Kaikilla tulee joskus eteen tilanteita kun on henkilökohtaisia asioita hoidettavana, mutta itse ei pääse asioita hoitamaan virastoon. Tällaisissa tilanteissa valtakirja auttaa pulasta. Valtakirjalla valtuutat toisen henkilön hoitamaan monet asiat puolestasi silloin kun olet sairas, matkalla tai et muusta syystä ehdi pankkiin henkilökohtaisesti.
Mikä on valtakirja
Valtakirja on valtuutus toiselle henkilölle hoitaa sinun asioita puolestasi. Se on selvitys siitä, että toisella henkilöllä on oikeus edustaa valtankirjanantajaa.
Valtakirjalla valtuutettu voi tehdä valtuuttajan puolesta ostoksia tai myyntejä tai toimia hänen puolestaan esimerkiksi pankissa tai postissa. Valtakirjalla voi myös valtuuttaa toisen äänestämään henkilön puolesta.
Valtakirjaa tarvitaan silloin kun henkilön ei ole mahdollista henkilökohtaisesta asioida esimerkiksi pankissa, postissa tai viranomaistoimistossa. Useimmiten valtakirjaa käytetään juuri pankki tai posti asioissa. Kun ei itse ehdi virastoon aukioloaikoina, voi lähettää toisen henkilön hoitamaan viralliset asiat puolestasi valtakirjan avulla.
Mitä valtakirjalla voi tehdä
Valtakirjan voi tehdä yhtä toimitusta varten, jolloin se on voimassa vain tiettyä toimitusta varteen. Tällöin puhutaan yksilöidystä valtakirjasta, joka koskee tiettyä, yhtä valtakirjassa mainittua toimintoa.
Halutessaan henkilö voi tehdä myös määräaikaisen valtakirjan. Määräaikainen valtakirja on paikallaan silloin kun henkilö toistuvasti ei pysty hoitamaan asioitaan esimerkiksi sairauden vuoksi. Määräaikaisella valtakirjalla hän voi valtuuttaa toisen hoitamaan virastoasiat puolestasi jatkuvasti.
Avoinvaltakirja on tällainen valtakirja, jonka puitteissa valtuutettu voi toimia valtuuttajan puolesta useamman kerran ja pitkän aikaa. Avoinvaltakirja ei siis määritä tiettyä tehtävää, vaan valtuutus on laajempi.
Huomaa, että pankit eivät hyväksy avointa valtakirjaa. Avoimella valtakirjalla ei siis voi tehdä päivittäisiä pankkiasioita kuten nostaa rahaa. Pankit vaativat aina yksilöidyn valtakirjan, jossa selvitetään mitä tehtävää valtakirja koskee.
Miten tehdä valtakirja
Valtakirja on dokumentti, jossa tulee olla mainittuna valtuuttaja ja valtuutettu sekä se, mitä asia koskee. Dokumentti voi olla ihan käsin paperille kirjoitettu tai tietokoneella kirjoitettu Word-tiedosto.
Valtakirjan ei tarvitse olla kovin virallinen, mutta siinä tulee olla mainittuna tietyt asiat. Valtakirjassa tulee olla
- Päivämäärä
- Valtuutetun nimi, syntymäaika ja henkilötunnus
- Määritellyt tehtävät – mitä valtakirjalla voi tehdä
- Valtuuttajan nimi, syntymäaika ja henkilötunnus
Valtakirjan tekemiseen ei tarvitse siis lakimiestä tai juridista osaamista. Internetistä löytyy useita valtakirjamalleja, joita voi käyttää pohjana. Valtakirjalla hoidat viranomaisasiat ja -pankkiasiat sekä muut henkilökohtaiset toimitukset silloin, kun itse ei pääse paikalle hoitamaan asioita.
Lisää oppaita
Viimeisimmät aiheesta Oma talous
Artikkelit
Vertailut
Yritykset
Talousoppaat
Talouswikit
Kysymyksiä