Financer vastaa
4.1.2024

Mistä tietää, onko osake kallis vai halpa?

Se, onko yksittäinen osake halpa vai kallis juuri nyt, riippuu monesta tekijästä. Sijoittajat perustavat osakesijoituksen muun muassa näihin tekijöihin:

1. Yksittäisen osakkeen sekä toimialan tunnusluvut

Osakkeen tunnusluvut kuvaavat esimerkiksi osakekohtaista tulosta (EPS, Earnings Per Share) tai osakkeen hintaa suhteessa osakekohtaiseen tulokseen (P/E, Price per Earnings).

Tunnusluvut yksistään ovat rajallinen tapa arivoida osakkeen hintaa, ja tyypilliset tunnusluvut vaihtelevat toimialoittain, joten niitä kannattaa verrata aina alan muihin yrityksiin. Jos esimerkiksi Nordean P/E on 14,5 ja Aktian 13,9 tällöin Nordean osakkeen hinta on suhteessa kalliimpi osakekohtaiseen tulokseen nähden Aktiaan verrattuna.

2. Osinkotuotto-%

Osinkotuottoprosentti on osinko jaettuna osakkeen hinnalla, eli miten paljon osinkoa maksetaan suhteessa osakkeen hintaan. Helsingin pörssin osinkotuotto-% on keskimäärin 4% luokkaa. Korkea osinko voi tehdä sijoituksesta houkuttelevan, vaikka osakkeen hinta pysyisi vakaana. Jos esimerkiksi osinkotuotto-% on 8% ja osakkeen hinta kasvaa vuodessa 2%, kokonaistuotto tässä pelkistetyssä esimerkissä on 10%.

Mitkä yhtiöt ovat parhaita osingonmaksajia? Lue lisää osinko-osakkeista.

3. Yrityksen ja toimialan tulevaisuudennäkymät

Toimialan ja yrityksen ennusteet, yrityksen uudet tuotteet, lehdistötiedotteet, yrityskaupat sekä yleinen taloudellinen tilanne vaikuttavat tietysti osakkeen hintaan ja sitä myötä osakkeen hintaan. Etenkin kasvuyhtiöiden osakkeisiin uutiset ja alan kehitys vaikuttaa enemmän. Ennusteet ja tulevaisuudennäkymät ovat aina spekulatiivisia, mutta seuraamalla alan uutisia ja toimialan kehitystä voi usein nähdä yleisen kehityssuunnan.

Miten sinä arvioit osakkeen hintaa, halpuutta tai kalleutta? Kirjoita kysymyksesi ja ajatuksesi kommentteihin!

Aloita osakesijoittaminen tai vertaile osakevälittäjien kaupankäyntikulut.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

1 lukijan mielestä artikkeli oli hyödyllinen. Yhteensä 1 ääntä.

Kirjoittaja Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen on Financer.com Suomen maajohtaja, jolla on yli 10 vuoden kokemus talousalalta ja yli 400 kirjoitetun artikkelin asiantuntemus. Hänen erikoisosaamista ovat sijoittaminen, kulutusluotot ja oman talouden hoito.

Jaa
Read Icon 597 lukukertaa

J
Jippe
Halpa osake on sinällään paradoksi. Osakkeen hinnan määräävät markkinat. Jos osake on jostain syystä aliarvostettu niin kyllä sijoitusalgoritmit korjaavat sen nopeasti takaisin oikeaan paikkaan. Paras on vain sijoittaa pitkäjänteisesti ja säännöllisesti hyvällä hajautuksella.
Vastaa
    JY
    Jussi Yli-KorhonenKirjoittaja
    Kiitos kommentista! Olet oikeassa, että säännöllinen sijoittaminen ja hajautus on usein pitkässä juoksussa paras vaihtoehto.

Financer vastaa

Kerro meille kysymykseksi raha-asioihin liittyen

Pakollinen
Lahjoitamme osan sivuston tuotosta hyväntekeväisyyteen.  Lue lisää