Velkaneuvonta – Mikä se on ja miten siihen voi hakeutua?
Velkaneuvonnalla tarkoitetaan neuvontaa, josta velkaantunut saa oikeudellista ja taloudellista apua velkaantumisongelmiinsa. Neuvontaan voivat hakeutua yksityishenkilöt sekä pienyrittäjät.
Velkaongelmien kasaantuessa on hyvä pyrkiä tunnistamaan ongelmat ajoissa, jotta selviytyminen niistä olisi helpompaa.
Ylivelkaantumiseen voi ajautua esimerkiksi työttömyyden, sairastumisen, yrityksen konkurssin tai vaikkapa ihan vain oman ajattelemattomuutensa vuoksi.
Suuri osa velkaneuvontaan hakeutuvista tarvitsee apua päästäkseen velkajärjestelyyn.
Tällöin kannattaa hakeutua hyvissä ajoin velkaneuvontaan, jotta tarvittaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä.
Neuvontaan kannattaa turvautua jo ennen kuin laskut menevät perintään, jos niiden suorituksista ei tule selviämään.
Talous- ja velkaneuvontaan voi ottaa yhteyttä, vaikka velkaa ei olisi tai sitä olisi vain vähän.
Velkaneuvojat ovat koulutukseltaan usein lakimiehiä, joten he ovat hyvin perillä velkaantumiseen liittyvistä lainsäädännöllisistä koukeroista.
Velkaneuvontaa oikeausaputoimistosta
Talous- ja velkaneuvontaa järjestivät aiemmin kunnat ja aluehallintovirastot, mutta vuodesta 2019 neuvonta siirtyi oikeusapu- ja edunvalvontapiirien tehtäväksi. Saat jatkossa palvelua alueellisesti toimivilta oikeusaputoimistoilta. Löydät oikean oikeusaputoimiston alla olevalta listaltaMaksaako velkaneuvontaan hakeutuminen?
Velkaneuvontaan hakeutuminen ei maksa mitään.
Kyseessä on lakisääteinen palvelu, johon jokainen Suomen kansalainen on oikeutettu. Näin ollen palvelu on myös maksuton.
Mitä velkaneuvonnassa tehdään?
Asiakkaan hakeutuessa velkaneuvontaan aloitetaan tilanteen selvittäminen aluksi aivan perusasioista.
Velkatilanteesta tehdään kartoitus, ja lisäksi kartoitetaan tuloja ja menoja sekä kokonaistaloudellista tilannetta.
Myös perhetilannetta saatetaan käydä läpi siltä osin kun se liittyy velkatilanteeseen, kuten yhteisten lainojen tapauksissa.
Velkaneuvoja selvittää, onko asiakkaalla oikeuksia esimerkiksi sosiaaliapuun kuten toimeentulotukeen tai asumistukeen.
Koska kyseessä on neuvonta, ei neuvoja tee minkäänlaisia päätöksiä asiakkaan puolesta.
Velkaneuvoja kartoittaa tilanteen ja esittää asiakkaalle vaihtoehtoja tilanteesta ulospääsemiseksi. Päätökset tekee kuitenkin asiakas itse, sillä tätä ei voida pakottaa tilanteessa mihinkään.
Velkaneuvonnasta saa apua muun muassa seuraavissa asioissa:
- Neuvottelut velkojien kanssa
- Velkojen ja niiden maksuaikataulujen järjestelyssä ja sopimisessa
- Velkatilanteen kokonaiskartoituksessa
- Velkajärjestelyhakemuksen ja maksuohjelman laatimisessa
Lisäksi tarjolla on tietoa esimerkiksi kaupungin sosiaalisista luotoista ja Takuu-säätiön järjestelyluotoista. Velkaneuvonnassa saatetaan suositella myös Oman Luottokiellon asettamista.
Velkaneuvonta ja velkajärjestely
Jos yksityishenkilö on ylivelkaantunut niin pahoin, ettei kykene enää selviämään veloistaan, tulee kyseeseen usein hakeutuminen velkajärjestelyyn.
Velkajärjestelyä haetaan käräjäoikeudelta ja siihen pääsemiseksi tulee täyttää erilaisia ehtoja. Velkajärjestelylle on olemassa myös esteitä.
Näiden ehtojen ja esteiden selvittelyssä auttaa velkaneuvonta. Neuvonnassa voidaan myös yhdessä laatia hakemus velkajärjestelyyn hakeutumisesta käräjäoikeutta varten.
Velkaneuvonta ja velkasaneeraus
Velkasaneerauksella eli yrityssaneerauksella tarkoitetaan yrityksen tai yhteisön keinoa selviytyä ylivelkaantumistilanteesta.
Yrityssaneerauksen tavoitteena on kohtuullistaa yrityksen velkoja ja luoda maksusuunnitelma velkojen maksamiseksi.
Yrityssaneeraukseen hakeudutaan lähettämällä käräjäoikeudelle hakemus saneeraukseen pääsemisestä. Velkaneuvonnasta saa apua tämän hakemuksen lähettämisessä ja yleisesti velkasaneeraukseen hakeutumisessa.
Talousneuvonta vs. velkaneuvonta
Talousneuvonta on eräänlainen velkaneuvonnan kevyempi muoto. Siihen voi hakeutua jo silloin, kun mitään erityistä ylivelkaantumista ei ole vielä ehtinyt edes tapahtua.
Talousneuvontaan kannattaa hakeutua, jos tuntuu että henkilökohtaisen talouden hallinnassa on ongelmia.
Merkkejä ongelmista voivat olla esimerkiksi ainainen vuokran maksaminen myöhässä, rahojen loppuminen kuukausittain jo paljon ennen palkkapäivää tai jatkuva rahan lainailu eri tahoilta.
Edellä mainittu käytös voi ennakoida raha-asioiden pahempia ongelmia, jos tilanteen herkkä tasapaino syystä tai toisesta järkkyy.
Talousneuvonta sopii henkilöille, joiden taloudenpidossa on vakavia ongelmia mutta joilla ylivelkaantuminen ei ole vielä ehtinyt kunnolla alkaa.
Ongelmat ovat vaiheessa jossa ne voivat hoitua esimerkiksi lyhennysvapailla, eräpäivien siirtämisillä sekä ottamalla kaiken kaikkiaan parempi ote omasta taloudenpidosta.
Talous- ja velkaneuvonta kunnittain
Löydät alla olevalta listalta linkin oman kuntasi asukkaita palvelevaan oikeusautoimistoon.
Saat apua velkaneuvontaan mistä tahansa oikeusaputoimistosta omasta kotipaikkakunnasta riippumatta, mutta on järkevää hakea apua ensin oman paikkakuntasi palvelupisteestä.
Suuri osa palvelupisteistä palvelevat sinua vain ajanvarauksella. Katso yhteystiedot oman paikkakuntasi linkin takaa.