Uniswap on maailman suosituin hajautettu pörssi eli DEX
Uniswap on Ethereumin lohkoketjussa toimiva hajautettu kryptopörssi, jonka toiminta perustuu muiden hajautettujen DeFi-sovellusten tapaan Ethereumin tukemiin älysopimuksiin.
Uniswap on markkinoiden suurin hajautettu kryptopörssi, jossa käydään päivittäin kauppaa lähes miljardin dollarin edestä.
Vertailun vuoksi maailman suurimmassa keskitetyssä kryptopörssissä, Binancessa, käydään kauppaa päivässä 6 miljardilla dollarilla.
Uniswap on hajautettu pörssi eli DEX
Uniswap on hajautetun talouden rahoituspalveluihin eli DeFi:in lukeutuva hajautettu pörssi eli DEX (lyhenne sanoista Decentralized Exchange).
Hajautetut kryptopörssit tarjoavat vaihtoehdon kryptovaluuttojen ostamiseen keskitetyiltä kaupankäyntialustoilta, kuten Binancesta, Coinbasesta tai Krakenista.
Edellä mainitut keskitetyt kaupankäyntialustat ovat täysin yksittäisen yrityksen hallinnassa olevia kaupankäyntialustoja, jossa kaupankäynti tapahtuu kolmannen osapuolen eli kaupankäyntialustan välityksellä.
Uniswap vs keskitetyt pörssit
Hajautetut kryptopörssit taas eivät toimi yksittäisen hallinnon alaisena, vaan hajautetusti automatisoidussa muodossa lohkoketjussa. Niiden toiminta perustuu DeFi-maailman peruspilariin, älysopimukseen.
Uniswapissa kauppakumppani on älysopimus
Kaupankäynnissä ei vaadita kolmatta osapuolta, vaan kauppa tapahtuu käyttäjien välillä automatisoitujen älysopimusten avulla, jotka pitävät huolen alustan turvallisuudesta ja kaupan ehtojen täyttymisestä molemminpuoleisesti.
Uniswapin käyttö edellyttää kryptolompakkoa
Ero keskitettyihin kryptopörsseihin on myös varojen säilytyksessä. Siinä missä joudut aina siirtämään varasi keskitetyn pössin käyttäjätilille kaupankäyntiä varten, ja voit säilyttää valuuttaa alustalla myös pitkäaikaisesti, et edes pysty säilyttämään varojasi Uniswapissa.
Sen sijaan sinun tulee säilyttää varojasi kryptopörssin ulkopuolisessa kryptolompakossa, kuten Metamaskissa tai Coinbase Walletissa.
Varat siirretään lompakosta älysopimukseen vasta kaupankäyntihetkellä, eikä niitä jätetä alustalle säilytettävksi keskitettyjen pörssien tavoin.
Uniswap vs keskitetyt pörssit – Plussat ja miinukset
Uniswap
Plussat:
- Hajautettu toiminta – ei yksittäistä yritystä takana
- Valikoimassa tuhansia kryptovaluuttoja
- Algoritminen kaupankäynti – vastapuolena älysopimus
- Mahdollisuus osallistua alustan kehitykseen
Miinukset:
- Ei asiakaspalvelua tai tukea
- Ei minkään sääntelyn alainen
- Vaatii ulkoisen lompakon
Keskitetyt pörssit
Plussat:
- Takana yksittäinen yritys
- Sääntelyn alainen
- Kryptot säilytetään käyttäjälläsi pörssissä
- Valikoimassa jopa 400 kryptovaluuttaa
- Asiakaspalvelu ongelmatilanteisiin
- Kaupankäynti käyttäjien välillä
Miinukset:
- Valikoimassa ei pienimpiä altcoineja
- Et voi osallistua alustaa koskeviin päätöksiin
Tutustu parhaiden kryptopörssien vertailuun
Kryptovaluuttojen ostaminen onnistuu monelta alustalta, mutta kryptovaluuttojen valikoima, muut ominaisuudet ja ennen kaikkea kaupankäyntikulujen taso vaihtelevat suuresti. Tutustu alta ilmaiseksi Financer.comin kattavaan kryptopörssien vertailuun:Uniswapin kulut ovat aina 0,01-1 prosenttia
Uniswapissa peritään kirjoitushetkellä 0,01-1 prosentin kaupankäyntikulua jokaisesta kaupasta.
