeita löydät niin ikään Nordnetin ja eToron valikoimasta.

Yksittäisiin osakkeisiin sijoittaminen on riskialttiimpaa kuin useampaan osakkeeseen hajauttaminen rahaston välityksellä, vaikka sijoittaminen tapahtuisi samalla toimialalla. 

Yksittäisen osakkeen arvo saattaa vaihdella suuresti tai romahtaa, vaikka toimialalla menisi kokonaisuutena hyvin. Esimerkiksi yrityksen sisäiset ongelmat tai yksittäisen yrityksen löytämät uudet kultavarannot saattavat muuttaa kurssia radikaalisti.

Suosituimmat kaivosyhtiöt

Nordnetissä suosittuja kultakaivosyhtiöitä, jotka löydät myös eTorosta:

  • Barrick Gold – GOLD
  • Newmont Mining Corp NEM
  • Agnico Eagle Mines – AEM
  • Equinox Gold Corp – EQX

Seuraavat suositut kaivosyhtiöt taas löydät Nordnetista:

  • Endomines Finland
  • Lundin Gold
  • Aya Gold & Silver Inc
  • Nexus Gold Corp

Osta fyysistä kultaa

Klassisin tapa sijoittaa kultaan on tietysti ostaa fyysistä kultaa kolikoiden tai harkkojen muodossa. 

Tavanomaiselle yksityissijoittajalle fyysiseen kultaan sijoittaminen on kuitenkin yleensä turhan epäkäytännöllinen vaihtoehto pörssilistattuihin tuotteisiin, kuten ETC-trackereihin tai ETF:iin verrattuna.

Fyysistä kultaa ostettaessa kaupankäyntikulut ovat yleensä huomattavasti korkeammat kuin pörssilistatuilla tuotteilla. Lisäksi joudut huolehtimaan kullan säilyttämisestä.

Mikäli haluat säilyttää kultaa kotonasi, tarvitset tälle riittävän suojan tarjoavan kassakaapin. Huomioi kuitenkin, että kotivakuutuksesi ei välttämättä korvaa kultasijoituksiasi, mikäli näille tapahtuisi jotakin.

Mikäli fyysisessä kullassa on kiinni huomattava rahasumma, kannattaa harkita ulkopuolisen säilytyspalvelun, kuten pankin tallelokeron käyttämistä.

Osta kultajohdannaisia

Mikäli haluat päästä hyötymään suoraan kullan arvonnoususta, mutta et halua ostaa fyysistä kultaa, ovat ETC-tuotteet hyvä vaihtoehto.

ETC-tuotteet ovat pörssilistattuja hyödykkeitä (Exchange Traded Commodity), joilla on mahdollista käydä kauppaa tavanomaisten osakkeiden tavoin. 

Sijoittamalla fyysisesti tuettuihin kulta-ETC:in, on sijoituskohteen takana aina todellista fyysistä kultaa, eikä ainoastaan erilaisia sopimuksia tai muita kikkailuja.

Sijoitusyhtiö säilyttää ETC:n arvoa vastaavan määrän kultaa holvissa, jotta yksityissijoittajat eivät joudu murehtimaan kullan säilyttämisen haasteista.

Kultaan sijoittaminen ETC-tuotteilla onnistuu helposti Nordnetissa, josta löytyy kirjoitushetkellä 25 vaihtoehtoista ETC-tuotetta.

Nordnetista löytyy kirjoitushetkellä 25 ETC-tuotetta kultaan sijoittamiseen.

Myös eTorosta löytyvät monet fyysiseen kultaan sijoittavat ETC-tuotteet, kuten:

iShares Physical Gold ETC – PPFB.DE

Invesco Physical Gold ETC – 8PSG.DE

ETorossa myös ETC-tuotteisiin sijoittaminen tapahtuu ilman kaupankäyntikuluja!

Säästät näin jopa 15 euroa per kauppa. Kuluttomuus mahdollistaa myös pienempien ostojen tekemisen eTorossa.

Kulta ja viputuotteet

Edellä mainitut ETC:t sopivat kultaan sijoittamiseen pitkällä aikavälillä. Mikäli kuitenkin uskot kullon hinnan nousevan tai putoavan nopeasti, voit hyödyntää viputuotteita.

Nordnetista löydät erilaisia sertifikaatteja ja warrantteja, joilla voit sijoittaa kultaan jopa 20-kertaisella vivulla.

Johdannaisia on saatavilla niin longina kuin shortina, eli voit spekuloida ylös- tai alaspäin tapahtuvilla hintaliikkeillä.

