Kirjoittaja  Jussi Yli-Korhonen
Päivitetty: 25.9.2024

Sähkön säästäminen säästää rahaa. Energian säästäminen vähentää samalla myös päästöjä.

Omaa sähkönkulutusta ja sähkön säästämistä tulee mietittyä yleensä vain kahdessa tapauksessa: sähkölaskua maksaessasi ja sähkökatkoksen sattuessa.

Jälkimmäiseen on vaikea itse vaikuttaa, mutta sähkön säästäminen ja sähkösopimuksen kilpailuttaminen vaikuttavat laskun loppusummaan.

Kokosimme tähän artikkeliin muutamia vinkkejä, miten säästää sähköä. Ota nämä sähkönsäästövinkit talteen ja voit säästää vuodessa jopa satoja euroja sähkölaskustasi.

Lämmitykseen kuluu valtavasti sähköä

Lämmitykseen liittyvä sähkönkulutus on kasvussa. Sähköä kuluu niin kodin kuin myös auton ja varastotilojen lämmitykseen.

Suurin sähkön säästö lämmityksessä tulee säästämällä termostaattia pienemmälle ja pitämällä huolen, ettei lämpö valu hukkaan.

Säästä sähköä lämmityksestä seuraavilla kuudella vinkillä:

  1. Säädä lattialämmitys pienemmälle. Pari astetta viileämpi lattialämmitys säästää paljon sähköä.
  2. Säädä lämmitys tai ilmastointi pienemmälle. Parin lämpöasteen muutos lämpötilassa voi säästää huomattavan määrän energiaa. Lämmityskulut laskevat noin 5% asteen lämpötilan laskua kohden.
  3. Älä lämmitä turhaan! Säädä lämpötila alemmas huoneissa, joita et aktiivisesti käytä. Esimerkiksi varaston lämpötilaksi suositellaan 12 ºC.
  4. Hyödynnä hukkalämpö. Avaa saunan ovi tai uunin luukku käytön jälkeen ja hyödynnä ylimääräinen lämpö.
  5. Älä päästä lämpöä karkaamaan: sulje ikkunat talvella, tarkasta ovien ja ikkunoiden tiivisteet ja laita verhot ikkunoiden eteen yöksi.
  6. Älä pidä autoa lämmityksessä koko päivää. 30 minuuttia riittää leudolla säällä, tunti kylmällä säällä.

Pientalojen lämmitystapoja voit vertailla kätevän Motivan tekemän vertailutyökalun avulla tästä.

Edulliset sähkösopimukset

Valittu 859 kertaa
  • Edulliset ja vakaat hinnat
  • Joustava sopimus
  • Puhdasta ja ympäristöystävällistä energiaa
  • Luotettava ja suomalainen sähköyhtiö
Valittu 1 336 kertaa
  • Osa norjalaista Elmera Group -konsernia
  • Vihreää sähköä
  • Smartti-sopimus tuo vakautta laskuihin
  • Sopimus nopeasti

Valaistuksen osuus sähkönkulutuksesta pienenee jatkuvasti – silti se vie 4-5 % energiankulutuksesta

Valaistuksen energiatehokkuus on huomattavasti kehittynyt LED-valojen ja energiatehokkuuden parantumisen myötä.

Ylimääräisten valojen sammuttaminen on kenties eniten toisteltu energiansäästövinkki, joten ehkä se viimein näkyy myös kulutuksessa?

Tässä muutama energiansäästövinkki valaistukseen:

  1. Sammuta turhat valot. Kyllä, piti tämä vinkki laittaa myös tälle listalle, vaikka kaikkienhan se pitäisi jo tietää.
  2. Älä osta halvinta lamppua. Yleensä halvin lamppu ei ole pidemmän päälle halvin vaihtoehto. Halppislamput kuluttavat yleensä enemmän sähköä ja rikkoutuvat aikaisemmin, joten uusia lamppuja pitää ostaa usein.
  3. Valitse energiatehokas lamppu. LED-valot ovat hyvä vaihtoehto, jotka kestävät käytössä jopa vuosia ja ne ovat erittäin energiatehokkaita.
  4. Valaise tehokkaasti. Käytä spottivaloja ja työvaloja, jotka valaisevat vain tietyn alueen.