Keskitettyjen pörssien kulut vaihtelevat 0,05-4,5% välissä, mutta suosituin kryptopörssi Binance on huomattavasti Uniswapia edullisempi, korkeintaan 0,1 prosentin kuluilla.
Kerätty kaupankäyntikulu jaetaan likviditeettialtaaseen varojaan sijoittaneiden käyttäjien kesken, suhteessa likviditeettipooliin talletetun kryptovaluutan määrään.
Tulevaisuudessa saatetaan periä 0,05% protokollakulua
Uniswapin V2-päivityksen yhteydessä lisättiin myös optio protokollakulujen käyttöönottoon, mutta tätä ei ole vielä toistaiseksi hyödynnetty.
Protokollakulujen käyttöönotto tarkoittaisi sitä, että 0,05 prosentin kaupankäyntikulu otettaisiin protokollalle.
Tämä laskisi likviditeetin tarjoajille maksettavan palkkiota 0,05 prosenttiyksiköllä kaupan koosta. Ostaja maksaisi edelleen samaa kaupankäyntikulua.
Likviditeettipoolit – Kaupankäyntiä älysopimuksen kanssa
Uniswapin toiminta perustuu likviditeettipooleihin eli likviditeettialtaisiin. Nämä ovat yksinkertaisuudessaan älysopimuksia, joihin käyttäjät voivat steikata rahaa ansaitakseen korkotuloa sijoitukselleen.
Likviditeettialtaat mahdollistavat kaupankäynnin älysopimuksen kanssa ilman todellista ihmistä kaupan toisella puolella.
Kunhan haluamasi kaupankäyntiparin likviditeettialtaassa on riittävä määrä steikattua kryptovaluuttaa, kauppa pystytään täyttämään automatisoidusti nopeasti ja ilman ylimääräisiä kustannuksia pienen kaupankäyntikulun lisäksi.
Price slippage – Likviditeettialtaan tyhjetessä hinta saattaa nousta nopeasti
Kirjoitushetkellä Uniswapin likviditeettialtaisiin on steikattuna lähes kolmen miljardin dollarin edestä varoja, jotka mahdollistavat kaupankäynnin tuhansilla kaupankäyntipareilla.
Mikäli likviditeettialtaassa ei kuitenkaan ole riittävästi talletettua kryptovaluuttaa, on riskinä hinnan nopea nouseminen (engl. Price slippage), jonka vuoksi ostaja joutuu maksamaan huomattavasti todellista markkinahintaa korkeamman hinnan täyttääkseen kaupan.
Erityisesti isoilla ostotoimeksiannoilla pienemmille altcoineille, joiden likviditeetti on matala, saattaa esiintyä tätä ilmiötä.
Kyseinen ilmiö on eräs Uniswapin kaltaisten hajautettujen kaupankäyntialustojen suurimmista heikkouksista, mutta tätä esiintyy jossakin muodossa myös keskitetyillä alustoilla.
Automaattinen hinnansäätö tasapainoittaa likviditeettialtaan
Likviditeettialtaassa on aina kahta eri kryptovaluuttaa, joiden arvoa pyritään pitämään altaassa toisiaan vastaavana algoritmin avuin.
Mikäli kumman tahansa määrä laskee liian matalaksi, voidaan tästä kryptovaluutasta maksaa hetkellisesti ylihintaa, jotta allas saadaan tasapainoitettua.
Näin treidaajat (ja nykyisin erityisesti automatisoidut järjestelmät) pystyvät hyödyntämään tästä hintaerosta syntyvän arbitraasimahdollisuuden ja tekemään tällä voittoa.
Sijoita likviditeettialtaisiin ja ansaitse passiivista tuloa
Sijoittamalla Uniswapin likviditeettialtaisiin pystyt ansaitsemaan passiivista tuloa kryptovaluutoillasi.
