Kirjoittaja  Jussi Yli-Korhonen
Päivitetty: 25.9.2024

Työkokemuksen karttumisen tulisi näkyä myös tilipussissa. Suomalaisen työuran pituus on lähes 40 vuotta. Tuona aikana moni meistä kokeilee jos jonkinlaista työtehtävää ja työpaikan vaihtoa ja työkokemuksen karttuessa varmasti jokainen tähtää myös korkeampiin ansioihin.

Palkka nousee yleensä hiljalleen työsopimuksessa määrättyjen ehtojen mukaan, mutta tuloja voi korottaa myös palkkaneuvotteluissa ja pyytämällä palkankorotusta. Toisaalta myös työpaikan vaihtaminen voi nopeuttaa palkkakehitystä.

Onnistuneet palkkaneuvottelut vaativat hyvää valmistautumista ja selkeitä tavoitteita. Jokaisen on hyvä tietää perusteet, miten neuvotella palkankorotus.

Ennen palkkaneuvotteluja

Palkankorotuksen pyytäminen on tärkeä askel urakehityksessäsi.

Aloita keskustelu palkankorotuksesta vuosittain, erityisesti kun työnkuvasi muuttuu. Tämä osoittaa aloitteellisuutesi ja halusi pysyä ajan tasalla työmarkkinoiden muutoksista. Rohkeus ottaa palkka puheeksi on ensimmäinen askel kohti ansaitsemaasi korotusta.

Palkankorotuksen perusteet

Näissä tilanteissa palkankorotuksen pyytäminen voi olla perusteltua:

  1. Jos esimerkiksi työnkuvasi muuttuu tai saat lisää vastuuta, tulisi sen myös näkyä palkassa.
  2. Jos tunnet olevasi työtehtävään nähden alipalkattu. Jos joudut jatkuvasti tekemään ylitöitä tai sinusta tuntuu, että teet kahden ihmisen työt.
  3. Tuntuuko sinusta siltä, että teet työsi erityisen hyvin? Oletko juuri sinä korvaamaton osa työpaikkasi koneistoa? Jos saat jatkuvasti kiitosta hyvin tehdystä työstä, olet ehkä ansainnut palkankorotuksen.
  4. Jos haluat jatkuvasti kehittää itseäsi, haluat tehdä työpaikastasi paremman paikan, olet aktiivinen ja teet töitä oma-aloitteisesti, voi palkankorotus olla paikallaan.
  5. Vertaa omaa palkkaasi alan keskiarvoon ja vastaaviin työtehtäviin. Jos oma palkkasi on yrityksen tai alan keskitasoa pienempi, voi palkankorotuksen pyytäminen olla hyvä idea.

Palkkatasojen vertailu

Ennen palkankorotuksen pyytämistä on hyvä vertailla omaa palkkaasi alan keskiarvoon ja vastaaviin työtehtäviin. Voit vertailla eri ammattien palkkoja Tilastokeskuksen sivuilla tai katso Suomen kovapalkkaisimmat ammatit.

Tämä auttaa sinua ymmärtämään, missä seisot suhteessa muihin saman alan ammattilaisiin. Tieto auttaa sinua perustelemaan palkankorotuksesi ja vahvistamaan neuvotteluasemaasi.

Tiedätkö mitä eroa on brutto- ja nettopalkalla?

Palkkaneuvottelujen aikana

Palkkaneuvotteluihin täytyy varautua kunnolla ja sinun täytyy osoittaa työnantajallesi, että olet palkankorotuksesi ansainnut.

Näillä 12 vinkillä nostat palkkaasi:

  1. Asettaudu työnantajasi saappaisiin – Mieti millä tavoin voit todistaa arvosi ja perustella palkankorotuksen työnantajasi näkökulmasta. Neuvotteluissa on aina kaksi osapuolta – kuunnelkaa toistenne argumentit ja yritä saada työnantajasi ymmärtämään asiasi.
  2. Perustele osaamisesi – Anna esimiehellesi konkreettisia esimerkkejä siitä, miksi olet mielestäsi oikeutettu saamaan parempaa palkkaa. Useinkaan palkankorotuksen perusteeksi eivät kelpaa pelkät kauniit puheet, vaan lisäpalkka täytyy ansaita. Pelkkä ”Teen työni hyvin” ei välttämättä riitä, vaan kerro esimiehellesi, minkä asian tai työtehtävän olet tehnyt erityisen hyvin.
  3. Älä ole liian varovainen tai vaatimaton – Useimmat ihmiset kunnioittavat työnantajaa sen verran paljon, että palkankorotuksen pyytäminen tuntuu pelottavalta. Esimies on kuitenkin täysin riippuvainen työvoimastaan, ja työntekijät, jotka eivät ole tyytyväisiä nykyisiin oloihin, eivät välttämättä tee työtehtäviään täydellä teholla. Palkkaneuvottelujen aikana työntekijän täytyy tietää oma arvonsa eikä antaa johtoportaan sanella ehtoja yksipuolisesti.
  4. Älä silti heittäydy liian ylimieliseksi tai liian vaativaksi – Vaikka neuvotteluissa on etua siitä, ettet anna periksi liian helposti ja tiedät oman arvosi, liiasta aggressiivisuudesta on haittaa neuvottelujen aikana. Liian suuret vaatimukset voivat vain aiheuttaa erimielisyyksiä.
  5. Vältä itsesi vertaamista muihin työntekijöihin – Sen sijaan, vertaa nykyistä työnkuvaasi ja työkokemustasi aikaisempaan. Jos sanot, että teet työsi paljon paremmin kuin muut yrityksen työntekijät, sinun täytyy myös näyttää, että se on totta. Jos sanot työnantajallesi, että muut työntekijät hoitavat työnsä sinua huonommin, voi tämä kuulostaa työnantajan korvaan siltä, että he ovat palkanneet huonoja työntekijöitä.
  6. Älä tee lupauksia, joita et voi toteuttaa – On parempi keskittyä palkkaneuvotteluissa niihin asioihin, mitä olet työpaikallasi saavuttanut, eikä niinkään siihen, mitä kaikkea saisit aikaan palkankorotuksen myötä. Tietysti joissain tilanteissa palkankorotuksen myötä työtehtävät voivat muuttua ja voit saada enemmän vastuuta, mutta ennen kuin teet lupauksia tulevasta, mieti, mihin rahkeet riittävät.
  7. Päätä miten suurta palkankorotusta olet pyytämässä – Esitä selkeä valmiiksi mietitty luku ennen kuin työnantaja tekee oman ehdotuksensa. Jos sinä työntekijänä teet ensin ehdotuksen palkankorotuksen suuruudesta, täytyy työnantajan vastata tekemääsi tarjoukseen. Jos työnantaja tekee ehdotuksen ennen sinua, voi tarjouksen korottaminen olla hankalampaa.
  8. Pyydä hieman liikaa – Usein kannattaa pyytää aluksi vähän enemmän kuin todellisuudessa haluat, sillä palkkaneuvotteluissa on usein kyse kompromissien tekemisestä. Jos teet ensin vähän liian korkean tarjouksen, on sitä myöhemmin helpompi tiputtaa. Tapaamme usein myös aliarvioida oman arvomme. Pääasia on, että esittämäsi luku on perusteltavissa.
  9. Perustele palkkatoivettasi ainoastaan työhösi liittyvillä asioilla – Työn ulkopuoliset asiat, kuten elinkustannusten nousu tai lapsen saaminen, eivät ole peruste palkankorotuksille.
  10. Vältä kysymyksiä, joihin voi vastata pelkästään sanomalla ”kyllä” tai ”ei” – Älä esimerkiksi esitä työnantajallesi kysymystä, että ”Etkö olekin sitä mieltä, että olen tehnyt tänä vuonna työni paremmin kuin viime vuonna?” Jos työnantaja vastaa tähän suoralta kädeltä ”En.”, voi palkkaneuvottelujen jatkaminen olla vaikeaa. Parempi tapa on esittää työnantajalle näyttöä siitä, mitä olet tehnyt ja sanoa vaikka, että ”Kuten tästä näkee, olen selvästi hoitanut tämän työtehtävän tänä vuonna erityisen hyvin. Tällä on varmasti ollut merkitystä projektin hyvään menestykseen.”
  11. Vetoa pätevyyteesi, koulutukseesi ja aikaisempaan kokemukseen – Myös sellaisiin kokemuksiin, jotka eivät suoranaisesti liity tähän työtehtävään. Jos olet työn ulkopuolella mukana erilaisissa kerhoissa, kannattaa se mainita – esimerkiksi, jos olet toiminut jonkin kerhon puheenjohtajana, se osoittaa, että osaat johtaa suurempaa ryhmää ja sinulla organisointikykyä. Kerro, miten keräämäsi kokemus auttaa sinua työtehtävässäsi.
  12. Älä anna heti periksi – Työnantajasi ei välttämättä heti lämpene ajatukselle palkankorotuksesta. Ole aktiivinen töissä ja näytä työnantajallesi, että olet palkankorotuksen ansainnut.

Palkkaneuvottelujen jälkeen

Palkkaneuvottelujen jälkeen on aika lunastaa neuvotteluissa sovitut asiat.