Sijoita kultaan eTorossa

ETorossa pystyt sijoittamaan kultaan neljällä eri tavalla: 

  • Suoraan kultakaivosten tai muiden alan yhtiöiden osakkeisiin
  • Kultakaivoksiin sijoittaviin ETF-rahastoihin
  • Kullan arvoa seuraavaan ETC-trackeriin
  • Kullan arvoa seuraavaan CFD-sopimukseen

EToro mahdollistaa ulkomaisiin osakkeisiin sijoittamisen edullisin välityskuluin ja ETF:iin sijoittamisen ilman välityskuluja.

Valittu 4 333 kertaa
  • eToro tarjoaa kattavan valikoiman sijoituksia
  • eTorosta löydät osakkeet, rahastot ja kattavasti johdannaisia
  • Kansainvälisesti yksi tunnetuimmista sijoituspalveluista
  • Avaa tili nyt ja aloita sijoittaminen
51% sijoittajatileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Pystyt sijoittamaan edullisesti esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa listattuihin kultakaivososakkeisiin. Ulkomaisten osakkeiden ostamiseen eToro on edullisin vaihtoehto.

Kulta-ETF:iin sijoittaiminen onnistuu helposti ilman välityskuluja. Löydät valikoimasta monia Saksassa ja Isossa-Britanniassa listattuja kulta-ETF:iä. 

Ole kuitenkin tarkkana, sillä eToron valikoimasta löytyvät myös Yhdysvalloissa listatut ETF:t CFD-muodossa. Suomalaisen ei kannata sijoittaa näihin verotuksellisista syistä.

Kulta CFD:t eTorossa

Suomessa verovelvollisen yksityissijoittajan kannattaa olla tarkkana, sillä eTorossa tarjotut sijoitushyödykkeet, kuten kulta ja öljy ovat CFD-sopimuksia. 

Nämä mahdollistavat helpon sijoittamisen kultaan tai muihin hyödykkeisiin, mutta tuovat Suomessa verotuksellisia ongelmia.

eToro ilmoittaa selkeästi oletko ostamassa CFD-sopimusta. Kuvassa korostettuna keltaisella.

Tarkista aina ennen kaupankäyntiä, oletko sijoittamassa CFD-sopimukseen vai suoraan haluamaasi sijoituskohteeseen.

CFD-sopimusten ongelmakohta on Verohallinnon tekemä tulkinta niiden tappioiden vähennyskelvottomuudesta, voittojen ollessa kuitenkin veronalaisia.

Näin voit joutua tilanteeseen, jossa joudut maksamaan veroja aiemmista voitoistasi, vaikka olisit hävinnyt koko pääomasi myöhemmillä tappiollisilla kaupoilla.

Huomioithan myös, että Yhdysvalloissa listatut kulta-ETF:t ovat eTorossa CFD-muodossa, eivätkä näiden tappiot ole verovähennyskelpoisia.

Sijoita kultaan Nordnetissa

Nordnet on Pohjoismaiden suurin sijoituspalveluita tarjoava yritys, joka tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa useisiin pörssilistattuihin tuotteisiin, kuten osakkeisiin, ETF:iin ja johdannaisiin.

Valittu 4 392 kertaa
  • Nordnet on Suomen suosituin sijoituspalvelu
  • Pääset käsiksi tuhasiin rahastoihin ja osakkeisiin
  • Kattavat palvelut ja paljon tietoa sijoittamisen aloittamiseen
  • Avaa tili nyt ja aloita sijoittaminen helposti

Nordnetin käyttäminen on helppoa, ja palvelu toimii saumattomasti yhteen suomalaisen sijoittajan tarpeiden kanssa.

Pystyt sijoittamaan Nordnetissa suureen valikoimaan suomalaisia yhtiöitä, joiden joukkoon lukeutuvat myös kaivosyhtiöt kuten Endomines ja Sotkamo Silver.

Lisäksi pystyt hyödyntämään suomalaisen sijoituskentän erikoisuuksia, kuten osakesäästötiliä ja sijoitusvakuutusta. Mikä parasta, et myöskään joudu itse miettimään verotusta, sillä tiedot siirtyvät automaattisesti verottajalle.

Nordnetistä löydät 25 ETC-tuotetta, 6 ETF-rahastoa, tunnetuimpien kultayhtiöiden osakkeet ja satoja kultajohdannaisia.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Anna ensimmäisenä palautetta

Lähteet
Kirjoittaja Aku Tuomola

Aku Tuomola toimii Financer.com Suomen apulaismaajohtajana. Hän on kauppatieteiden kandidaatti ja opiskele maisteriksi Jyväskylän Yliopistossa. Hän on erikoistunut sijoittamiseen, verotukseen ja yritystoimintaan. Uransa aikana Aku on kirjoittanut satoja talousaiheisia artikkeleita ja oppaita.

Jaa
Read Icon 62 lukukertaa

Tutustu aiheisiin

Lahjoitamme osan sivuston tuotosta hyväntekeväisyyteen.  Lue lisää