WIKI

Shitcoinit - Mitä ne ovat ja kuinka tunnistat Shitcoinin?

Lyhyesti

  • Shitcoinit ovat kryptovaluuttoja, joilla ei ole todellista käyttötarkoitusta tai selkeää tarkoitusta
  • Shitcoinia käytetään tyypillisesti haukkumanimenä monille meemikryptoille
  • Kryptomarkkinoiden alkuvaiheesa useita Bitcoinin kilpailijoita haukuttiin shitcoiniksi
  • Esimerkkejä yleisesti shitcoiniksi mielletyistä valuutoista ovat: Shiba Inu, Dogecoin, Terra Classic, Apecoin
Kirjoittaja  Aku Tuomola
Päivitetty: 26.6.2024

Mikä on Shitcoin?

Shitcoinit ovat tyypillisesti markkina-arvoltaan pieniä altcoineja, vaikka suosituimmat shitcoinit ovat nousseet markkina-arvoltaan suurimpien kryptovaluuttojen joukkoon.

Shitcoinille ei ole olemassa tarkkaa määritelmää, mutta yleisesti termillä viitataan alentavaan sävyyn sellaisiin kryptovaluuttoihin, joilla ei ole todellista käyttötarkoitusta tai selkeää visiota. 

Myös sellaiset kryptovaluutat, jotka lupaavat enemmän kuin niiden taustalla olevalla teknologialla on käytännössä mahdollista saavuttaa, leimataan usein shitcoineiksi katteettomien lupausten vuoksi.

Shitcoiniksi voi myös vajota

Aiemmin maineikkaat kryptovaluutat saattaavat myös ajan myötä muuttua shitcoineiksi. Esimerkiksi vuonna 2022 romahtanut Terra oli vielä ennen romahdustaan varsin arvostettu kryptovaluutta. 

Romahtaneen projektin tuhkasta noussut Terra Classic eli LUNC on vain sentin tuhannesosien arvoinen eikä valuutalla ole minkäänlaista todellista käyttötarkoitusta toisin kuin edeltäjällään. Terra Classic mielletään tästä syystä monien kryptosijoittajien silmissä shitcoiniksi.

Kuinka tunnistaa Shitcoin?

Shitcoinin tunnistaminen edellyttää perinpohjaista tutustumista kryptovaluuttaan ennen sijoituspäätöksen tekemistä. 

Lue White Paper

Ensinnäkin kryptovaluutan white paper kannattaa lukea läpi huolella. Kyseessä on asiakirja, jonka tulisi linjata millaisia ongelmia kryptovaluutta pyrkii ratkaisemaan ja millaisia ratkaisuja tähän aiotaan käyttää. 

Tyypillisesti white paperissa esitellään lyhyesti myös tekniset ratkaisut, joita näiden ratkaisujen toteuttamiseen aiotaan hyödyntää.

Laadukas ja kunnolla laadittu white paper on positiivinen merkki, mutta ei yksinään riitä kertomaan projektin laadusta. Mikään ei estä shitcoinin kehittäjiä laatimaan siistiä white paperia, jossa luvataan suuria. 

Suhtaudu lupauksiin kriittisesti

Suosittelemme tämän vuoksi kiinnittämään erityistä huomiota kryptovaluutan esittämiin lupauksiin. Mikäli lupaukset ovat selkeästi ylimitoitettuja, olipa kyse sitten luvatusta tuotosta sijoittajille tai teknisesti täysin mahdottomista asioista, kannattaa projektien lupauksiin tutustua kriittisesti.

Älä lähde mukaan hypetykseen

Shitcoinit saavat usein runsaasti huomiota sosiaalisessa mediassa ja saattavat hyödyntää markkinoinnissaan monia tunnettuja julkisuudenhenkilöitä.

Suhtaudu tällaisiin ilmiöihin kriittisesti äläkä lähde sijoittamaan sokeasti ilman omaa tutkimusta.

Tunnettuja Shitcoineja

Shitcoinin määritelmä on varsin häilyvä, mutta listasimme muutamia yleisesti shitcoiniksi mielettyjä kryptovaluuttoja lyhyine esittelyineen.