Suomalaiset eivät pärjää ilman saunaa – sähkölasku ei kuitenkaan ole saunan ystävä

Suomessa on arvioiden mukaan jopa yli 3,2 miljoonaa saunaa. Iso osa näistä lämpiää sähköllä, ja kuten arvata saattaa, sähkökiuas on oikea energiasyöppö. Muista siis nämä sähkönsäästövinkit seuraavana saunapäivänä:

  1. Älä turhaan pidä kiuasta päällä. Mene saunaa heti, kun se on lämmin ja laita kiuas pois heti, kun poistut saunasta.
  2. Älä lämmitä saunaa turhan usein. Käykää koko perhe saunassa samana iltana, jottei sanaa tarvitse pitää päällä montaa tuntia tai lämmittää sitä joka päivä eri henkilöille.
  3. Tarkista myös saunan lattialämmityksen tarpeellisuus ja saunan valaistus.
  4. Valitse sopiva kiuas – Valitse kiuas käyttötarpeen ja saunan koon mukaan. Heti valmis kiuas voi olla paras vaihtoehto, jos sauna lämpiää monta kertaa viikossa.
  5. Säädä saunan lämpötila kohdilleen. Liian kuuma sauna voi viedä saunomisesta maun, ja samalla energiaa menee hukkaan.

Pyykki puhtaaksi energiatehokkaammin

Pyykkikoneen käyttö maksaa jopa yli 300 euroa vuodessa, kun huomioidaan vesi, sähkö ja pesuaine. Pyykit pitää pitää puhtaana, mutta näillä energiansäätövinkeillä teet sen tehokkaammin:

  1. Pese täysiä koneellisia. Kun kerran laitat koneen päälle, varmista, ettei se pyöri tyhjänä.
  2. Pese alemmassa lämpötilassa. Useimmat pyykit voi pestä 40 asteessa 60 sijaan.
  3. Valitse energiatehokas pesukone. Pyykkikonetta ostaessasi varmista, että sen energiatehokkuusluokka on A tai A+.
  4. Käytä energiatehokasta ohjelmaa. Jos koneessasi on eco-ohjelma tai muu energiatehokkaampi pesuohjelma, muista käyttää mieluummin sitä.
  5. Kuivata pyykit ulkona tai kuivaustelineellä. Kuivausrumpu vie paljon sähköä.
  6. Älä pese pyykkiä turhaan. Jos vaate ei varsinaisesti ole likainen, voit vaikka laittaa sen yön yli tuulettumaan ulos.

Käytä kaikkia kodinkoneita energiatehokkaasti

Paras energiansäästövinkki on käyttää kaikkia sähkölaitteita ja kodinkoneita mahdollisimman energiatehokkaasti.

  1. Älä käytä laitteita turhaan.
  2. Sulje laitteet, kun et niitä käytä.
  3. Ostaessasi uusia sähkölaitteita, varmista, että niiden energiatehokkuusluokka on A tai A+
  4. Valitse mieluummin läppäri tai tabletti kuin pöytäkone. Läppäri ja tabletti kuluttavat pöytäkonetta vähemmän energiaa.
  5. Sulata pakastin säännöllisesti. Kylmälaitteisiin kertynyt jääkerros alentaa niiden energiatehokkuutta. Sulata kertynyt jää vähintään kerran vuodessa.
  6. Mieti lämmitysratkaisuja pitkällä aikavälillä. Jos rakennat tai remontoit kotiasi, kannattaa lämmitysratkaisua miettiä pidemmällä aikavälillä. Halvempi ratkaisu voi tulla kalliimmaksi, kun asiaa katsotaan 5 tai 10 vuoden aikavälillä. Pyydä tarvittaessa asiantuntijalta apua eri vaihtoehtojen vertailussa.
  7. Käy suihkussa nopeasti ja pienennä veden lämpötilaa.
  8. Säädä jääkaapin ja pakastimen lämpötilaa pienemmälle, jos ne ovat sinulla nyt täydellä teholla.
  9. Älä pidä tietokonetta tai televisiota lepotilassa. Lepotilassa laite kuluttaa energiaa, joten sammuta laitteet aina virtakytkimestä tai ota johto irti seinästä.
  10. Uuni ja muut keittiön vempaimet vievät paljon sähköä. Tee nopeita ruokia ja vältä uunin turhaa lämmittämistä.

Sähkön kilpailutus kannattaa

Tiedätkö sinä, miten paljon maksat tällä hetkellä sähköstä? Miten paljon kulutat sähköä vuodessa? Entä milloin viimeksi kilpailutit sähkön?

