Mistä tietää, onko osake kallis vai halpa?
Se, onko yksittäinen osake halpa vai kallis juuri nyt, riippuu monesta tekijästä. Sijoittajat perustavat osakesijoituksen muun muassa näihin tekijöihin:
1. Yksittäisen osakkeen sekä toimialan tunnusluvut
Osakkeen tunnusluvut kuvaavat esimerkiksi osakekohtaista tulosta (EPS, Earnings Per Share) tai osakkeen hintaa suhteessa osakekohtaiseen tulokseen (P/E, Price per Earnings).
Tunnusluvut yksistään ovat rajallinen tapa arivoida osakkeen hintaa, ja tyypilliset tunnusluvut vaihtelevat toimialoittain, joten niitä kannattaa verrata aina alan muihin yrityksiin. Jos esimerkiksi Nordean P/E on 14,5 ja Aktian 13,9 tällöin Nordean osakkeen hinta on suhteessa kalliimpi osakekohtaiseen tulokseen nähden Aktiaan verrattuna.
2. Osinkotuotto-%
Osinkotuottoprosentti on osinko jaettuna osakkeen hinnalla, eli miten paljon osinkoa maksetaan suhteessa osakkeen hintaan. Helsingin pörssin osinkotuotto-% on keskimäärin 4% luokkaa. Korkea osinko voi tehdä sijoituksesta houkuttelevan, vaikka osakkeen hinta pysyisi vakaana. Jos esimerkiksi osinkotuotto-% on 8% ja osakkeen hinta kasvaa vuodessa 2%, kokonaistuotto tässä pelkistetyssä esimerkissä on 10%.
Mitkä yhtiöt ovat parhaita osingonmaksajia? Lue lisää osinko-osakkeista.
3. Yrityksen ja toimialan tulevaisuudennäkymät
Toimialan ja yrityksen ennusteet, yrityksen uudet tuotteet, lehdistötiedotteet, yrityskaupat sekä yleinen taloudellinen tilanne vaikuttavat tietysti osakkeen hintaan ja sitä myötä osakkeen hintaan. Etenkin kasvuyhtiöiden osakkeisiin uutiset ja alan kehitys vaikuttaa enemmän. Ennusteet ja tulevaisuudennäkymät ovat aina spekulatiivisia, mutta seuraamalla alan uutisia ja toimialan kehitystä voi usein nähdä yleisen kehityssuunnan.
Miten sinä arvioit osakkeen hintaa, halpuutta tai kalleutta? Kirjoita kysymyksesi ja ajatuksesi kommentteihin!
Aloita osakesijoittaminen tai vertaile osakevälittäjien kaupankäyntikulut.
Lisää vastauksia
Financer vastaa
Kerro meille kysymykseksi raha-asioihin liittyen
Viimeisimmät aiheesta Sijoittaminen
Artikkelit
Vertailut
Yritykset
Talousoppaat
Talouswikit
Kysymyksiä