Dogecoin

Dogecoin

Dogecoin

doge
Sija #9
0.09772300 €
Markkina-arvo
14 224 472 858 €
0.68% koko kryptomarkkinasta
Vaihto (24h)
493 603 945 €
5 051 051 902 DOGE
Valuutan määrä
145 687 856 384 DOGE
0%
Muutos (1h)
0.33%
Muutos (24h)
0.16%
Muutos (7pv)
8.1%

Dogecoin – EUR kuvaaja

1h 1pv 7pv 1kk 6kk Kaikki
Lue lisää aiheesta Dogecoin

Dogecoin on markkina-arvoltaan mitattuna maailman suosituin meemikrypto ja sitä voidaan samalla pitää myös maailman suosituimpana ja suurimpana shitcoinina.

Dogecoin on myös eräs vanhimmista shitcoineista, sillä valuutta saapui markkinoille jo vuonna 2013. 

Dogecoinin luoneet Billy Markus ja Jackson Palmer ovat itse kertoneet luoneensa Dogecoinin alun perin vitsinä. Heidän tarkoituksenaan oli pilailla kryptovaluuttojen ympärillä pyörivän villin spekuloinnin määrällä. 

Elon Muskin kiihdyttämä suosio

Dogecoin nousi suureen suosioon vuonna 2021, miljardööri Elon Muskin nostaessa Dogecoinin keskustelunaiheeksi sosiaalisessa mediassa.

Suuren medianäkyvyyden myötä valuutta nousi nopeasti suurimpien kryptovaluuttojen joukkoon. Dogecoin on yhä kirjoitushetkellä vuonna 2023 kymmenen suurimman kryptovaluutan joukossa.

Teknologialtaan Dogecoin perustuu Litecoinin teknologiaan ja hyödyntää scrypt-algoritmia, tehden siitä Bitcoinia energiatehokkaamman kryptovaluutan

Valuutan käyttötarkoitukset rajoittuvat vaihdannan välineeksi ja spekulatiiviseksi sijoituskohteeksi, eikä Dogecoinilla ole sen suurempia tulevaisuudenvisioita. 

Dogecoinin tarjontaa ei ole rajattu

Dogecoinin kokonaistarjontaa ei ole rajattu ja tarjonnan määrä kasvaa vuosittain 5 mijardilla Dogecoinilla. Lähes kaikkien suurten kryptovaluuttojen kokonaistarjonta on rajattu.Valuutan tarjonnan kasvaessa hinnalle on ainoastaan laskupainetta, mikäli kysyntä ei kasva samaan tahtiin.

Shiba Inu

Shiba Inu

Shiba Inu

shib
Sija #16
0.00001337 €
Markkina-arvo
7 878 233 662 €
Vaihto (24h)
232 639 753 €
17 400 131 114 435 SHIB
Valuutan määrä
589 261 344 204 677 SHIB
0%
Muutos (1h)
0.04%
Muutos (24h)
0.2%
Muutos (7pv)
12.46%

Shiba Inu – EUR kuvaaja

1h 1pv 7pv 1kk 6kk Kaikki
Lue lisää aiheesta Shiba Inu

Shiba Inu on Ethereum-pohjainen altcoin, joka on nimetty kryptovaluutan maskottina toimivan Shiba Inu-koirarodun mukaan. Shiba Inu on Dogecoinin tavoin meemivaluutta, ja samalla toinen suurista “koiravaluutoista” Dogecoinin ohella. 

Siinä missä Dogecoin on ollut markkinoilla jo vuodesta 2013, on Shiba Inu lanseerattu vasta vuonna 2020.

Dogecoinin jalanjäljissä

Shiba Inu on Dogecoinin tavoin shitcoin vailla sen suurempaa käyttötarkoitusta, mutta kuuluu tästä huolimatta kirjoitushetkellä maailman 15 markkina-arvoltaan suurimman kryptovaluutan joukkoon.

Näin Shiba Inu on monien todellisen käyttötarkoituksen omaavien kryptovaluuttojen, kuten Dai:n, Avalanchen ja Chainlinkin edellä markkina-arvolla mitattuna.

Dogecoinin tavoin myös Shiba Inu on ennen kaikkea spekulatiivinen sijoituskohde, jonka korkeasta volatiliteetista on mahdollista hyötyä esimerkiksi aktiivisella kaupankäynnillä eli kryptotreidauksella.

