Vakuutussäästäminen on tavoitteellinen keino säästää rahaa esimerkiksi eläkepäiviä tai suurempia tulevaisuuden hankintoja varten.
Pankit ja vakuutusyhtiöt tarjoavat joustavia säästösuunnitelmia eri elämäntilanteisiin, joten aloititpa säästämisen sitten nuorena tai hieman vanhempana, löydät varmasti itsellesi parhaan tavan kerryttää säästöjä tulevan varalle. Halutessasi voit aloittaa säästämisen myös lapsillesi.
Vakuutusvaihtoehtojen viidakossa voi kuitenkin olla hankalaa valita itselle hyvä säästövakuutus, joten Financer.com on listannut tietoa eri vakuutusmuodoista helpottamaan valinnantekoa. Alta voit lukea lisää siitä, miten vakuutussäästäminen toimii sekä siitä, kuinka kannattavaa säästäminen vakuutuksen avulla onkaan.
Miten vakuutussäästäminen toimii?
Vakuutussäästäminen on pitkäaikaista säästämistä, joka perustuu pitkälti siihen, että vakuutuksen ottajan säästöt sijoitetaan eri rahastoihin ja sijoituskohteisiin halutulla tavalla.
Näillä säästömuodoilla ei ole juurikaan mitään tekemistä perinteisten vakuutusten kanssa, vaan vakuutussäästämisestä puhuttaessa tarkoitetaan nimenomaan pitkäaikaisia säästötapoja.
Sijoituskohteet valitaan yhdessä vakuutusyhtiön tai pankin kanssa, jolloin otetaan huomioon myös vakuutuksen ottajan omat toiveet, suunnitelmat sekä riskien suuruus.
Rahastoja voi kuitenkin vaihtaa säästämisen aikana verovapaasti. Tavoitteena on saada tuottoa säästöaikana ja näin kirjaimellisesti lisätä säästöjä.
Vinkki: Laske sijoituksen tuotto ja aloita säästäminen.
Koska säästöt ovat sidottu sijoituskohteisiin, myös vakuutuksen tuotto riippuu valittujen kohteiden arvon kehityksestä.
Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli rahasto tai sijoituskohde menestyy ja tuottoa syntyy, myös vakuutettu saa osansa tuotosta. Toisaalta taas riskinä on säästöjen menetys, jos kohde ei kehity toivottuun suuntaan vaan tuottaa tappiota.
Vakuutussäästäminen on kuitenkin yleisesti ottaen hyvin turvallinen tapa säästää rahaa pitkällä tähtäimellä, etenkin kun vakuutusyhtiö on tukenasi koko säästämisen ajan.
Vakuutussäästämiseen liittyy usein erilaisia kuluja, jotka saattavat syödä säästöjä. Yhtiöt veloittavat esimerkiksi hoitomaksuja sekä nostokuluja, joten saadaksesi suurimman mahdollisen voiton, sinun kannattaa nostaa varat sovittuna aikana eikä ennen sitä.
Vakuutussäästämisestä kiinnostuneen kannattaa tiedustella eri vakuutussäästämisen muotoja esimerkiksi omasta pankistaan. Asiasta löytyy kattavasti tietoa jo verkkopankin kauttakin. Jos oman pankin vaihtoehdot eivät miellytä, kannattaa tutkia myös muita vaihtoehtoja ja valita niistä itselleen tuottoisin ja sopivin.
Vakuutussäästämisen muodot
Eläkevakuutus ja säästövakuutus ovat olleet hyvin suosittuja, mutta esimerkiksi rahastosäästäminenkin on yhä yleisempää etenkin nyt kun Suomen taloudellinen tila on vasta toipumassa taantumasta. Vakuutussäästäminen on kuitenkin käytännössä aina kannattavampaa kuin rahojen makuuttaminen tilillä inflaation syötävänä. Tämän hetkisen korkotilanteen johdosta monien säästötilienkin korot ovat jopa nollassa.
Säästövakuutus
Säästövakuutus on yksinkertainen; sijoitat säästösi haluamiisi kohteisiin, minkä jälkeen voit joko antaa rahan kasvaa sijoituksissa tai nostaa rahaa aina silloin kun sitä tarvitset.
Yleensä säästämistä varten suunnitellaan tietty säästöaika, mutta sitä voi kuitenkin vaihtaa elämäntilanteen muuttuessa. Jos nostat vain itse maksamaasi pääomaa, ei sinun tarvitse maksaa veroja. Jos taas nostat vakuutuksen tuottoa, summasta tulee maksaa pääomatuloveroa.
Useimmiten säästövakuutukseen liittyy myös säästöhenkivakuutus. Mikäli vakuutettu menehtyy ennen vakuutussopimuksen päätöstä, säästöt ja vakuutuksen tulot annetaan vakuutetun nimeämille edunsaajille.
Vapaaehtoinen eläkevakuutus
Eläkkeelle siirtyessä saat ensinnäkin lakisääteistä työeläkettä, joka lasketaan elämäsi aikana tehdystä ansiotyöstä.
Yksityinen eläkevakuutus tuo kuitenkin lisäturvaa eläkepäiviisi ja itse asiassa hyödyt eläkevakuutuksen ottamisesta heti; eläkevakuutusmaksuja voi vähentää verotuksessa vuosittain jopa 5000 euroa. Säästettyjä summia ei sopimuksen mukaan kuitenkaan voi nostaa ennen tiettyä ikää, joka tällä hetkellä on yleisimmin 70 vuotta.
Halvin eläkevakuutus voi olla hankalaa löytää, sillä yhtiöt eivät välttämättä osaa antaa tarkkoja arvioita kulujen määrästä säästöaikana. Tästä syystä eläkevakuutukset ovat saaneet huonon maineen mediassakin, mutta toisaalta eläkevakuutus voi olla kannattava säästökeino mikäli varoja ei tarvitse nostaa ennen aikojaan.
Lue lisää eläkesäästämisestä tästä.
Rahastosäästäminen ja varainhoito
Vaikka olisit aloittelija sijoitusmaailmassa, rahastosäästäminen on hyvä keino ensimmäisiin sijoituksiin. Voit nimittäin aloittaa hyvinkin pienillä summilla aina 10 eurosta lähtien.
Rahaston tehtävä on varainhoito, eli se sijoittaa summan eri kohteisiin, jotka voivat vaihdella pörssiosakkeista asuntoihin. Mikäli sijoituskohteet antavat tuottoa, säästäjä saa siitä osansa. Rahastoja voi yleensä vaihtaa ilman ongelmia tai lisämaksuja.
Varainhoito ja rahastosäästäminen ovat kätevä valinta silloin, jos haluat säästää rahan lisäksi myös aikaa, sillä rahastoyhtiöt katsovat sijoitustesi perään vuodesta toiseen.
Ennen rahan sijoittamista on syytä tutkia huolellisesti eri vaihtoehtoja, ja valita niistä itselleen sopivin.