Jos vastasit en, olet yksi niistä sadoistatuhansista suomalaisista, jotka eivät tiedä, miten paljon he tällä hetkellä maksavat energiasta, sähkön siirrosta tai edes miten paljon he vuodessa sähköä kuluttavat.

Sähkö tulee pistorasiasta ja sähkölasku kilahtaa postiluukusta. Tämä tieto riittää meistä monille, mutta asiaan kannattaisi kiinnittää vähän enemmän huomiota, sillä sähkönkulutuksesta riippuen voi sähkösopimuksen kilpailuttaminen säästää satoja euroja vuodessa.

Financer.com keräsi vinkit sähkösopimuksen kilpailuttamiseen. Lue vinkit alempaa ja kilpailuta sähkö jo tänään!

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Maksamasi sähkön hinta muodostuu kolmesta komponentista:

  1. sähköenergia
  2. sähkönsiirto
  3. verot

Kukin näistä kolmesta osa-alueesta kattaa noin yhden kolmasosan maksamasi sähkölaskun suuruudesta.

Verot koostuvat arvonlisäverosta (24 %) sekä sähköverosta (kiinteä hinta kulutuksen mukaan) ja verojen määrä riippuu kulutuksesta. Arvonlisävero 24 % on samansuuruinen kuin useimmista palveluista ja tuotteista perittävä vero. Sähkövero puolestaan on kulutuksen mukaan perittävä kiinteä vero.

Sähkönsiirto on myös hinnoiteltu kiinteästi ja sähkönsiirtomaksu riippuu verkkoyhtiöstä. Verkkoyhtiö on yritys, joka omistaa alueellasi olevat sähköverkot.

Verkkoyhtiötä et voi vaihtaa muuta kuin muuttamalla toiseen osoitteeseen eikä sähkönsiirtomaksua voi kilpailuttaa. Sähkönsiirtomaksu riippuu siis verkkojen omistajan hinnoittelusta maksun suuruus vaihtelee paljon eri sähköverkoissa.

Sähkönsiirto ja verot ovat kuluja, joiden hintaa et voi neuvotella alemmas. Tietysti myös verot ja sähkönsiirtomaksut laskevat, mitä vähemmän sähköä kulutat – mutta puhutaan sähkön säästämisestä vähän myöhemmin.

Kolmas osuus sähkön hinnasta – ja osuus, johon voit vaikuttaa – on itse sähköenergian hinta. Tämä on se varsinainen osuus, jonka maksat varsinaisesta käytetystä sähköenergiasta.

Sähköenergian hinnan määrää sähköyhtiö tai sähkönmyyjä ja sen suuruuteen vaikuttaa energian alkuperä, vuodenaika, yleinen kysyntä, tarjoukset ja sähköyhtiön omat päätökset. Sähkön kilpailutus tarkoittaa nimenomaan sähköenergian hinnan kilpailuttamista.

Miten paljon sähkön kilpailutus tuo säästöä?

Eri talouksien sähkölaskujen hinnat vaihtelevat paljon asunnon koon, lämmitysmuodon, asukasmäärän ja omien kulutustottumusten mukaan.

Sähköenergian keskihinta on viimeaikoina pyörinyt 0,06 - 0,08 €/kWh tienoilla, joka ei sisällä sähkönsiirtoa. Kotitalouksien sähkönkulutusta mitataan kilowattitunneissa (kWh) ja esimerkiksi sähkökiukaan lämmittäminen yhdeksi saunapäiväksi vie noin 6-10 kWh energiaa, joka maksaa reilun euron.

Esimerkiksi kaukolämmöllä lämmitettävässä yksiössä yksin asuva henkilö käyttää noin 1000 kWh sähköä vuodessa, tai jopa vähemmän. Tämä maksaa vuodessa noin keskimäärin 60-80 euroa (ilman sähkönsiirtoa).

Vanhassa omakotitalossa asuva suurperhe, joka lämmittää sähköllä ja käy ahkerasti sähkösaunassa, voi käyttää vuodessa yli 40 000 kWh, joka euroiksi muutettuna on noin 2400 euroa, tämä taas ilman siirtomaksua.

Todettakoon kuitenkin, että 40 000 kWh vuosikulutus on reilusti keskivertoa korkeampi. Normaali perhe kuluttaa 10 000 – 20 000 kWh vuodessa riippuen talon eristyksistä, kulutustottumuksista sekä lämmitysmuodosta.

Miten paljon näistä hinnoista voi säästää?