Terra Classic / Terra

– EUR kuvaaja

1h 1pv 7pv 1kk 6kk Kaikki
Lue lisää aiheesta

Terra on stablecoinien eli vakaavaluuttojen luomiseen tarkoitettu protokolla, joka kasvoi vuonna 2022 parhaimmillaan 60 miljardin arvoiseksi ekosysteemiksi. 

Toukokuussa 2022 terraUSD:n, protokollan suurimman kryptovaluutan kiinnitys dollarin kurssiin alkoi horjumaan ja putosi alimmillaan vain 35 dollarisenttiin. 

Terran protokollassa toimivien stablecoinien tasapainoituksessa hyödynnettiin LUNA-kryptovaluuttaa. 

Kun terraUSD:n kurssi romahti suhteessa dollariin, johti tämä nopeisiin pakkomyynteihin, joka romahdutti myös LUNA:n arvon yli 80 dollarista vain muutamaan senttiin.

Romahdus vei Terran tarkoituksen

Pian romahduksen jälkeen Terran lohkoketjusta forkattiin eli erotettiin uusi lohkoketju. Alkuperäinen lohkoketju ja LUNA-kryptovaluutta nimettiin uudelleen Terra Classiciksi. 

Uusi lohkoketju tunnetaan nimellä Terra 2.0, ja se luotiin pyrkimyksissä palauttaa Terra toimintaan.

Terra Classic on käytännössä arvoton, eikä sillä ole enää mitään todellista käyttötarkoitusta. Monet pitävät Terraa ja Terra Classicia Shitcoinina.

Muut shitcoinit

Edellä mainittujen tunnetuimpien shitcoinien lisäksi markkinoilla on lähes lukematon määrä vailla todellista käyttötarkoitusta olevia kryptovaluuttoja. 

Nykyään kuka tahansa pystyy itse luomaan oman kryptovaluuttansa, ja yksinomaan Ethereum-pohjaisia ERC-20-tokeneita on luotu yli 400 000. Näistä monet eivät omaa minkäänlaista todellista käyttötarkoitusta, ja osa on suoranaisia huijauksia.

Varo rug pulleja

Monet pienen markkina-arvon shitcoineista on alunperin luotu huijaustarkoituksessa, jossa kehittäjätiimi pyrkii nopeasti nostamaan valuutan arvoa esimerkiksi sosiaalisen median avulla. Kun arvo on noussut tarpeeksi, kehittäjätiimi myy nopeasti kaikki omistamansa kryptovaluutat. Tätä huijausta kutstutaan “rug pulliksi” eli maton vetämiseksi alta.  Tässä huijauksessa suurin osa kehittäjätiimin ulkopuolisia sijoittajia ei ehdi myymään kryptovaluuttoja ajoissa pois, jolloin he jäävät nuolemaan näppejään omistaessaan suuren määrän täysin arvotonta kryptovaluuttaa. 

Kuinka tienata Shitcoineilla?

Vaikka Shitcoinit eivät ole hyviä pitkän aikavälin sijoituskohteita, niillä on joissakin tapauksissa mahdollista tehdä voittoa.

Shitcoineilla voiton tekeminen onnistuu käytännössä kahdella erilaisella tavalla, joista molemmat edellyttävät oikeaa ajoitusta ja aktiivista seurantaa.

Ajoissa mukaan – ajoissa pois

Monille shitcoineille tyypillinen kurssikehitys tapahtuu nopeana kurssinousuna kiinnostuksen noustessa esimerkiksi sosiaalsien median tuoman huomion myötä tai julkisuudenhenkilöiden hypätessä mukaan.

Usein kiinnostus kuitenkin laantuu yhtä nopeasti kuin on alkanutkin, sijoittajien hypätessä seuraavaan trendikkääseen valuuttaan, kurssin usein romahtaessa tao vähintäänkin pudotessa tuntuvasti.

Mikäli sijoitat riittävän aikaisin ja myyt ostamasi shitcoinit ajoissa, saatat pystyä tekemään voittoa.

Mitään varmuutta voiton tekemisestä ei kuitenkaan ole, eikä ajoituksesi välttämättä osu kohdalleen vaikka seuraisit kehitystä aktiivisesti. Shitcoineihin sijoittaminen on aina uhkapeliin verrattavissa olevaa riskisijoittamista.

Aktiivinen treidaaminen

Kryptotreidaaminen on aktiivista kaupankäyntiä kryptovaluutoilla. Etuna tavanomaisiin osakemarkkinoihin nähden on kryptomarkkinoiden verrattain korkea volatiliteetti, jonka voidaan katsoa tuovan mukanaan enemmän potentiaalisia myynti- ja ostopaikkoja.