  1. Kun sovitte jotain työnantajan kanssa, kirjatkaa neuvottelujen tulokset myös ylös, ettei sovituista asioista jää epäselvyyksiä.
  2. Älä jätä asioita ”roikkumaan”. Jos työnantaja sanoo, että ”Katsotaan asiaa sitten myöhemmin.”, yritä mieluummin sopia asialle tarkka aika.
  3. Pohdi neuvottelujen tuloksia. Saavutitko tavoitteesi? Mikä meni hyvin ja mikä huonosti? Mihin asioihin työnantaja kiinnitti huomiota? Mitä olisit voinut tehdä paremmin?

💡Vinkki: Miten aloittaa sijoittaminen?

Palkankorotus vai työpaikan vaihto?

Tilastot osoittavat usein, että työpaikan vaihtaminen nostaa palkkaa keskimäärin 3 – 3,4 prosenttia, mikä on usein indeksikorotuksia ja pieniä palkankorotuksia parempi.

Tämä johtuu siitä, että uusi työnantaja voi tarjota kilpailukykyisempää palkkaa houkutellakseen osaavia työntekijöitä, kun taas nykyisessä työpaikassa palkankorotukset ovat usein maltillisempia ja sidottuja budjettirajoituksiin tai indeksikorotuksiin.

Palkankorotuksen pyytämisellä nykyisessä työpaikassa on kuitenkin omat etunsa. Se voi vahvistaa työntekijän asemaa yrityksessä ja osoittaa lojaalisuutta, mikä voi johtaa parempiin uramahdollisuuksiin pitkällä aikavälillä. Lisäksi se välttää työpaikan vaihtoon liittyvän epävarmuuden ja uuden työympäristön tuomat haasteet.

Toisaalta työpaikan vaihtaminen voi tarjota nopeamman palkankasvun lisäksi uusia haasteita, laajentaa ammatillista verkostoa ja tarjota uusia oppimismahdollisuuksia. Haittapuolena voi kuitenkin olla työpaikan vaihtoon liittyvä epävarmuus ja sopeutumisen tarve uuteen työkulttuuriin ja -ympäristöön.

Eläturvakeskuksen tekemä tutkimus työpaikan vaihdoista

Lopulta päätös palkankorotuksen pyytämisestä tai työpaikan vaihtamisesta riippuu yksilön uratavoitteista, nykyisen työpaikan tilanteesta ja henkilökohtaisista arvoista.

10 kysymyksen testi palkankorotuksen pyytämisestä

Oletko valmis neuvottelemaan palkankorotuksesta? Testaa tietosi ja valmistaudu menestyksekkäisiin palkkaneuvotteluihin tällä 10 kysymyksen testillä. Selvitä, oletko palkkaneuvottelujen mestari ja opi, miten saavutat tavoitteesi!

Palkankorotuksen jälkeen – varallisuus kasvuun

Palkankorotuksen myötä bruttopalkkasi nousee, jonka vuoksi myös veroprosentin tarkistaminen ja yleensä myös korottaminen tulevat ajankohtaisiksi.

Mahdollisesta veroprosentin noususta huolimatta, jää käyttöösi palkankorotuksesn jälkeen enemmän rahaa. Ylimääräiset käytettävissä olevat tulot kuluvat kuitenkin huomaamatta kulutukseen, mikäli et budjetoi lisääntyneitä tuloja.

Nouseva tulotaso kannattaa hyödyntää oman varallisuuden kerryttämiseen, sillä pitkällä aikavälillä varallisuus tuo taloudellista mielenrauhaa, vaikka työllisyystilanteesi muuttuisi.

Mikäli et ole vielä säästänyt itsellesi taloudellista puskuria, kannattaa aloittaa muutaman kuukauden menojen kerryttämisellä korolliselle säästötilille.

Tämän jälkeen kannattaa aloittaa säännöllinen ja pitkäjänteinen sijoittaminen tehokkaalla hajautuksella. Helpoiten tämä onnistuu ostamalla indeksirahastoja.

Parhaat osakevälittäjät

Helppokäyttöisin: eToro

Paras suomalaisille osakkeille: Nordnet

Edullisin: Degiro

Paras osakesäästötili: Nordnet

Paras säästötili: Freedom24

Oliko artikkeli hyödyllinen?

5 lukijan mielestä artikkeli oli hyödyllinen. Yhteensä 5 ääntä.

Luotettavaa taloustietoa
Financer -sivustolla olemme sitoutuneet auttamaan sinua raha-asioissasi. Kaikki sisältömme noudattaa toimituspolitiikkaamme. Kerromme avoimesti, kuinka arvioimme tuotteita ja palveluita arviointiprosessissamme ja kuinka tienaamme rahaa.

Lahjoitamme osan sivuston tuotosta hyväntekeväisyyteen.  Lue lisää