Sähköenergian keskihinta on noin 6-8 snt/kWh. Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi, voit halvimmillaan saada tiputettua hinnan jopa alle 4 senttiin kilowattitunnilta. Sähkön hintavertailu ja sähkösopimuksen kilpailuttaminen voi siis tiputtaa sähköenergian hinnan jopa alle puoleen riippuen vanhasta sopimuksestasi.

Kerrostaloasuja voi säästää sähkösopimuksen kilpailuttamalla noin 10-30 euroa vuodessa riippuen nykyisestä sopimuksesta.

Omakotitalossa asuva keskivertoperhe voi sähkösopimusta vaihtamalla säästää jopa 400 – 600 euroa vuodessa ja paljon sähköä käyttävän suurperheen säästöt voivat nousta yli 1000 euroon vuodessa.

Kannattaako pörssisähkö?

Sähkön hinnan nousun myötä pörssisähkösopimusten ja kiinteähintaisten sopimusten vertailu on noussut suosioon.

Pörssisähköä on tyypillisesti pidetty edullisena vaihtoehtona, mutta mikä on totuus?

Pörssisähkö on yleensä edullisin vaihtoehto ainakin silloin, kun kulutuksesi pysyy tasaisena ympäri vuoden.

Tällöin pörssisähkö maksaa talvella enemmän, mutta on kesällä todella edullista, jolloin vuoden keskihinta tasaantuu matalalle tasolle, jos kulutus on tasaista ympäri vuoden.

Mikäli kulutuksesi taas ajoittuu pääasiassa talvikuukausille, jolloin sähkön hinta on korkeimmillaan, saattaa kiinteähintainen sähkösopimus käydä halvemmaksi.

Tällainen tilanne saattaa syntyä esimerkiksi sähkölämmittäisessä asunnossa, jota ei viilennetä kesällä, tai asunto on kesän tyhjillään.

Edullisimmat kiinteähintaiset sähkösopimukset on yleensä saanut kevään aikana, pörssisähkön hinnan laskiessa kesää kohti. Syksyllä ja talvella kiinteiden sopimusten hinnat taas ovat huipussaan.

Otimme alla olevaan taulukkoon vertailuun muutamia Suomen suosituimmista pörssisähkösopimuksista.

YritysPerusmaksu €/kkMarginaali snt/kWh
Fortum4,90€/kk0,59 snt/kWh
Nordic Green Energy3,99€/kk0,45 snt/kWh
Hehku Energia1,90€/kk0,40snt/kWh
Väre4,95€/kk0,38snt/kWh
Hinnat päivitetty 30.7.2024

Missä sähköyhtiössä on halvin sähkönhinta?

Sähkön hinta vaihtelee sähköyhtiöissä aina tilanteen mukaan, joten sähkö hintoja kannattaa vertailla ja kilpailuttaa säännöllisin väliajoin. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi energian lähde, polttoaineen hinta, kysyntä ja muut vastaavat asiat, kuten esimerkiksi Suomen tuontisähkön hinta.

Tästä syystä halvimman sähköyhtiön titteli voi vaihtaa omistajaa päivittäin tai viikoittain.

Miten sitten löydän halvimman hinnan?

Ihan joka viikko ei sähkösopimusta viitsi vaihtaa, joten vaihtoehdoiksi jää halvan määräaikaissopimuksen tekeminen tai hintakehityksen veikkaaminen.

Sähkösopimusta ei kannata tehdä ensimmäisen mieleen tulevan sähköyhtiön kanssa, sillä pienemmät yritykset tekevät usein hyviä tarjouksia. Sähkön kilpailuttaminen kannattaa.

Näiden palveluiden sekä Financer.comin avulla sähkön puolueeton hintavertailu onnistuu helposti.

Onko sinulla lisää vinkkejä energian säästämiseen? Kirjoita kommentti alle!

Oliko artikkeli hyödyllinen?

28 lukijan mielestä artikkeli oli hyödyllinen. Yhteensä 34 ääntä.

Lähteet
Luotettavaa taloustietoa
Financer -sivustolla olemme sitoutuneet auttamaan sinua raha-asioissasi. Kaikki sisältömme noudattaa toimituspolitiikkaamme. Kerromme avoimesti, kuinka arvioimme tuotteita ja palveluita arviointiprosessissamme ja kuinka tienaamme rahaa.

Lahjoitamme osan sivuston tuotosta hyväntekeväisyyteen.  Lue lisää