Jokaisessa likviditeettialtaassa on oma kryptovaluuttapari, joten altaaseen steikkaus edellyttää molempien valuuttojen steikkaamista älysopimuksen avulla.
Uniswapin käyttäjät maksavat jokaisesta tekemästään kaupasta pienen kulun, joka menee kokonaisuudessaan siihen likviditeettipooliin, josta ostettava kryptovaluutta on peräisin.
Nämä kulut jaetaan jokaisen likviditeettipooliin likviditeettia tarjoavan sijoittajan kesken, siinä suhteessa paljonko kryptovaluuttaa he ovat altaaseen steikanneet.
Uniswap on osa DeFi:a eli Hajautettuja rahoituspalveluita
Uniswap ja muut hajautetut kaupankäyntialustat ovat olennainen osa hajautettujen rahoituspalveluiden eli DeFi:n maailmaa.
Ne mahdollistavat aidosti käyttäjien välillä, ilman suuryrityksiä tai sääntelyä tapahtuvan kaupankäynnin.
Eräs DeFi-sovellusten suurimpia tavoitteita on tuoda rahoituspalvelut kaikkien saataville, valtiorajoista piittaamaatta.
Myös Uniswap toimii käytännössä kaikkialla maailmassa, eikä edellytä henkilöllisyyden tai asuinpaikan vahvistamista tavanomaisen kryptopörssin tavoin.
Kaupat tapahtuvat älysopimuksen välityksellä, eikä henkilötietojasi kerätä tai ilmoiteta mihinkään.
Uniswapin kaltaiset hajautetut kaupankäyntialustat ovat tärkeässä asemassa monien pienien altcoinien kehitystä, sillä näitä harvoin listataan Coinbasen tai Binancen kaltaisille keskitetyille kaupankäyntialustoille.
Uniswap sen sijaan tukee yli kahta tuhatta eri kryptovaluuttaa, joiden joukkoon lukeutuu myös monia pienen volyymin kryptovaluuttoja, joiden ostaminen muualta on hyvin vaikeata.
UNI – Uniswapin oma kryptovaluutta
Uniswap
Uniswap – EUR kuvaaja
Uniswap nimellä voidaan viitata itse Uniswap kryptopörssin lisäksi myös pörssin omaan kryptovaluuttaan, Uniswap tokeniin eli UNI:iin. Uniswap on Ethereum-pohjainen kryptovaluutta, joka toimii alustan hallintotokenina.
Uniswapia ei hallinnoi mikään yksittäinen taho, vaan myös kauppapaikan hallinnointi ja kaikki tämän kehitykseen liittyvät päätökset toteutetaan hajautetusti.
UNI:a käytetään Uniswapin hallinnointiin ja päätöksentekoon
Uniswapin hallinto perustuu Uniswap-kryptovaluutan omistamiseen. Mitä enemmän kryptovaluuttaa omistat, sitä enemmän ääniä sinulla on Uniswapin järjestelmän sisällä.
Uniswapia omistavat käyttäjät pystyvät ehdottamaan uudistuksia sekä äänestämään muiden käyttäjien tekemiä uudistuksia.
Riittävän suuren kannatuksen saavat uudistukset voidaan ottaa käyttöön Uniswapissa.
Toteutettuihin uudistuksiin lukeutuvat muun muassa Uniswapin laajentaminen toimimaan useammissa lohkoketjuissa Ethereumin ulkopuolella. Nykyään Uniswap toimii esimerkiksi Avalanchen ja BNB:n lohkoketjuissa.
Mistä ostaa Uniswapia? – 4 Kryptopörssin lista
Uniswap kuuluu maailman suurimpien kryptovaluuttojen joukkoon, joten sen ostaminen onnistuu useimmista kryptopörsseistä.
Listasimme alle omat suosikkimme Uniswapin ostamiseen:
Kulut | Kryptot | Miksi valita? | ||
---|---|---|---|---|
0,015% – 0,100% | 350+ | Laajimmat ominaisuudet ja valikoima, edullinen | Aloita nyt | |
0,00%-0,26% | 200+ | Varsin helppokäyttöinen ja edullinen | Aloita nyt |