Shitcoinien volatiliteetti on tyypillisesti vielä kryptomarkkinoiden keskivertoa korkeampi, joten aktiivinen päiväkauppias pystyy hyödyntämään lukuisia liikkeitä kaupankäynnissään.

Toisaalta liikkeet saattavat olla arvaamattomia ja perinteiset fundamentti- ja tekninen analyysi eivät välttämättä ole tehokkaita keinoja shitcoinien liikkeiden ennustamiseen.

Kuinka sijoittaa shitcoineihin?

Shitcoineihin sijoittaminen onnistuu useimmilla kryptoalustoilla. Omat suosikkimme kryptovaluuttoihin sijoittamiseen ovat Binance, Kraken ja Coinbase.

Tutustu alta lyhyeen vertailuun alustojen ominaisuuksista:

binance logo Kraken logo
Kaupankäyntikulut 0,015% – 0,100% 0,00%-0,26%
Vähimmäistalletus 2-15 € 1-4 €
Kryptovaluuttoja tarjolla 350+ 200+
Edut Erittäin laaja valikoima, Todella edulliset kulut, Edistyneet kaupankäyntiominaisuudet, Laajasti erilaisia sijoitusinstrumentteja johdannaisista korkotuotteisiin Laaja valikoima, helppokäyttöinen alusta ja edulliset kustannukset
Miinukset Ei suomenkielistä asiakaspalvelua, Käyttöliittymä hieman edistyneemmille käyttäjille suunnattu Ei suomenkielistä palvelua, kalliit talletukset maksukortilla
Kenelle paras Kokeneemmat sijoittajat Aloittelijat ja keskitason sijoittajat
Aloita sijoittaminen Avaa tili Avaa tili

Shitcoineihin sijoittaminen on riskialtista

Shitcoineihin sijoittaminen on kuitenkin uhkapelaamiseen verrattavissa olevaa korkean riskitason toimintaa, joka on kaukana valistuneesta sijoittamisesta. Shitcoineihin sijoittamisen riskitaso on korkea jo valmiiksi korkean riskin kryptosijoittamiseen verrattuna. Älä koskaan sijoita enempää kuin olet valmis häviämään. Suosittelemme tutustumaan laajaan sijoituskohteiden listaan riskitasoineen ja tuotto-odotuksineen alla olevasta painikkeesta:

Tutustu 44 sijoituskohteen listaan

Usein kysyttyä shitcoineista

Mitä ovat shitcoinit?

Shitcoinit ovat kryptovaluuttoja, joilla ei ole mitään todellista käyttötarkoitusta. Esimerkkinä ovat täysin vitsillä luodut Dogecoin ja Shiba Inu.

Kannattaako shitcoineihin sijoittaa?

Shitcoineihin sijoittaminen on vielä tavanomaista kryptosijoittamista riskipitoisempaa, sillä shitcoinien volatiliteetti on erittäin korkea ja osa shitcoineista on suoranaisia huijauksia. Älä koskaan sijoita enempää kuin olet valmis häviämään.

Mitkä kryptovaluutat ovat shitcoineja?

Shitcoinille ei ole virallista määritelmää, mutta yleisesti shitcoineina pidettivä kryptovaluuttoja ovat muun muassa:

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Anna ensimmäisenä palautetta

Luotettavaa taloustietoa
Financer -sivustolla olemme sitoutuneet auttamaan sinua raha-asioissasi. Kaikki sisältömme noudattaa toimituspolitiikkaamme. Kerromme avoimesti, kuinka arvioimme tuotteita ja palveluita arviointiprosessissamme ja kuinka tienaamme rahaa.
Kirjoittaja Aku Tuomola

Aku Tuomola toimii Financer.com Suomen apulaismaajohtajana. Hän on kauppatieteiden kandidaatti ja opiskele maisteriksi Jyväskylän Yliopistossa. Hän on erikoistunut sijoittamiseen, verotukseen ja yritystoimintaan. Uransa aikana Aku on kirjoittanut satoja talousaiheisia artikkeleita ja oppaita.

Jaa
Read Icon 31 lukukertaa

Lahjoitamme osan sivuston tuotosta hyväntekeväisyyteen.  Lue lisää